Alexandru Craevschi – primul absolvent din Moldova care își va continua studiile de licență la o universitate din Japonia

Alexandru main
Foto:Alexandru Craevschi

Alexandru Craevschi a absolvit în acest an Liceul Teoretic cu Profil de Arte „Mihail Berezovschi” din Chișinău. El a ales să-și continue studiile la o universitate din Japonia. Astfel, dânsul va fi primul absolvent din Moldova care va face licența în „Țara Soarelui Răsare”. Mai sunt tineri din Moldova care pleacă la studii universitare în Japonia, doar că la alte programe de studii – de masterat și doctorat. Noi am discutat cu Alexandru și el ne-a povestit de ce alegerea sa s-a oprit la Japonia.

Alexandru spune că ideea de a-și continua studiile în Japonia i-a venit încă din gimnaziu, dar să ajungă într-adevăr acolo îi părea „un vis turistic”. Prin clasa a X-a, el se informa din diferite surse cum ar putea ajunge să studieze în Japonia, dar din cauza absenței răspunsurilor a lăsat la o parte această idee.

Abia în clasa a XI-a a aflat despre posibilitatea de a primi o bursă nerambursabila oferită de Ministerul Educației din Japonia, ce îți achită studiile, zborul dus-întors și îți oferă o sumă lunară de bani.

Sursă foto: Alexandru Craevschi

„Am fost norocos să fiu recomandat la bursă. Îmi este plătit contractul, biletul de avion spre Japonia, lunar în jur de 1 000 de dolari și biletul de întoarcere după patru ani de studii. Acest fapt a fost pivotant în determinarea mea de a învăța acolo. Am considerat învățământul în Europa sau la București, dar nu mă atrăgeau propunerile”, menționează Alexandru.

Ce trebuie să cunoască un (o) elev(ă)/student(ă) din Moldova dacă vrea să învețe în Japonia

Alexandru ne spune că înregistrarea la bursă poate fi făcută în două moduri:
#1. trecerea unui concurs internațional, prin acumularea punctelor după evaluările la materiile necesare (engleza, matematica, japoneza sunt obligatorii, iar restul – în funcție de domeniul ales). Concursul este foarte aprig și ulterior universitatea la care vei fi primit este aleasă de minister și nu de elev;
#2. recomandare de la universitate.

Sursă foto: Alexandru Craevschi

„Există o listă de universități care au locuri la bursă pentru un număr limitat de elevi. Pentru a primi bursa astfel, este nevoie să treci evaluarea internă a universității și apoi să fii recomandat de ea la programul bursei. În acest caz, universitatea alege pe cine să recomande. Acesta este metoda prin care m-am înscris și eu.

În funcție de universitate, procesul diferă, dar acesta a fost drumul meu: pentru a mă înscrie la universitate, am fost nevoit să trec niște evaluări de grad internațional [TOEFL și ACT], care sunt analizate împreună cu rezultatele școlare la prima etapă de alegere. Prima etapă a avut loc la începutul lunii ianuarie. La mijlocul lui februarie, au fost anunțate rezultatele probei și respectiv cei ce trec la următoarea etapă. A doua etapă s-a petrecut la începutul lui martie și a constat în trei examene – la matematică, fizică și chimie – și un scurt interviu. Tot examenul a durat o oră și jumătate, 20 de minute la fiecare probă și 30 de minute interviul. Rezultatele finale au fost anunțate pe 1 aprilie. Au fost aleși 11 studenți, dar la bursă sunt recomandați doar doi. Nu toți au acceptat oferta, suntem doar șapte sau opt la această facultate.

Condițiile de admitere la bursă sunt:
# trecerea unui învățământ similar cu cel japonez (12 ani);
# cetățenie diferită de cea japoneză.

Tot procesul de admitere este realizat în engleza, inclusiv examenele și interviul”, ne povestește Alexandru.

Dânsul recunoaște că cel mai dificil în acest proces de admitere la o universitate din Japonia este însăși informarea și acoperirea diferențelor de program. Tânărul a luat ore suplimentare la fizică și matematică, motivul fiind curriculumul japonez mai avansat decât al nostru.

Facultatea de Chimie

Alexandru va învăța la Universitatea Tohoku. Acolo și-a ales programul Future Global Leadership, în cadrul căruia va studia la Facultatea de Chimie – Advanced Molecular Chemistry. Predarea va fi în limba engleză: „Nu cunoșteam japoneza, dar universitatea îmi oferă la moment lecții pregătitoare la care studiem japoneza necesară pentru traiul acolo”.

Tânărul ne-a spus că timp de doi ani va locui la cămin, dar ulterior va fi nevoie să închirieze un apartament.

Despre cultura japoneză

Sursă foto: Alexandru Craevschi

„Cultura japoneză este împletită în jurul respectului mutual și al atenției la detalii. Cu siguranță este o diferență nemăsurabilă între culturi, dar informarea responsabilă și tratarea respectuoasă a obiceiurilor face totul mult mai simplu. Personal, mentalitatea și modul de viață japonez îmi sunt aproape de fire, dar diferența adevărată o voi sesiza doar după ce acumulez mai multă experiență. Îmi doresc să vizitez parcurile și rezervațiile naturale, căci sunt foarte pasionat de horticultura și în special de grădinărie”, relatează Alexandru.

L-am întrebat ce-i va lipsi cel mai mult de la noi din țară atât timp cât va fi la circa 8 000 de kilometri distanță: „Îmi vor lipsi prietenii, casa și oamenii dragi. Dar poate și plăcintele, îmi plac prea mult”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine