(foto) A doua zi a expediției „La La Play”. Opt locații turistice din Văleni și Slobozia Mare și un spectacol inedit în sânul naturii

EfremoffStudio_27
Foto:Max Efremof

Moldovan National Youth Orchestra (MNYO) continuă proiectul muzical „La La Play” care este deja la a șasea ediție. În acest an, orchestra va ajunge în peste 30 de locații din întreaga țară, iar fiecare vizită și concert are drept scop promovarea afacerilor și eroilor locali. În a doua zi a expediției, echipa „La La Play” a vizitat opt locații turistice unde a cunoscut case rurale, pensiuni, muzee și spectaculosul Palat de Cultură din Slobozia Mare

În cea de-a doua zi a expediției muzicale „La La Play”, am descoperit potențialul turistic al localităților Slobozia Mare și Văleni prin intermediul celor opt locații, pe care le-am vizitat împreună cu echipa Moldovan National Youth Orchestra. Astfel, am reușit să vizităm următoarele locații: Casa rurală „La bunica Clava”; Casa rurală „La boierul”; Casa rurală „La Savetuca”; Pensiunea „Eco-Vilagge Văleni”; Palatul de Cultură din Slobozia Mare; Agropensiunea „Potcoava Verde”; Pensiunea „La tanti Masha”; Gârla Manolescu „Ostrov”.

# Casa rurală „La Bunica Clava”

Casa rurală „La Bunica Clava” a fost construită acum 60 de ani și restaurată recent. Această pensiune este o bucățică din istoria bunicilor noștri și un crâmpei din cultura și etnografia regiunii de sud a Republicii Moldova. Imediat cum am pășit în ograda care a aparținut bunicii Clava, am rămas impresionați de vechea prispă și cotloanele la care se gătea în trecut. Iar răcoarea pereților de lut, combinată cu mirosul florilor din grădină, se transformă imediat în unul dintre elementele principale care fac casa bunicii Clava un obiect turistic de interes pentru vizitatori. Aici se oferă spre cazare întreaga gospodărie cu o capacitate de șase locuri și toate utilitățile necesare confortului turiștilor. Specific acestei pensiuni este faptul că deși este o casă în stil tradițional, totuși dispune de utilaj modern la baie, bucătărie și în dormitoare. La casa bunicii Clava, puteți admira câteva ii în stil tradițional, albume cu fotografii vechi, o mică bibliotecă și prosoape lucrate manual de gospodinele din regiune. Respectiv, pe lângă faptul că casa bunicii Clava este o pensiune deosebit de frumoasă, această casă este și un muzeu care păstrează vie istoria, cultura și tradiția neamului.


Foto: Max Efremov

# Casa rurală „La BOIERU”

La casa rurală „La BOIERU” am avut ocazia să ne testăm capacitățile în cadrul unui atelier de pirogravare. Aceasta este amplasată într-un loc deosebit de frumos la poalele Dealurilor Aurii din localitatea Văleni, raionul Cahul. Pe lângă faptul că turiștii se pot caza în această pensiune, gazdele mai oferă posibilitatea de a beneficia de ateliere de pirogravare a tivdelor (plante erbacee agățătoare, des întâlnite în zona de sud a Republicii Moldova. Tot aici, vizitatorii își pot testa capacitățile la prelucrarea artistică a metalului. Proprietarii pensiunii, Nicu și Elena Boieru organizează pentru turiști plimbări pe Colinele Aurii de unde se deschide o frumoasă priveliște a a întregului peisaj. De asemenea, odată ajunși la pensiunea „La BOIERU”, veți putea admira râul Prut și lacul Beleu în toată splendoarea.


Foto: Max Efremov

# Casa rurală „La Savetuca”

Denumirea acestei pensiuni este inspirată din vechiul nume românesc „Savetuca”. Iar pentru că proprietara pensiunii, Svetlana, și-a dorit să aducă un elogiu culturii românești, și-a intitulat pensiunea „La Savetuca”. Aici am întâlnit o gospodină pricepută și un meșter iscusit în arta culinară, care ne-au relatat o mulțime de povești despre Petru Rareș. Casa rurală „La Savetuca” este amplasată pe traseul turistic „Calea Peștelui”, iar proprietarii acesteia sunt pasionați de istoria și cultura locală. De aceea, aici de fiecare dată veți gusta bucate delicioase specifice regiunii de sud, veți asculta și afla povești noi și captivante și veți cunoaște oameni buni, dedicați și speciali, care își iubesc munca, țara și cultura.


Foto: Max Efremov

# Palatul de Cultură din Slobozia Mare

În sala mare a Palatului de Cultură din Slobozia Mare băieții de la Moldovan National Youth Orchestra au susținut un flashmob de excepție. De asemenea, tinerii artiști au cântat și pe scena de vară din Slobozia Mare. Totodată, împreună cu echipa „La La Play”, am vizitat și muzeul din localitate care impresionează prin numeroasele exponate de care dispune: costume naționale, documente și fotografii cu valoare istorică, obiecte vechi și cărți valoroase.


Foto: Max Efremov

# Agropensiunea „Potcoava Verde”

Proprietarii agropensiunii s-au dovedit a fi foarte receptivi și binevoitori. Aceștia au organizat pentru echipa „La La Play” plimbări cu căruța, curse cu ATV-ul și plimbări cu caii. Agropensiunea aparține soților Artur și Lorina Neagu pentru care caii sunt o pasiune încă din fragedă copilărie. Agropensiunea „Potcoava Verde” a fost înființată cu puțin timp în urmă însă deja se bucură de succes, iar turiștii care decid să viziteze localitatea Slobozia Mare poposesc neapărat și pe la „Potcoava Verde”, pentru a se încărca cu energie pozitivă și pentru a crea amintiri frumoase. La finalul vizitei, echipa „La La Play” a desfășurat un flashmob muzical chiar în cadrul agropensiunii.


Foto: Max Efremov

# Pensiunea „La tanti Masha”

„La tanti Masha” am gustat cea mai delicioasă carne de miel din câte am mâncat vreodată. Iar surpriza vizitei au fost numeroasele feluri de dulceață pe care le avea preparate gazda. Tot aici, spre uimirea noastră am aflat că dulceața nu se face neapărat din fructe, ci și din legume. Ca și în celelalte locații, „La tanti Masha” echipa „La La Play” a susținut un flashmob de excepție care a reușit să impresioneze. 

 Foto: Max Efremov

# Pensiunea „Eco-Village Văleni” 

La „Eco-Village Văleni” am fost cazați împreună cu echipa „La La Play”. Deși, majoritatea dintre noi au mai vizitat locația anterior, totuși am fost încântați să revenim la un loc atât de drag și frumos precum această pensiune. La „Eco-Village” am redescoperit casele construite în stil tradițional, dar bine mobilate care ne-au devenit „casă” pentru o zi. Aici ne-am bucurat de ospitalitatea gazdei și de câteva clipe de liniște după o zi plină de aventuri.

# Gârla Manolescu „Ostrov”

Cel mai frumos moment din cea de-a doua zi a expediției „La La Play” a fost concertul susținut de echipa de la Moldovan National Youth Orchestra care a reușit să adune zeci de oameni. Concertul a fost susținut la Gârla Manolescu „Ostrov”. 


Foto: Max Efremov

Din 2019, PNUD și Guvernul Elveției susțin proprietarii de pensiuni și pe cei ai afacerilor locale din peste 30 de localități partenere în cadrul programului său de dezvoltare a afacerilor și de promovare a turismului local.

Echipa #diez este alături de membrii expediției „La La Play” în fiecare ediție și aduce informații utile despre activitățile la care puteți participa. Activitatea și noutățile din cadrul proiectului pot fi urmărite pe paginile de Facebook și Instagram a Moldovan National Youth Orchestra.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine