(foto) Cum arătau nunțile moldovenești în trecut. Fotografiile au ajuns în librăria digitală UNESCO

nunta main

În librăria digitală UNESCO puteți găsi un ghid elaborat de autoritățile naționale în cultură și semnat de autoarea Varvara Buzila în care este prezentat costumul popular moldovenesc. Publicația conține imagini vechi cu portul popular, detalii istorice și explicații referitoare la fiecare element din costum, precum și referitoare la simboluri.

„M-au motivat să scriu cartea mai mulţi oameni care de-a lungul anilor s-au adresat după consultaţii privind confecţionarea costumului nostru tradiţional. Diferiţi ca preocupări sociale – conducători ai formaţiilor etnofolclorice, interpreţi de folclor, meşteri popu-lari, învăţători de educaţie tehnologică, primari ai localităţilor, părinţi sau bunici, mici întreprinzători din domeniul industriilor culturale şi turistice – toţi erau ghidaţi de o idee comună: să le ajutăm să facă costume pe potriva vechilor tradiţii. Ei constituie doar o parte dintre cetăţenii Republicii, preocupaţi de problema identităţii, conştienţi de puterea simbolică a costumului tradiţional ca marcă a identităţii naţionale”, spune autoarea ghidului.

O parte din ghid este dedicată portului național în ziua nunții în diverse regiune moldovenești. Mai jos vă prezentăm câteva imagini pe care le-am extras din ghid și care reprezintă frumusețea, dar și autenticitatea portului popular moldovenesc.

Alaiul nunții înainte de cununie. Satul Porubnoe, regiunea Cernăuți, 1958
Fată în costum de mireasă. Județul Hotin, 1906
Gătirea miresei în satul Podoima, 1980.
Mireasă din Voloca, 1980
Miri din satul Crasna, 1975
Nași gata de cununie, satul Porubnoe, regiunea Cernăuți, 1958
Nuntă din Voloca 1980
Nuntă din Voloca, 1972
Nuntă din satul Porubnoe, 1960
Nuntă din satul Văleni, 1967
Nuntă la Podoima, 1924

Întregul ghid îl puteți consulta AICI.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine