(foto) Clame, bentițe sau coronițe. De opt ani, Tatiana Dahnovici confecționează manual accesorii

colaj
Foto:diez

Pe Tatiana Dahnovici am cunoscut-o la târgul organizat în cadrul concertului de la Vatra Dumeniului în Vorniceni, raionul Strășeni. Tatiana este originară din Strășeni și este pasionată de lucrările handmade. În special iubește să confecționeze accesorii pentru doamne și domnișoare. Iar de fiecare dată când are ocazia, participă la diverse târguri la care este invitată de către reprezentanții organizației „Cămara Moldovei”. De data aceasta a ajuns la Vorniceni, unde echipa „La La Play”, alături de alți artiști, a susținut un concert impresionant la cea de-a șasea ediție a proiectului.

Deși nu are studii în domeniu și nici nu s-a văzut niciodată confecționând accesorii, Tatiana are o mulțime de lucrări care reușesc să atragă orice privire. Dânsa ne-a povestit cum a pornit în această aventură de mai bine de opt ani: „Aveam 20 de ani când logodnicul meu, care în prezent îmi este soț, s-a îmbolnăvit și a ajuns internat în spital pentru o perioadă lungă de timp. Eu însă lucram vânzătoare, pentru că studii superioare nu am. S-a întâmplat așa că am fost nevoită să îmi las locul meu de muncă pentru că trebuia să merg de multe ori la spital împreună cu viitorul soț. După ceva timp, am înțeles că nu puteam să nu am vreo activitate pentru că mă plictiseam și mai aveam nevoie și de bani. Așa am început să confecționez. Nu am urmat anumite cursuri, iar unicul meu profesor a fost internetul. Priveam diferite înregistrări și repetam mișcările pe care le vedeam”, povestește Tatiana.

În prezent tânăra are 28 de ani mărturisește că nu se vede având altă activitate decât confecționarea accesoriilor și a diferitelor decorațiuni sau felicitări. Confecționarea accesoriilor este și activitatea de bază a tinerei, care a recunoscut că nu are alte surse de venit: „Asta este unica mea sursă de venit. În altă parte eu nu lucrez, doar soțul. El mă susține foarte mult și uneori mă și ajută”. Tatiana are planuri mari pentru viitor. Își dorește să își deschidă propriul magazin unde să-și comercializeze lucrările. Acum este în proces de lucru și speră tare mult ca în viitorul apropiat să țină în mână cheile de la propriul magazin de accesorii și decorațiuni.

Foto: diez

În perioada pandemiei COVID-19, activitatea Tatianei a avut de suferit. În această perioadă au fost interzise târgurile, care erau de fapt principala modalitatea de a vinde un număr mai mare de lucrări, întrucât mai sunt și alți meșteri în acest domeniu, iar concurența este foarte mare. „Atâta timp cât a fost pandemie mi-a fost mult mai greu să îmi vând lucrările. De obicei eu mergeam la diferite târguri și atunci vindeam mai multe lucruri, iar când târgurile au încetat, a devenit mult mai greu să fac asta.” Pentru a nu rămâne cu lucrările nevândute, Tatiana a început să-și promoveze activitatea pe rețelele sociale, care deși nu îi par la fel de interesante ca târgurile la care participa, totuși i-au fost de ajutor.

Cea mai recentă schimbare în activitatea Tatianei a intervenit odată cu începerea războiului din Ucraina. Tânăra achiziționează materia primă de la magazinele specializate în domeniu, care la rândul lor o importau din Ucraina. Și pentru că materia primă s-a scumpit, tânăra a fost nevoită să ridice și prețurile considerabil. „Eu regret foarte mult faptul că accesoriile mele au ajuns să coste practic de două ori mai mult. Dar asta e, materia primă a devenit mai scumpă și am fost nevoită să fac acest pas. Dar mă bucură faptul că cel puțin clientele mele sunt în continuare mulțumite de ceea ce fac. Asta e cea mai mare satisfacție pe care o pot avea”, a declarat Tatiana.

Activitatea Tatianei cuprinde o gamă largă de lucrări handmade: clame, elastice, bentițe, coronițe, lucrează cu săpun, efectuează diferite decorațiuni din baloane, realizează compoziții și diverse decorațiuni tematice. La târg am surprins-o cu o mulțime de accesorii, cu o varietate imensă de culori și dimensiuni: „Am și pentru copii mici, și pentru fete mai mari și deja pentru adulți. Încerc să realizez mai multe modele pentru ca alegerea să fie mare”, ne-a spus Tatiana.

Iar la finalul discuției, tânăra a recunoscut că nu își dorește să se reprofileze vreodată, iar confecționarea accesoriilor va rămâne activitatea sa de suflet până la sfârșitul vieții. Dacă va fi așa sau nu, nu știm. Nouă ne rămâne doar să îi urăm succes și perseverență, pentru a reuși să își realizeze scopurile propuse.

Reamintim că am cunoscut-o pe Tatiana Dahnovici în cadrul expediției muzicale „La La Play”, care este la a șasea ediție. Puteți vedea aici cum s-a desfășurat prima zi.

Echipa #diez este alături de membrii expediției „La La Play” în fiecare an și aduce informații utile despre activitățile la care puteți participa. Activitatea și noutățile din cadrul proiectului pot fi urmărite pe paginile de Facebook și Instagram a Moldovan National Youth Orchestra.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine