„Această reformă va aduce 700 de milioane de lei în universitățile din Moldova.” Reacția Ministerului Educației la protestul universităților

universitatea de stat din tiraspol 2
Foto:wp.com

Ministerul Educației și Cercetării vine cu o reacție în legătură cu protestul împotriva restructurării sistemului învățământului superior și de cercetare din Republica Moldova.

„Vrem să credem că toți sunt bine intenționați și își doresc cu adevărat schimbarea și prosperarea universităților din țara noastră și că nu urmăresc interese înguste, personale sau dividende politice.  

Generația tânără acceptă modernizarea, iar acțiunile autorităților statului sunt întreprinse astăzi pentru un viitor prosper acasă. Acest lucru a fost amplu afirmat în cadrul întâlnirilor ministrului Educației și Cercetării cu studenți din Republica Moldova și din țări ale  UE și SUA. Opoziția este într-o cultură a amânării, iar opozanții trăiesc din amânări. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) nu poate fi părtaș la amânarea succesului copiilor noștri. Copiii noștri au nevoie de învățământ de calitate aici, în Republica Moldova, iar opțiunea ministerului este să ne preocupăm de viitorul tinerilor noștri. Aici, acasă, acum. 

Suntem un stat democratic și ne bucurăm că oamenii pot protesta nestingheriți, potrivit normelor legale. Protestele de azi au decurs în cadrul legal și mulțumim organizatorilor pentru că, din nou, mediul academic arată că putem avansa chiar dacă, pe moment, există dezacorduri”, scrie Ministerul Sănătății.

Potrivit ministerului, autoritățile salută criticile și revendicările rezonabile și constructive și sunte deschiși la dialog. Totuși, din punct de vedere tehnic, dincolo de discursuri politice contrarii, până în acest moment, Ministerul Educației și Cercetării afirmă că nu a primit vreun plan alternativ concret de modernizare a sistemului de învățământ superior, singurul proiect existent fiind cel elaborat de echipa MEC.

Această reformă va aduce 700 de milioane de lei în universitățile din Republica Moldova

„Timpul nu așteaptă. Studenții noștri au nevoie astăzi, nu mâine, de programe de studii și spații modernizate, de un mediu academic propice dezvoltării, care să fie în pas cu inovațiile zilei. Ei au nevoie de oportunități de alegere a domeniului de cercetare și de a fi ghidați de cei mai buni cercetători în domeniu. Cadrele științifice și cele didactice au nevoie de salarii mai mari, de spații educaționale moderne, utilate cu tehnică de ultima generație, pentru a putea deveni specialiști performanți în domeniul pe care l-au ales.

Toate acestea sunt posibile în cadrul acestei reforme care va aduce 700 de milioane de lei în universitățile din Republica Moldova. Pentru prima dată guvernul realizează o modernizare în care se investesc bani, iar această investiție trebuie să fie eficientă și să aducă beneficii imediate profesorilor, cercetătorilor și studenților”, se arată în comunicat.

Totodată, ministerul menționează că cercetătorii trebuie să beneficieze de un salariu sigur, de condiții adecvate pentru cercetare în instituții moderne. Concentrarea resurselor umane bine pregătite într-o universitate cu o finanțare suficientă, un management eficient, bazat pe meritocrație, va permite propulsarea universităților în sistemul educațional internațional, va spori prestigiul, recunoașterea și atractivitatea acestora pentru studenții atât din țară, cât și de peste hotare și va permite un mai larg acces al cercetătorilor din țară la programul de 95 de miliarde de euro al UE, Horizon Europe, la care Republica Moldova este asociată

Astăzi, în momentul în care Republica Moldova se angajează ferm pe drumul european, avem obligația de a asigura studenților noștri o formare profesională care să le permită să ducă țara noastră cu fruntea sus în rândul țărilor europene. 

„Sistemul de învățământ superior din Republica Moldova este ineficient”

Potrivit Ministerului Educației, expertiza națională și internațională realizată în 2015 a demonstrat că sistemul de învățământ superior din Republica Moldova este ineficient, fiind necesară o concentrare a resurselor, în paralel cu încurajarea dezvoltării regionale. 

„Recunoaștem că, în spațiul public, au fost puse multe întrebări legitime. Constatăm cu satisfacție că toate aceste întrebări au un răspuns precis și în favoarea studenților, profesorilor și cercetătorilor în actele și procedurile elaborate de specialiștii Ministerului Educației și Cercetării. Educația are vocația de a estompa faliile din societate și de a crea o comunitate puternică în jurul interesului suprem al tinerilor noștri.

Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de modernizare pentru a educa generațiile viitoare de specialiști performanți necesari dezvoltării Republicii Moldova, și de aceea invit toate forțele responsabile ale țării alături de efortul de modernizare desfășurat de Guvernul Republicii Moldova”, scrie în comunicatul emis.

Autoritățile din educație menționează că universitățile modernizate, având corpul didactic și de cercetare consolidat cu cercetători performanți vor atrage tinerii în procesul de construcție a viitorului nostru prosper, acum, aici, acasă, în Republica Moldova.

„Ministerul Educației și Cercetării face apel la coeziune, solidaritate și dialog constructiv. Timpul nu așteaptă – alegem împreună modernizarea învățământului, aici, acasă, acum”, se arată în comunicatul Ministerul Educației.


Amintim că ministrul educației a anunțat, pe 27 iunie, curent, că în sistemul educațional începe o nouă reformă care presupune comasarea mai multor universități. În urma acestui anunț, universitățile și institutele de cercetare care urmează să fie absorbite și-au manifestat dezacordul față de reformă și au cerut prin scrisori publice și petiții să fie oprit procesul de fuziune.

Anterior, Academia de Administrare PublicăUniversitatea de Educație FizicăUniversitatea Agrară, dar și Universitatea de Stat din Tiraspol au solicitat autorităților în educație să nu fie absorbite de către alte instituții. Totodată, a fost creată o petiție prin care se cere stoparea procesului de dizolvare a Universității de Stat din Taraclia.

De asemenea, Academia de Științe a Moldovei a anunțat că nu i s-a solicitat opinia cu referire la dizolvarea unor universități din țară și menționează că această reformă a învățământului superior anunțată de Ministerul Educației și Cercetării trebuie stopată.

Pe de altă parte, ministrul educației, Anatolie Topală, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că după înfăptuirea reformei în educației, în Moldova vor activa 11 universități de stat în loc de cele 16 care sunt acum. Oficialul a calificat dezbaterile publice care au pornit pe marginea acestui subiect drept politice și fără nicio tangență cu studenții.

Totodată, Academia Română a anunțat printr-un comunicat că este de acord cu protestul Academiei de Științe a Moldovei îndreptat împotriva inițiativei Ministerului Educației cu referire la reformă a domeniului învățământului superior și al cercetării.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine