Maia Sandu: „Proiectul pe care îl începem acum, de aderare la UE, va dura mai mulți ani”

Maia Sandu
Foto:Foto: Maia Sandu/Facebook

Pe 23 iunie 2022, Republica Moldova a primit statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, susține că acest proiect, de aderare la UE, va dura mai mulți ani și nu va schimba lucrurile peste noapte în țara noastră, dar în același timp, acum Moldova are o șansă reală de a se dezvolta alături de Uniunea Europeană.

Maia Sandu a menționat că, prin decizia de ieri, statele membre ale UE și-au exprimat dorința de a ne alătura familiei europene.

„Cetățenii, instituțiile statului au lucrat consecvent pentru a ajunge aici. Acest eveniment nu va schimba lucrurile peste noapte în țara noastră, dar ne va ajuta să creăm posibilități, ne oferă sprijin, speranță și o idee clară de dezvoltare.

Apartenența la UE înseamnă accesul pe piața UE – cea mai mare și dezvoltată din lume. Pentru cetățeni apropierea de UE înseamnă garantarea drepturilor și libertăților, dar și o mai bună calitate a vieții aici, acasă”, a declarat Maia Sandu.

Președinta a subliniat că această sărbătoare este umbrită de criza majoră cu care se confruntă țara noastră din cauza războiului pornit de Rusia în Ucraina, iar efectele războiului sunt resimțite de fiecare pe plan economic, ceea ce ne afectează pe toți: „Atâta timp cât războiul din țara vecină va continua, situația dificilă va rămâne pentru toți”.

„Proiectul pe care îl începem acum, de aderare la UE, va dura mai mulți ani.”

„Datorită cetățenilor, țara noastră are acum șansa reală de a se dezvolta alături de Uniunea Europeană. Pentru acest efort național avem nevoie de alinierea tuturor forțelor politice. Numai împreună putem ridica țara noastră la nivelul de trai și dezvoltare pe care îl merită cetățenii. Prosperitatea depinde de fiecare dintre noi.

Proiectul pe care îl începem acum, de aderare la UE, va dura mai mulți ani. Nu este proiectul meu, este al vostru, al cetățenilor, al generației actuale. Sarcina noastră este să facem totul ca cetățenii să aibă o viața mai bună acasă, alături de familia UE. Locul Republicii Moldova este în familia UE. De mâine ne așteaptă o muncă grea și de lungă durată”, a conchis pe final Maia Sandu.


Țara noastră a parcurs cinci etape din cele 10 pentru a adera la UE. Vedeți mai jos care sunt acestea.

#1. Moldova a transmis cererea de aderare la Consiliul UE (3 martie 2022).

#2. Țara noastră a primit Chestionarul cu privire la cererea de aderare (11 aprilie 2022).

#3. Răspunsurile la Chestionar au fost transmise Comisiei Europene în decurs de o lună (12 mai 2022).

#4. Comisia Europeană a emis un aviz favorabil privind oferirea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană (UE) pentru Republica Moldova (17 iunie 2022).

#5. Toate cele 27 de state membre urmează să decidă unanim de a oferi statutul de țară candidat (23 iunie).

Au mai rămas încă cinci:
— negocierile de aderare sunt deschise după acordul tuturor celor 27 de membri;
— în timpul negocierilor, țara va implementa legislația și standardele UE în toate cele 35 de capitole de negociere;
— după ce negocierile cu toate cele 27 de guverne ale UE sunt încheiate, comisia emite o Opinie privind gradul de pregătire să devenim membri;
— în baza opiniei, statele membre decid unanim să încheie negocierile. Parlamentul European oferă acordul său;
— toate statele membre și țara candidat semnează și ratifică Tratatul de Aderare.

Țara noastră a semnat cererea de aderare la UE la 3 martie 2022.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine