Vrei să faci studii la Craiova? Asociația Studenților Basarabeni din Craiova îți vine în ajutor în perioada de admitere

ASBC

Au mai rămas zile numărate până la apariția rezultatelor de la examenele de bacalaureat, ceea ce înseamnă că în curând se va da startul admiterii la universitățile din Republica Moldova, dar și de peste hotarele țării. Tinerii din Moldova deseori aleg să își continue studiile în România, de aceea studenții basarabeni care deja își fac studiile acolo s-au mobilizat și au creat câteva asociații studențești pentru a putea fi de ajutor absolvenților de liceu. Aflați în continuare cum vă pot ajuta voluntarii din cadrul Asociației Studenților Basarabeni din Craiova.

Asociația Studenților Basarabeni din Craiova a fost înființată în data de 24 iunie 2008, iar scopul principal al organizației este de a îndruma și de a ajuta studenții din Republica Moldova care au ales să își continue studiile în Craiova pentru a se integra mai ușor și pentru a se simți ca acasă. În acest sens, am discutat cu Adriana Creangă, președinta asociației, care ne-a explicat ce acțiuni întreprinde asociația pentru a fi cu adevărat utilă absolvenților de liceu.

„Pentru început, suntem activi împreună cu voluntarii pe grupurile de admitere pentru a răspunde la toate întrebările legate de facultăți, dar și de oraș. Vom fi prezenți la Târgul Universităților din Moldova, unde la fel, în calitate de reprezentanți ai universității, vom prezenta toate oportunitățile pe care le au studenții din Craiova. Ulterior, îi ajutăm, pe cei care vor să depună la Craiova, să completeze toate actele și să le trimită. Trecem prin toate procedurile alături de ei și suntem acolo ca să le răspundem la orice întrebare. După ce sunt admiși, colectăm actele la Chișinău și le aducem noi la Craiova. În toamnă, organizăm autocar pentru boboci și îi aducem organizat, îi ajutăm să se cazeze, îi ajutăm să cunoască orașul, le organizăm activități pentru a se cunoaște între ei și pentru a se acomoda mai bine”, explică Adriana.

De asemenea, tânăra ne-a vorbit și despre oportunitățile care sunt la dispoziția studenților basarabeni din Craiova. Astfel, am aflat că aici tinerii pot beneficia de mai multe tipuri de burse: „La Craiova sunt multe oportunități pe care nu le au studenții în alte orașe. Pe lângă bursa de etnic român de pretutindeni, studenții pot beneficia de bursa de merit și de bursa de performanță. Cadrele didactice sunt foarte bine pregătite, sunt oportunități de voluntariat și există multe mobilități Erasmus unde se pot implica studenții pentru a căpăta niște experiențe extraordinare”, a menționat președinta. 

Asociația Studenților Basarabeni din Craiova este inițiatoarea numeroaselor campanii și evenimente destinate studenților basarabeni. Una dintre aceste campanii este „Adoptă un boboc”. Adriana Creangă ne-a povestit despre propria experiență din perioada admiterii: „Când am depus la Craiova, nu cunoșteam prea multe despre oraș și mă gândeam că-mi va fi foarte greu sa vin într-un oraș străin și să depun actele singură. După ce-am fost admisă, voluntarii care se ocupau de campania «Admite un boboc» au luat legătura cu mine, m-au ajutat să completez anexa pentru confirmarea locului de studii. Ulterior, mi s-a recomandat o pagină, unde se postau informații despre pașii ulteriori, așa am aflat că se vor colecta actele la Chișinău și nu voi fi nevoită să merg să le depun eu. Tot împreună cu asociația am venit în ziua cazărilor cu toate bagajele necesare. Ne-au primit cu ceai/cafea de dimineață, ne-au organizat pe toți într-o sală, au venit reprezentanți ai unei telefonii mobile și ne-au împărțit numere românești la fiecare. După ce-am ajuns la ora pentru a merge la cazări, ne-am împărțit pe facultăți și am mers însoțiți de voluntari să semnam actele și după asta ne-am cazat în cămine. Seara, am mers mai mulți boboci și voluntari ai ASBC-ului la noaptea muzeelor, unde ne-am cunoscut mai bine și unde am aflat lucruri despre orașul Craiova. Tot atunci pentru noi, deși nu eram în asociație, s-a organizat un Treasure Hunt pentru toți bobocii cu scopul de a ne ajuta să interacționăm și să cunoaștem orașul. Consider că acest ajutor din partea asociației a fost indispensabil. Majoritatea când vin într-un oraș străin, fără a cunoaște prea mulți oameni, au tendința de a se simți singuri și triști, ceea ce nu a fost în cazul nostru. Datorită faptului că asociația ne-a oferit atât de multe lucruri și ne-a primit pe toți ca într-o familie am avut parte de cel mai promițător început de studenție”, relatează Adriana.

Pe lângă campania „Adoptă un boboc”, voluntarii de la Asociația Studenților Basarabeni din Craiova au mai planificat numeroase evenimente pe care le desfășoară pentru a cultiva valorile române și pentru a ajuta tinerii să rămână uniți și solidari: 1 Decembrie (Hora Unirii),  Shoe box, „Schimb de carte”, „Seara Studenților Străini”, „Festivalul Basarabia”, seri de filme și plăcinte sunt doar câteva dintre evenimentele la care pot participa studenții.

Adriana ne-a explicat cum se pot încadra studenții în cadrul asociației. Astfel, am aflat că în fiecare toamnă are loc recrutarea voluntarilor, iar doritorii se pot alătura: „Noi ajutăm studenții pentru a le facilita procesul de admitere și nu neapărat pentru a-i recruta pentru asociație. Fiind și noi în situația lor, am avut nevoie de îndrumare și ajutor, iar voluntarii ne-au ajutat mult. Pentru cei care vor să se alăture asociației, în fiecare toamnă facem recrutări, unde sunt bineveniți toți cei care iubesc voluntariatul, care vor să fie activi și care iubesc provocările”, a specificat tânăra.

La final, Adriana ne-a spus că majoritatea tinerilor care beneficiază de ajutorul Asociației Studenților Basarabeni din Craiova, la un moment dat, decid să se alăture grupului de voluntari: „Cei mai mulți studenți care vin aici, intră și în asociație, deoarece vor să ofere la rândul lor același ajutor pe care l-au primit când au fost boboci. Astfel, anii de studenție alături de asociație sunt mult mai plini, mai productivi și mai frumoși. Poți lega prietenii în afara facultății și știi că sunt oameni care te vor ajuta indiferent de orice”.

Astfel, indiferent de faptul dacă veți alege o facultate în România sau oricare altă țară, nu ezitați să vă interesați în privința asociațiilor studențești care v-ar putea ajuta mult în perioada de admitere sau pe parcursul anilor de studii. Iar pentru mai multe informații despre procesul de admitere în România, vă invităm să vă alăturați grupului public „Admitere ROMÂNIA” pentru a fi la curent cu toate ofertele de studii.

                                                                                                                                    Autoare: Alina Zibrițchi

Taguri: #Admitere 2022
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine