(partea V) Cum ar fi arătat Chișinăul dacă toate ideile ar fi devenit realitate: Valea Trandafirilor în toată complexitatea sa

valeatrandafirilor

În fiecare an apare o idee nouă despre cum ar putea arăta Chișinăul. Echipa #diez și-a propus să le găsească pe toate care au fost și pe toate care vor fi într-o serie de materiale „Cum ar fi arătat Chișinăul dacă toate ideile ar fi devenit realitate”. În ediția de azi ne-am propus să vedem ce idei au apărut de revitalizare a parcului Valea Trandafirilor.

Ideile despre străzile pietonale din Chișinău le vedeți aici

Ideile despre Piața Centrală le vedeți aici.

Ideile despre scuarurile din Chișinău le vedeți aici. 

Ideile despre clădiri și locuri iconice le vedeți aici.

2016 – restaurarea zonei din jurul Restaurantului Doina

În 2016, a fost un scandal legat de restaurantul Doina și zona din jur. Autorităţile, cât și activiștii civici ai municipiului Chişinău, se opuneau proiectului companiei Ongan Tekstil din Turcia care vrea să construiască în locul restaurantului „Doina” din Parcul Valea Trandafirilor un edificiu ce ar depăşi 25 de etaje. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unui documentar video al Centrului de Investigaţii Jurnalistice despre situaţia parcurilor din Capitală. Pe de altă parte, experţii susţin că subiectul privind ridicarea unui imobil multietajat în locul vechiului restaurant nici nu poate fi discutat întrucât ar însemna încălcarea flagrantă a legii. 

Clădirea restaurantului a fost privatizată în 2008 de angajaţi ai localului, după ce, pe la mijlocul anilor 2000, procurorii aveau în gestiune un dosar penal privind diminuarea pachetului majoritar de acțiuni al statului la Societatea pe Acţiuni „Restaurant Doina”. Peste trei ani, aceştia au obţinut în instanţa de judecată şi dreptul asupra terenului adiacent cu o suprafaţă de aproape jumătate de hectar. Pentru că afacerea nu ar mai fi fost profitabilă, restaurantul a fost închis cu aproape şase ani în urmă. Între timp, încăperile au fost închiriate de alte firme. În 2015, „Doina” a ajuns în proprietatea companiei Ongan Tekstil din Turcia, firmă care a intrat pe piața din Republica Moldova încă 2009, deschizând la Bălți o fabrică de producere a huselor. Tranzacţia nu a fost anunţată oficial.

Iată ce promitea proiectul turcilor:

Un monument arhitectural unic din Moldova și vecinătate, o construcție integrată armonios cu parcul și zona verde, asigurarea sinergiei cu mediul şi rezidenţii zonei de parc prin următoarele angajamente:

#. Reabilitarea aleii centrale, pavaj, iluminare, landșaft design și utilități;
#. Reabilitarea podului și oprirea eroziunii solului, cât și a traseelor pietonale;
#. Amenajarea și reconstruirea zonei de agreement, a albiei izvorului și a zonei de sport;
#. Dezvoltarea proiectului „Lumea Copiilor” pe o suprafață de 2,000 m2;
#. Construirea unui „Observator astronomic” la cel mai înalt punct al construcției și accesul tuturor la el;
#. Construirea unui teren de joacă.

colaj CIJM

2017 – Centru de Artă la Valea Trandafirilor

În 2017, La Departamentul Urbanism și Arhitectură al Universității Tehnice era mare forfotă. Tinerii din anul VI al facultății își demonstrau cunoștințele și abilitățile dobândite pe parcursul studiilor în cadrul proiectelor de licență inovative, care, implementate în câțiva ani, ar reuși să ofere un alt aspect Chișinăului.

Daria Cucurudza a propus amplasarea unui centru de artă în zona parcului Valea Trandafirilor din Capitală. Studenta a motivat necesitatea creării unui asemenea centru prin faptul că ar fi ceva inedit pentru orașul nostru, o locație unde tinerii artiști s-ar putea dezvolta într-un mediu favorabil. Pe foaia proiectului Dariei, este prevăzută și o sală pentru expoziții, spațioasă, cu lumină naturală.

2018 – Skatepark-ul de la Valea Trandafirilor

În 2018, a apărut știrea că în parcul Valea Trandafirilor din Capitală ar putea fi construit un Skatepark modern. Un proiect al acestuia a fost prezentat astăzi de către autoritățile municipale în cadrul ședinței operative a Primăriei Chișinău.

Conceptul construcţiei a fost prezentat de consilierul municipal, Adrian Culai, care a specificat că Skatepark-ul face parte dintr-un proiect mai extins de amenajare şi modernizare a zonei verzi, însă nu a oferit detalii despre costul dar şi finanţarea lucrărilor, comunica MOLDPRES.

Primarul interimar Silvia Radu a menţionat că proiectul are toată susţinerea autorităţilor locale, însă nu poate fi finanţat integral din banii primăriei și a cerut autorilor conceptului să caute şi surse de finanţare externe.

Proiectul este elaborat la inițiativa Clubului Sportiv „Skateboarding”. Lucrările de construcție a Complexului sportiv modern urmează a fi demarate în vara anului curent și se încadrează în conceptul de reamenajare a Parcului „Valea Trandafirilor”, inițiat de către municipalitate.

2018 – Revitalizarea Centrului pentru Tineret „Iurii Gagarin”

Diana Zara a îndrăgit arta de mică. Prin urmare, odată cu trecerea anilor pasiunea ei s-a reliefat diferit. Tânăra a descoperit alt tip de artă, cea de a pune cap la cap calcule complicate și de a da viață unor construcții inedite.

Proiectul de licență al Dianei se numește „Revitalizarea Centrului pentru Tineret Iurii Gagarin din orașul Chișinău”. Terenul pe care este amplasat acest complex se află în sectorul administrativ Botanica, la intersecția străzilor Melestiu și Odesa, și în imediata vecinătate a Parcului Valea Trandafirilor.

Istoria acestui centru a îndemnat-o pe tânără să vină cu o idee de revitalizare. „Acest complex a găzduit activități ale  tinerilor în perioada sovietică, iar actualmente se află într-o stare degradată”.

Prin intermediul proiectului, Diana și-a propus să rezolve două probleme actuale ale orașului: lipsa unui complex multifuncțional pentru tineret care să asigure totalitatea necesităților tinerilor secolului XXI și problema construcțiilor de importanță națională aflate în paragină. „Obiectivul principal al proiectului constă în reabilitarea unei zone abandonate, dar care are potențial bun de funcționare în scopuri publice. Conform proiectului se propune demolarea de construcții care nu îndeplinesc scopurile propuse, demontarea structurilor uzate și nefuncționale, și construirea de spații noi”.

Captură2

Conform proiectului, complexul urmează să îndeplinească următoarele servicii: Centrul pentru tineret, Restaurant și Hotel. „Restaurantul și Hotelul constituie câte un bloc, iar Centrul pentru tineret este compus din următoarele blocuri: blocul expozițional și informațional, blocul sălii universale, blocul sportiv și blocul de studii”. În scopul menținerii cadrului urban tânăra a inclus în proiect un scuar, o zonă expozițională în aer liber și terenuri de sport.

2022 – Amfiteatrul de la Valea Trandafirilor

În mai 2022, Gorgona Arhitecture & Design scria pe Facebook:

„Începem săptămâna cu obiectul de la Gorgona – elaborarea documentației de proiect privind reconstruirea amfiteatrului și amenajarea terenului aferent din parcul Valea Trandafirilor, situat în mun. Chișinău, sectorul Botanica conform certificatului de urbanism.

În curând urmează sa devină funcțional.

Reconstruirea amfiteatrului și amenajarea terenului aferent din parcul Valea Trandafirilor, pentru reutilizarea acestuia cu scopul organizării concertelor și manifestațiilor în aer liber de către pretura sectorului Botanica cât și alte entități.

În acest fel, inițiativa va contribui la realizarea tuturor obiectivelor specifice prin furnizarea unei infrastructuri necesare care să contribuie la procesul cultural-educațional.”

Gorgona Arhitecture & Design

Gorgona Arhitecture & Design

Gorgona Arhitecture & Design

Gorgona Arhitecture & Design

Gorgona Arhitecture & Design

Gorgona Arhitecture & Design

Gorgona Arhitecture & Design

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine