(foto) Află povestea elevilor care s-au aventurat de unii singuri în Slovacia pentru a participa la un schimb de experiență Erasmus+ între consiliile școlare

ipiccy_image (36)
Foto:Foto: colaj diez.md

V-ați imaginat vreodată cum e să vă aventurați de unii singuri într-o călătorie spre o țară necunoscută fără să știți traseul, regiunea sau oamenii? Uite că pe patru tineri din Moldova, care sunt membri ai consiliului elevilor de la liceul „Aristotel” din Chișinău, nu i-a împiedicat acest gând. Neînfricați, elevii au pornit într-o scurtă călătorie spre Slovacia unde și-au făcut cunoștință cu cultura din zonă și cu alți noi tineri din diverse țări ale lumii. Am vorbit cu Ion Ozun, președintele acestui consiliu, despre proiect, emoții și mica lor aventură.

Consiliul Elevilor LTR „Aristotel” din Chișinău, senatul Ingenium, în perioada 7-16 mai, a avut posibilitatea să participe în cadrul unui proiect marca Erasmus+ European Student Councils, care s-a desfășurat la Cașovia, Slovacia.

Elevii și-au organizat singuri drumul. Aceștia au plecat cu autocarul până în Budapesta, apoi au luat trenul spre Slovacia. „Cu un efort pe măsură am dobândit și un taxi care ne-a lăsat la gara de trenuri din Budapesta care se afla practic în inima capitalei. Drumul spre Slovacia a fost o adevărată aventură pe care nu cred că o vom putea uita. Am parcurs un drum lung și cu siguranță am fost entuziasmați”, menționează tânărul.

În timpul călătoriei, tinerii au admirat locurile din trecere, în special orașul Budapesta. „Am dedicat ceva timp explorării acestui oraș atât de frumos. Gara de trenuri era extrem de mare și cu detalii arhitecturale care ne-au captat atenția. A fost un drum cu adevărat memorabil și mă bucur că am trăit primele experiențe de acest gen alături de Raluca, Iulia și Victor.”

La sosire, elevii au fost întâmpinați frumos de către organizatorii și reprezentanții acestui proiect. Împreună au plecat la Universitatea Tehnică din oraș, unde le-au fost prezentate sălile de conferință și camerele în care urmau să fie cazați.

În cadrul proiectului, tinerii au vizitat diverse școli și atracții turistice din zonă, iar seara savurau the night life of Kosice alături de localnici.

Ion ne-a istorisit că, vizitând diverse instituții de învățământ din regiune, ei au pătruns în esența sistemului educațional de acolo: „Am reușit să înțelegem ce este la ei mai bine și ce nu este chiar atât de bine”. Potrivit tânărului, acolo elevii au un număr mult mai mare de școli profesionale din care pot alege, iar la liceu aceștia au diverse programe de studiu pe care le pot urma, inclusiv cele cu predate în limbile minorităților din zonă. 

„Fără modestie și cu multă mândrie putem să spunem că liceul nostru și activitatea consiliului nostru școlar a fost văzută drept model pentru celelalte țări participante. Noi am depășit numărul de evenimente ale oricărui consiliu și funcționăm după o structură pe care ei nici nu au auzit-o până atunci. Totuși, structura consiliilor elevilor din străinătate este mai generală și mai bine definită decât cea din Republica Moldova”, menționează tânărul.

Elevul ne-a specificat că cea mai mare diferență între consiliile elevilor din Republica Moldova și a consiliilor din străinătate este faptul că consiliile noastre nu dețin un buget oferit de stat. Spre exemplu, autoritățile din Finlanda pot dedica 2 000 de euro pentru un senat într-un liceu de stat ale cărui realizări pot să nu fie dezvolte pe măsura acestei sume.

Tânărul a menționat și următoarele: „Consiliul elevilor de la liceul „Aristotel” mimează bine viața politică și are drept scop implicarea civică și educarea politică a tinerilor. În fiecare an există câte un grup de inițiativă organizat de potențialul președinte care va concura împreună cu echipa sa împotriva echipelor oponente prin realizarea evenimentelor, a acțiunilor reformatoare, prin promovarea activă a fiecărui consiliu pe rețelele de socializare, prin crearea unui logo, a materialelor informative, dar și printr-un plan de acțiuni care îl va prezenta la dezbaterea electorală și totul ca, într-un final, să poată câștiga cursa electorală și să devină senatul oficial al liceului. Aceasta este structura unică care i-a impresionat pe toți și care a fost inclusă de toate echipele în planul lor de acțiuni”.

De asemenea, elevii împreună cu consiliul școlar din România au prezentat celorlalți tineri tradițiile și obiceiurile zonei noastre. Astfel, aceștia s-au îmbrăcat în ie și au servit participanților dulciuri și zacuscă, au creat o rubrică de curiozități din istorie și i-au invitat pe toți la o horă moldovenească.

Iulia

„Ne-am pornit un pic speriați, atât de drum, cât și de modul în care o să ne «recepteze» alții… de-am fi știut din timp cât de tare ne înșelăm. O săptămână în Slovacia s-a scurs repede, dar în același timp a fost împânzită cu atâtea ieșiri în Cașovia, cu atâția oameni noi și diferiți, cu întâlniri accidentale, cu adunări masive într-o cameră pentru doar două persoane, cu schimburi de experiențe și culturi, încât s-a simțit ca un an.”

Raluca

„Experiența în acest proiect Erasmus a fost una cu adevărat deosebită. Aici am fost reuniți lideri prin propria comunitate din cinci țări, tineri care au o viziune dincolo de ordinar, persoane deschise, dornice de a învăța și progresa. În doar o săptămână, am trăit mai mult decât într-un întreg an. Am reușit să petrecem momente artistice, dar și emotive, să ne înțelegem cu adevărat, dar și să împărtășim practicile din sistemul educațional național. Amintirile din nopțile și zilele petrecute la maximă intensitate vor rămâne întotdeauna în sufletele noastre.”

Ion


„Am trăit experiențe pe care nu le-am mai avut până acum și am cunoscut oameni care mi-au făcut experiența de neuitat. Am învățat că noi ca popor avem tendința de a ne subestima și de a ne subaprecia, când realitatea de fapt este alta. Suntem bravi, muncim din greu pentru lucrurile pe care vrem să le obținem și avem cu ce ne mândri în fața altor țări. Am avut ocazia să mă «infiltrez» în comunitatea locală de adolescenți și tare îmi e dor de toți oamenii pe care i-am cunoscut acolo. Ultima zi nu o voi uita niciodată, nici o oră dormită, plină de emoții, puțin extenuat, dar extrem de fericit!” 

Erasmus+ este un program al Uniunii Europene care sprijină activități în domeniul educației, formării, tineretului și sportului în Europa și în întreaga lume.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine