(foto) Vitalie Popa – inventatorul și antreprenorul din Moldova care face cunoștință lumii cu o nouă tehnologie de producere a vinului fără aditivi și conservanți

ipiccy_image (34)
Foto:Foto: colaj diez.md

Vitalie Popa este originar din Bardar, raionul Ialoveni. Acesta a absolvit Universitatea Tehnică din Moldova în anul 2002, specialitatea Tehnologia Vinului și Produse obținute prin fermentare. În timpul anilor de universitate, a plecat în Germania printr-un schimb de experiență la o familie de producători de vin. În 2006, Vitalie a emigrat în Nouă Zeelandă – loc unde a și fost inspirat să înceapă propria sa cercetare în descoperirea unei noi tehnologii de producere a vinurilor fără aditivi și conservanți.

În 2022, Vitalie a participat la Euroinvent, un concurs dedicat doar inventatorilor și în care nu se permite participarea cu aceeași invenție de două ori la rând. Inventatorul-antreprenor a obținut medalia de aur și trofeul pentru cea mai populară invenție de la Euroinvent 2022, desfășurat la Iași în perioada 26-28 mai.

Vitalie dorește să stimuleze prin descoperirea sa producerea în masă a vinului bio după tehnologia creată, astfel ca strugurii să devină primul și unicul component de bază în producerea acestuia. 

De asemenea, inventatorul-antreprenor moldovean dorește să popularizeze în rândul producătorilor mari și mici de vinuri utilizarea acestei metode noi pentru a contribui la cultura producerii vinului fără folosirea aditivilor și conservanților. 

Invenția este compusă din două unități:
# butoiul din lemn care este modificat după elemente noi ce nu se regăsesc în butoaiele standarde existente acum pe piață. În crearea acestuia sunt utilizate diferite tipuri de lemn precum stejarul, teiul, salcâmul, cireșul etc. De asemenea, butoiul este creat după principiile elaborate de către Vitalie;
# utilajul (vrana din oțel inoxidabilă) care se plasează în partea de sus a butoiului și nu permite oxigenului să interacționeze cu compostul de struguri. Astfel, această construcție, precum și componentele sale oferă un control total asupra proceselor de oxidare, contaminare și evaporare.

Mai jos, puteți să vizionați animația acestei invenții.

Vitalie ne-a povestit că din 2006 și până în prezent activează în domeniul vitivinicol, în special în producerea de vin. Acesta a călătorit în diverse state din întreaga lume, precum Australia, Germania, Franța, Ungaria, Noua Zeelandă și Statele Unite ale Americii, pentru a descoperi dacă există o tehnică sau o modalitate de producere de vin fără a utiliza conservanți. 

„Consider folosirea aditivilor și conservanților în producerea vinului o problemă majoră pentru omenire, care poate avea diverse consecințe negative asupra sănătății unei persoane”, mărturisește acesta.

Vitalie Popa/Facebook
Vitalie Popa/Facebook
Vitalie Popa/Facebook

Călătorind prin mai multe țări, Vitalie nu a găsit nicio tehnologie de „risc zero” care ar permite să obținem un vin fără aditivi și fără conservanți. Astfel, acesta și-a propus să înceapă propria sa cercetare și dezvoltare în acest domeniu. Prin urmare, în 2016, aflat în Noua Zeelandă, inventatorul a descoperit o nouă posibilitate de producere a vinurilor fără aditivi și conservanți și anume cu ajutorul butoiului de lemn și a unui utilaj special asamblat. Ideea primei vrane de oțel „Vdoor” i-a apărut în Noua Zeelandă, unde a și fost fabricată, însă prima testare a fost în Australia un an mai târziu. „Această tehnologie oferă posibilitatea de a produce vinul doar din struguri.”

Vitalie Popa/Facebook

Acesta afirmă că procesul de producere a vinului în condiții de casă diferă de tehnologia sa. „Aici vorbim despre calitate.” Tehnologia reprezintă un utilaj unic în lume, care a fost testată și patentată în Australia în 2017. Apoi, Vitalie a decis să se reîntoarcă acasă, în Moldova, pentru a cerceta cum funcționează această modalitate și în aceste regiuni. Astfel, din 2019, acesta își testează tehnologia în țară.

De altfel, în 2021, universitatea germană Hochschule Geisenheim University l-a invitat să-și testeze tehnologia în laboratoarele universității, ca ulterior aceasta să poată emite un raport prin care se va angaja să devină persoana de credibilitate a invenției. „Odată ce ești invitat la universitate, înseamnă că așa o tehnologie încă nu există în lume.”

Vitalie Popa/Facebook
Vitalie Popa/Facebook
Vitalie Popa/Facebook
Vitalie Popa/Facebook

Inventatorul/antreprenor a specificat că din punctul de vedere al producerii vinului, această tehnologie este una sustenabilă, care permite obținerea vinurilor fără aditivi și conservanți.

Vitalie Popa/Facebook
Vitalie Popa/Facebook

Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina de Facebook a lui Vitalie Popa sau pagina sa web.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine