Studenții de la Facultatea Urbanism și Arhitectură din cadrul UTM au susținut cu succes tezele de licență

5-12
Foto:UTM

Susținerea cu succes a tezelor de licență la Facultatea Urbanism și Arhitectură a UTM, specialitățile „Ingineria sistemelor termice, de gaze şi climatizarea pentru clădiri” şi „Alimentări cu apă, canalizări” a confirmat nivelul înalt de pregătire a absolvenților, demonstrând cunoștințe și competențe, abilități de identificare și aplicare a soluțiilor tehnice performante și eficiente energetic.

În perioada 9-11 iunie 2022 cei 33 de studenți ai programului „Ingineria sistemelor de alimentare cu căldură și gaze, ventilație”  şi alți 4 – ai programului „Alimentări cu apă, canalizări” și-au susținut proiectele de licență.

Comisia Examenului de Licență la programul ISTGCC constituită din: președinte – ing. Mihail BARAGHIN, șef Serviciu control de productie, SRL Ialoveni-Gaz; conf. univ., dr. ing. Vera GUȚUL, șefă Departament Alimentări cu Căldură, Apă, Gaze și Protecția Mediului; conf. univ., dr. ing. Natalia BEGLEŢ; conf. univ., dr. ing. Valentin TONU; secretara comisiei – asis. univ. Tatiana COLOMIEȚ, precum și Comisia la programul AAC: președinte –  Vitalie MIDARI, Fichtner Water &Transportation GmbH/FLUXPROIECT SRL; conf. univ., dr. ing. Ion  IONEŢ; conf. univ., dr. ing. Sergiu CALOS; lect. univ., dr. ing. Natalia CIOBANU; secretarul comisiei – asis. univ. Ion ŞARAGOV, au apreciat că tezele de licență prezentate s-au axat în special pe importanța practică a subiectelor abordate, cum ar fi: respectarea normativelor în construcții la proiectarea instalațiilor privind asigurarea confortului ambiental în edificii cu destinație diferită (grădiniță de copii, complexe rezidențiale, centre comerciale, clădiri publice); prоiесtаrеа sistemului de distribuire а gazelor naturale; alimentarea centralizată cu căldură; evacuarea și ерurаrеа apelor uzate; alimentarea cu арă potabilă a unor localități sau sectoare etc.

Astfel, absolvenții gr. ISTGCC-181 – secția zi și gr. ISTGCC-171 – cu frecvență redusă au elaborat proiecte cu utilizarea soluţiilor energoeficiente.

Studentul Octavian LISNIC, sub egida asis. univ. Livia LEANCA, a proiectat sistemul de distribuţie а gazelor naturale în s. Vâşcăuţi, r. Orhei şi instalaţia de utilizare а gazelor naturale а uscătoriei de cereale, prezentând și o analiză minuțioasă a cazanelor în condensare şi avantajele acestora.

Iurie CARA, avându-l în calitate de coordinator pe lect. univ. Serghei PUTIVEŢ, și-a propus încălzirea și ventilarea incubatorului tehnologic din s. Lăpușna, r. Hâncești. În acest scop, a proiectat sistemul de incalzire – bitubular, cu distributie orizontală, reglabilă, cu circulație forțată şi   sistemele de ventilare a clădirii prin refulare-aspirație mecanică şi naturală. Pentru menţinerea parametrilor confortabili, a proiectat un sistem de climatizare tip VRF, GREE.

Iar studenta Olga RUSU, îndrumată de conf. univ., dr. Vera GUŢUL, a studiat posibilitatea înсălzirii şi ventilării hotelului, cafenelei şi a spaţiilor comerciale din s. Ivanovca, r. Hânceşti. În acest scop, a proiectat un sistem de ventilare cu recuperarea căldurii şi sisteme de climatizare tip invertor, cu posibilitatea instalării pardoselii calde.

Absolvenții programelor de studii ISTGCC şi AAC au demonstrat abilități inginerești în identificarea și aplicarea soluțiilor tehnice eficiente economic şi energetic în domeniul energeticii construcțiilor, soluțiilor moderne eficiente şi ecologice a clădirilor şi sistemelor de instalații aferente, destinate pentru asigurarea confortului și calității mediului interior şi exterior, dar și cunoașterea tehnologiilor informaționale moderne, organizarea procesului de construcție, economia ramurii, având astfel oportunități de a se angaja în diverse domenii: construcția și exploatarea sistemelor de încălzire, ventilare, condiţionarea aerului, alimentarea cu căldură și gaze, alimentarea cu apă, precum și în entități de proiectare a sistemelor date.

Totodată, ei au fost informați despre oportunitatea de a-și continua studiile la ciclul II, Master, Departamentul  Alimentare cu Căldură, Apă, Gaze și Protecția Mediului oferind programe de master performante în Ingineria Instalaţiilor de Asigurare a Microclimei în Clădiri şi Managementul Sistemelor de Inginerie Sanitară şi Protecţia Mediului.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine