Conform celor mai recente date statistice, populația Republicii Moldova cu reședința obișnuită la data de 1 ianuarie 2021 era de 2,597 milioane de persoane, inclusiv 1,357 milioane de femei și 1,239 milioane
de bărbați.
În urma scăderii constante, numărul actual de populație se situează mult sub cei 2,87 milioane
înregistrate la începutul anului 2014 (1,49 milioane femei și 1,38 milioane bărbați).
Pierderea de 9,5 la sută a populației în doar șapte ani este o cifră descurajantă pentru orice standard istoric și geografic. Populația feminină a Republicii Moldova a scăzut puțin mai lent decât populația masculină: 9,1 la sută, comparativ cu 9,9 la sută.
Cel puțin 15,5 % dintre moldoveni doresc să părăsească țara în următorii trei ani
Până în anul 2040, s-a estimat că populația Republicii Moldova va scădea până la 1,7 milioane (scenariul „scăzut”), o scădere de 34,5 % în comparație cu anul 2018. Piramida populației se va inversa, generațiile cu vârsta de 50+ ani reprezentând aproximativ jumătate din populația totală, pe când cei cu vârsta de 60+ ani vor reprezenta o treime din aceasta. Va apărea un dezechilibru puternic de gen la vârste înaintate ceea ce va duce la un număr foarte mare de gospodării de femei vârstnice cu o singură persoană și va avea un impact considerabil asupra sărăciei în rândul femeilor vârstnice.
Emigrarea continuă a populației cu vârsta aptă de muncă, cu cel puțin 15,5 % dintre moldoveni dorind să părăsească țara în următorii trei ani, precum și îmbătrânirea populației vor aprofunda impactul structurii demografice a Republicii Moldova asupra dezvoltării țării.
Deși femeile și bărbații doresc să aibă până la trei copii, în realitate au mai puțin de doi, din cauza dificultăților legate de munca de îngrijire neremunerată și de reconcilierea vieții profesionale cu viața de familie, având în vedere disponibilitatea limitată a locurilor de muncă favorabile familiei și a serviciilor publice de îngrijire a copiilor de calitate.
Vârsta medie a femeilor și bărbaților din Moldova a crescut
Pentru anul 2014 piramida populației arată încă foarte mult ca un „pom de Crăciun”, cu o bază largă și o serie de vârfuri orizontale reprezentând populațiile mai tinere. Până la începutul lui 2021, baza piramidei devine vizibil mai îngustă din cauza cohortelor anterioare care au crescut pe scara de vârstă și din cauza
numărului mai mic de nașteri în perioada 2015-2020 pentru a suplini cohortele mai tinere îmbătrânite, precum și a impactului COVID-19 asupra deceselor.
În consecință, segmentul tinerilor devine mai restrâns în 2021 comparativ cu 2014. Vârsta medie a femeilor a crescut de la 38,5 ani în 2014 la 40,8 în 2021, iar în cazul bărbaților a crescut de la 35,2 la 37,2 ani. După cum arată proiecțiile demografce de mai jos, este destul de probabil ca piramida populației să devină și mai restrânsă în următoarele decenii, deoarece se preconizează că procesele demografce vor continua pe aceeași traiectorie.
În cazul femeilor, 48,9 la sută din scăderea populației se datorează deceselor și 51,1 la sută – emigrării, iar în cazul bărbaților raportul este izbitor de opus, cu 56,6 la sută din cauza deceselor și 43,4 la sută din cauza emigrației. Figura 2 de mai jos oferă detalii suplimentare cu privire la creșterea populației dezagregată pe sexe pentru fecare an în perioada 2014-2020.
Evaluarea Cuprinzătoare a Egalității de Gen în Țară a fost prezentată astăzi de către Organizația Națiunilor Unite în Moldova. Aceasta oferă o descriere a situației egalității dintre femei și bărbați în Moldova în domeniile: educație, sănătate, oportunități economice, precum și libertatea de exprimare a opiniilor și de luare a deciziilor.
În sprijinirea eforturilor țării privind egalitatea de gen, Echipa de Țară a ONU în Moldova (EȚONU) se angajează ferm să asigure că activitățile și proiectele sale includ o perspectivă de gen și identifică acțiuni transformatoare pentru reducerea inegalităților în conformitate cu Agenda 2030 și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.
În acest context, EȚONU în Moldova, inclusiv Banca Mondială (BM), a elaborat o Evaluare Comună de țară privind Egalitatea de Gen care oferă o înțelegere integrală și cuprinzătoare a cauzelor principale și a impactului inegalității de gen în Moldova.