Profesoara de chimie Svetlana Grigoreanu vă ajută cu sfaturi cum să susțineți bacalaureatul

collaged
Foto:colaj #diez

Adesea, se consideră că proba de bacalaureat cea mai așteptată de absolvenți este cea la solicitare. Astfel, atât profilul real, cât și profilul uman pot alege chimia, ca disciplină la solicitare. În acest sens, pentru a ajuta absolvenții, am vorbit cu profesoara de chimie de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Leova, Svetlana Grigoreanu.

De obicei chimia este în topul preferințelor pentru disciplina la solicitare atât a umaniștilor, cât și a realiștilor. Dacă ai decis să susții examenul la solicitare la chimie atunci ar fi bine să urmezi sfaturile de mai jos ale profesoarei Svetlana Grigoreanu.

#1. Testul de bacalaureat conține itemi din chimia anorganică, chimia organică și pentru profilul real sunt propuse subiecte din chimia analitică, astfel îți propun să studiezi atent caracteristicile fiecăreia.

#2. Până la examenul național exersează zilnic rezolvând probleme de calcul, egalând ecuații ale reacțiilor chimice, analizând proprietățile chimice ale compușilor anorganici și organici, metodele de obținere a acestora, astfel la testul final vei fi familiarizat cu materia. În ajutorul elevilor sunt propuse culegeri de teste și exerciții asemănătoare cu cele din testele de bacalaureat.

#3. Pentru rezolvarea itemilor din test poți utiliza Tabelul sistemului Periodic, Tabelul solubilității acizilor, bazelor și sărurilor, seria electronegativității și seria tensiunii metalelor care sunt pe ultima pagină a testului. Acestea îți pot oferi indicii importante (valența, gradul de oxidare, scrierea corectă a substanțelor).

#4. Tabelul Sistemului Periodic al elementelor chimice te va ajuta să rezolvi primii itemi de test ce presupun caracterizarea elementelor chimice, stabilirea simbolului elementului chimic după anumite caracteristici.

#5. Tabelul solubilității îți va fi util la rezolvarea itemilor ce presupun scrierea ecuației moleculare (EM), ecuației ionice complete (EIC) și a ecuației ionice reduse (EIR). Aici este important să fii atent(ă) la coeficienții și indicii moleculelor din ecuația moleculară.

#6. La rezolvarea problemelor de calcul este necesar să citești cu atenție conținutul acestora și să notezi corect datele, să identifici ecuația reacției corespunzătoare, de egalarea căreia depinde corectitudinea calculelor ulterioare. Utilizarea formulelor de calcul corespunzătoare, de asemenea, este foarte importantă. Se oferă puncte pentru scrierea corectă a formulelor. Important, nu uita despre unitățile de măsură.

#7. La rezolvarea itemilor din chimia organică este necesar să ții cont de formulele de structură și nomenclatura compușilor organici și să cunoști unele domenii de utilizare a acestora.


Greșeli frecvente pe care le fac elevii

#1. Greșeli frecvente se întâlnesc la egalarea reacțiilor chimice, care pot fi grave în caz că se comit erori la egalarea reacțiilor de la probleme. Pentru un calcul corect, avem nevoie de toți coeficienții scriși corect. Astfel, egalează mai întâi pe ciornă, apoi pe foaia testului.

#2. Uneori, din cauza stresului elevii fac greșeli la calculele problemelor. Formulele sunt corecte, dar rezultatele – greșite, respectiv, se va scădea din punctaj.

#3. Chimia organică dă de cap absolvenților. Des se comit greșeli la scrierea formulelor din chimia organică, astfel, este necesar de studiat specificul fiecărui tip de reacție, pentru un rezultat cât mai bun.

#4. Din neatenție se fac greșeli și la cele mai simple exerciții, din acest motiv este necesar lucrul pe ciornă.


Sfaturi generale

#1. Exersează zilnic. Repetă proprietățile, tipul reacțiilor prin exerciții. Astfel, cu fiecare exercițiu, informația se va „menține” mai bine.

#2. Consultă programul de pregătire pentru examenul național de bacalaureat la chimie de pe www.ance.gov.md, pentru a fi familiarizat cu testul.

#3. În ziua examenului este important să fii calm(ă), pentru a te putea concentra la maxim asupra subiectelor propuse. Echilibrul emoțional este foarte important.

#4. Lucrează foarte atent cu anexele. Chiar dacă tabelele sistemului periodic al elementelor, al solubilității acizilor, bazelor și sărurilor sunt anexate, este important să fii atent(ă), să calculezi masa moleculară relativă corect, să deduci valența corect. Orice greșeală poate fi evitată dacă ești atent.


*Susținerea examenului de bacalaureat la chimie va avea loc vineri, 17 iunie.


Vedeți și:
profesorul de matematică Sergiu Budaianu vă ajută cu sfaturi cum să susțineți bacalaureatul;
sfaturi din partea unei profesoare de limba și literatura română pentru elevii ce urmează să susțină bacalaureatul;
sfaturi din partea unei profesoare de limba engleză pentru elevii ce urmează să susțină bacalaureatul;
profesoara de informatică Lilia Ciubotaru vă ajută cu sfaturi cum să susțineți bacalaureatul;
profesoara de geografie Olesea Lupu vă ajută cu sfaturi cum să susțineți bacalaureatul;
# ai bacalaureatul la istorie? Dionis Smoleac te ajută cu sfaturi cum să obții un punctaj maxim.


Aici găsiți orarul probelor de bacalaureat din anul 2021/2022, iar aici găsiți răspunsurile la 14 cele mai frecvente întrebări despre sesiunea de bacalaureat în Moldova.

Echipa #diez este alături de absolvenții liceelor în fiecare an și aduce informații utile despre examenele de bac. Dacă te numeri și tu printre tinerii care are de susținut în acest an bacalaureatul, îți sugerăm să urmărești acest tag special de pe #diez pentru a fi la curent cu toate noutățile despre examen.

Autoare: Nicoleta Lisevici

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine