Primul satelit al Moldovei, creat de UTM, a apărut pe portalul NASA

jsc2022e0312281
Foto:nasa.gov

Satelitul „TUMnanoSAT”, elaborat de Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), va propulsa, în premieră, Republica Moldova în avangarda țărilor care dezvoltă tehnologii spațiale!

Satelitul „TUMnanoSAT” elaborat de UTM, sub egida lui Viorel Bostan, rector UTM, a apărut pe portalul NASA.

În context, amintim că, pe 21 februarie, satelitul din Moldova a trecut toate testele funcționale la Institutul de Științe Spațiale din România și conform rigorilor Agenției Aerospațiale a Japoniei a părăsit țara noastră.

Activitatea respectivă se desfășoară în cadrul unui program internațional. Centrul Național Tehnologii Spațiale UTM a fost selectat de Agenția Aerospațială a Japoniei (JAXA) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Spațiu (UNOOSA) pentru Programul KiboCUBE, în scopul lansării în acest an a nanosatelitului „TUMnanoSAT” de pe Stația Spațială Internațională.

„Satelitul este dezvoltat în conformitate cu standardul internațional CubeSat cu misiuni educaționale și de cercetare. Lansarea în spațiu a primului satelit al Republicii Moldova va avea un impact major în îmbunătățirea calității studiilor de Inginerie și a integrării Republicii Moldova în comunitatea de țări care dezvoltă tehnologii spațiale”, transmite UTM.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine