(podcast) Victor Guzun: „Problema cu votul în diaspora n-o să dispară de la sine până când n-o să fie introdus votul online”

rockit1
Foto:Rockit Moldova

„Votul online este nu o problemă pe care o discutăm doar înainte și după alegeri, ci un sistem care trebuie implementat cât se poate de curând pentru a le asigura cetățenilor moldoveni din diaspora un drept vital”, de această părere este Victor Guzun, expert în e-guvernare și transformare digitală.

Acesta a declarat în cadrul podcastului „Mai Departe” cu Artur Gurău că soluționarea acestei probleme este tărăgănată din anumite interese.

„Noi încercăm să fim o țară excepție. Dacă nu există principii foarte clare, atunci mereu există dorința asta de a face o excepție undeva. Nouă ne pare asta ceva nevinovat, însă de aici pornesc foarte multe probleme. Votul online este o idee bună, o idee care va soluționa o problemă sistemică, care de la sine n-o să dispară. Problema cu votul în diaspora n-o să dispară de la sine, până când n-o să fie introdus votul online, asta este absolut clar. La fel de clar este că problema se discută câteva săptămâni înainte de alegeri și câteva săptămâni după”, a spus Victor Guzun în cadrul podcastului „Mai Departe” cu Artur Gurău.

Lipsa unui set de principii clare în ce privește problema votului online împiedică autoritățile să ia o decizie privind implementarea acestuia. Totuși, lucrurile par să se miște din loc în ultima vreme.

„Pe mine mă bucură că acum se discută mai sistemic despre votul online. Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova este format, de către Comisia Electorală Centrală (CEC), un grup interinstituțional în care sunt toate instituțiile responsabile din domeniul corespunzător, dar și reprezentanți ai societății civile și alți specialiști. Eu tot sunt parte din acest grup, din partea Consiliului Europei. Însă există și multe fobii care vin din aceste mici excepții, cum ar fi că există o ipoteză că anumiți votanți vor vota într-un mod special. Noi punem sub semnul întrebării dacă face sau nu chestia asta, gândindu-ne la un vot ipotetic împotriva unuia sau altuia”, a mai declarat Victor Guzun.

Expertul în e-guvernare și transformare digitală a oferit și soluții pentru cum ar trebui implementat votul online, pe care le aflați din podcast.

Ediția video a podcastului „Mai Departe” cu discuția dintre Artur Gurău și Victor Guzun o puteți urmări mai jos.

Discuția pe larg o puteți asculta în variantă audio pe Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music, Audible, dar și pe alte platforme de streaming audio.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine