Curtea Constituțională a respins sesizarea deputaților BCS privind interzicerea literelor „Z” și „V” și a panglicii Sfântul Gheorghe

socialisti
Foto:socialistii.md

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a respins solicitarea deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, de suspendare a Legii pentru modificarea Codului contravențional al Republicii Moldova, care se referă la interzicerea simbolurilor agresiunii ruse asupra Ucrainei – „V”, „Z” și panglica „Sfântul Gheorghe”.

„Chiar dacă riscul afectării unor drepturi fundamentale este abstract, cererile cu privire la suspendarea acțiunii actelor sesizate trebuie motivate. Simpla invocare a domeniilor de la articolul 7 alin. (2) pct. 1) literele b) și c) din Codul jurisdicției constituționale nu reprezintă o motivare suficientă și convingătoare în vederea suspendării acțiunii prevederii contestate”, se arată în decizia Curții Constituționale.

Decizia CC poate fi văzută mai jos.

Deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, s-au adresat la Curtea Constituțională (CC) cu solicitarea de a declara neconstituțional amendamentul la Codul Contravențional, votat de Parlamentul la 7 aprilie 2022.

Anterior, fostul președinte al Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon, anunța că de 9 mai va purta „la piept panglica „Sfântul Gheorghe” așa ca și în anii precedenți”.

Pe 7 aprilie, Parlamentul a votat un amendament la Codul Contravențional, prin care se interzic pe teritoriul R. Moldova simbolurile ce reprezintă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei – „Z”, „V” și panglica „Sfântul Gheorghe”. Despre asta a anunțat deputatul PAS, Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.

Totodată,bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, a semnat legea „Cu privire la utilizarea simbolurilor Victoriei pe teritoriul Găgăuziei”. Această lege a fost adoptată în unanimitate de către Deputații Adunării Populare din UTA Găgăuzia pe 29 aprilie.

Ministrul Justiției din Republica Moldova, Sergiu Litvinenco, a menționat că decizia „conține toate aparențele unui act ilegal” și „reprezintă un precedent periculos”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine