Maia Sandu a anunțat că pe 9 mai nu vor fi organizate parade: „Cei care își propun să destabilizeze situația vor fi sancționați”

Maia Sandu
Foto:Maia Sandu/Facebook

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că în ziua de 9 mai nu vor fi organizate parade. În același timp se vor permite evenimentele pașnice de comemorare a celor care și-au pierdut viața în cel de Aal Doilea Război Mondial. Declarația a fost făcută de șefa statului în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

Acțiunile în cauză „sunt lucruri acceptate, potrivite în forma când sunt dedicate comemorării și nu incitării la ură sau pentru promovarea războiului sau a altor lucruri de acest fel”, a menționat șefa statului, scrie ipn.md.

Maia Sandu a ținut să sublinieze că există oameni care comemorează, la fel cum există și cei care fac spectacol: „Cei care fac spectacol trebuie să respecte legea”, a subliniat șefa statului.

Dânsa a ținut să menționeze că persoanele care își propun să destabilizeze situația trebuie să fie sancționate de către organele de ordine.

Deputatul socialist Vlad Batrîncea a spus anterior că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova va organiza de 9 Mai manifestări și marșul „Regimentul Nemuritor”.

Din 20 aprilie a intrat în vigoare legea care prevede interzicerea folosirii simbolurilor rusești „V”, „Z” și a panglicii „Sfântul Gheorghe” pe teritoriul Republicii Moldova.

Igor Dodon și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au anunțat că, în ziua de 9 Mai, vor purta „la piept panglica «Sfântul Gheorghe»”.

Conform noii legi, în cazul în care o persoană fizică va confecționa, va vinde, va deține sau va răspândi public aceste simboluri, aceasta va risca să obțină o amendă între 4 500 și 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. În cazul persoanelor juridice sau cu funcții publice amenzile se ridică până la 18 000 de lei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine