Probabil orice locuitor al orașului Chișinău a auzit de proiectul arhitectural ARTCOR lansat în vara lui 2019 – în acest moment ARTCOR poate fi considerat lejer cea mai faimoasă clădire contemporană din Chișinău. Asociația Obștească Save Chisinau l-a invitat pe Maxim Calujac, arhitect și creatorul acestui faimos edificiu, la un interviu pentru seria de videoclipuri #ChișinăuTALKS – un produs media 100 % marca Save Chisinau.
Absolvent al UTM din Chișinău, Maxim Calujac a devenit destul de rapid un nume promițător în domeniul arhitecturii de la noi. Având propria sa echipă alături de care realizează proiecte atât aici, cât și în afara țării, Maxim rămâne un profesionist modest, cu o viziune clară, pe alocuri sceptică, dar sănătoasă a modului cum se dezvoltă urbanismul și arhitectura în Moldova și, în particular, la Chișinău.
Așadar, echipa Save Chisinau a discutat în acest interviu despre orașul nostru și despre cum se dezvoltă acesta din punct de vedere arhitectural. Maxim a împărtășit ce părere are despre orașele istorice, ce a însemnat ARTCOR pentru el, de ce nu proiectează la Chișinău, dar proiectează clădiri la București și ce îi place din tot ceea ce s-a construit în ultima vreme în capitala noastră.
Tânărul arhitect a povestit că, odată cu apariția ARTCOR, atitudinea față de arhitectură s-a schimbat.
„După ARTCOR mi se pare că oamenii, clienții au început să înțeleagă că arhitectura e o parte a unui aspect mai global, nu doar o muncă executată de cineva. Mi se pare că mulți nici nu înțelegeau că există arhitecți, conceptul de arhitect sau arhitectură.”
Totodată, Maxim Calujac consideră că acest domeniu e subapreciat în Moldova, însă lucrurile se vor schimba neapărat. Acesta a mai adăugat că nu-și dorește să ocupe funcția de arhitect-șef din mai multe motive. Care sunt ele puteți afla în interviul de mai jos.
În cadrul proiectului aflat acum în derulare Save Chisinau – The right to the city, echipa organizației a realizat și alte interviuri cu oameni interesanți din domeniul arhitecturii, urbanismului, designului urban în cadrul seriei #ChișinăuTALKS, disponibile pe canalul lor de YouTube.
De asemenea, proiectul are și un podcast, precum și pagini active de Facebook și Instagram.
Gazdă locație: ARTCOR