Votat în parlament! Simboluri rusești „V”, „Z” și panglica „Sfântul Gheorghe” vor fi interzise în Moldova

panglică
Foto:depositphotos.com

Deputații au votat astăzi, 7 aprilie, introducerea unui amendament în Codul Contravențional care stipulează că simbolurile rusești „V”, „Z” și panglica „Sfântul Gheorghe” sunt interzise în Moldova. Persoanele care nu vor ține cont de cest lucru se vor alege cu amenzi de mii de lei.

UPDATE (8 aprilie)

Ieri presa din Moldova a publicat știri din declarațiile deputatului PAS Lilian Carp în care spunea despre interzicerea simbolurilor rusești „V”, „Z” și panglica „Sfântul Gheorghe” și că legea va intra în vigoare odată ce este publicată în Monitorul Oficial. Acesta nu a spus nimic despre votarea și în lectura a III-a, în timp ce azi șefa Direcția relații cu mass media Svetlana Rudenco a spus că legea încă nu a intrat în vigoare și că urmează să fie votată în lectura a III-a.

AICI am explicat cum a pornit această confuzie – declarațiile deputatului PAS care au dus în eroare presa.

UPDATE (8 aprilie)

Parlamentul a votat ieri modificarea Codului contravențional, la care a fost adăugat și amendamentul lui Lilian Carp despre interzicerea panglicii „Sfântul Gheorghe” și simbolurile rusești „V”, „Z”. Cu toate acestea, legea a fost votată în lectura a II-a, urmând să se voteze și în lectura a III-a (cea finală).

Respectiv, legea încă nu a intrat în vigoare, iar în ziua de 9 mai simbolurile rusești „V”, „Z” și panglica „Sfântul Gheorghe” încă nu vor fi interzise. Prin urmare, persoanele care vor decide să le poarte nu vor fi sancționate.

Această prevedere va intra în vigoare abia după ce va fi votată în parlament în lectura a III-a, va fi promulgată de Maia Sandu, și după ce „vor trece trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, se arată în proiectul de lege votat în lectura a II-a.

Mai multe detalii vedeți aici.

Știrea inițială

Mai exact, în cazul în care o persoană fizică va confecționa, va vinde, va deține sau va răspândi public aceste simboluri riscă o amendă între 4 500 de lei și 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. În cazul persoanelor juridice sau cu funcții publice amenzile se ridică până la 18 000 de lei.

Conform deputatului Lilian Carp, aceste semne promovează acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității. Urmăriți declarațiile deputatului în videoclipul de mai jos.

Agentul constatator al contravenției acestui articol va fi Ministerul Afacerilor Interne. Legea respectivă va intra în vigoare de la data publicării în Montorul Oficial.

Sursă foto: depositphotos.com

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine