Proiectul egali.md la 365 zile de activitate

970554_320878438042732_451453830_n
Foto:Interpreta Loreen a primit acest tricou şi insigna cu logo-ul egali.md drept cadou în semn de mulţumire pentru susţinerea tinerilor LGBT din Moldova. PC: Denis Doni

Astăzi, proiectul „Totul se va schimba spre bine – egali.md” împlinește un an de activitate fructuoasă. Acesta a fost lansat cu scopul de a sprijini tinerii gay, lesbiene, bisexuali și transgenderi (LGBT) din Republica Moldova.

Proiectul aduce publicului larg istorii adevărate ale experiențelor trăite de tinerii gay, lesbiene, bisexuali și transgenderi, iar site-ul egali.md a devenit o sursă unică de informare pentru societatea noastră.

Pe parcursul a 365 zile, site-ul egali.md a fost vizitat 35400 ori, iar toate mesajele video plasate pe acesta au fost vizualizate 54700 ori de către persoane din Republica Moldova (62%), România (9%), Rusia (7%), SUA (3%) și alte state (19%). Un an întreg ne-am străduit să aducem speranța și curajul tinerilor LGBT moldoveni, arătându-le exemple ale oamenilor care îi susțin și sincer le doresc fericire, precum și cele ale gay-ilor, lesbienelor și bisexualilor declarați. Echipa proiectului a reușit să adune zeci de mesaje video, pline de bunătate și lumină, precum și mărturisii ale altor gay, lesbiene și bisexuali, care, deocamdată, nu și-au găsit curajul de a face coming-out.

În tot acest an, tinerilor LGBT din Republica Moldova li s-a acordat dragostea necondiționată inclusiv și din partea lui Loreen, iar noi am devenit afiliatul oficial al proiectului-părinte „It Gets Better Project” din SUA. În 2013, pe site-ul egali.md a fost afișat și un catalog de filme, care reflectă tematica LGBT, cu scopul de a facilita accesul tuturor celor interesați de acest subiect la peliculele artistice și documentare care, de altfel, lipsesc în cinematografele autohtone. Problema pe care proiectul este menit să o confrunte constituie ignorarea, stigmatizarea și neacceptarea persoanelor din motivul identităților lor de către majoritatea populației.

Site-ul www.egali.md nu este doar unul informativ, ci şi un proiect interactiv, la care pot participa toţi doritorii. Oricine poate înscrie un mesaj video, având o cameră web sau poate apela la echipa site-ului pentru a face înregistrarea. Cei care încă nu sunt gata să vorbească în faţa camerei îşi pot scrie propria istorie. Site-ul este integrat cu reţelele de socializare FacebookTwitterOdnoklassnikiGoogle+VkontakteYouTubeRutube și Play.md.

„Ne mândrim de rezultatele obținute pe parcursul acestui an, pentru că ele ne demonstrează cât de necesar este un asemenea proiect în contextul societății noastre, în care tinerii, în deosebi tinerii LGBT, au nevoie de o susținere imensă, înțelegere și dragoste necondiționată”, declară Angela Frolov, coordonatoarea proiectului.

„Conform statisticelor internaționale, tinerii LGBT fac tentative de suicid de trei sau patru ori mai des decât semenii lor heterosexuali sau cisgen. Dacă, în acestea 365 zile, măcar un tânăr din comunitatea LGBT, care fuseseră împins spre un moment de marea disperare, s-a răzgândit să-și pună capăt zilelor accesând site-ul egali.md, pot constata cu certitudine că echipa noastră nu a lucrat în zadar”,  adaugă activista pentru drepturile omului.

Site-ul egali.md este parte a proiectului „Va fi mai bine”, implementat în 2013 de Centrul de Informaţii „GENDERDOC-M”, cu susţinerea financiară a Fundaţiei Soros-Moldova.

PC: egali.md
PC: egali.md

Sursa: egali.md

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Nata Andreev
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *