(foto) Universitatea #diez. „A decurs mai bine decât mă așteptam.” Vlada Caraman, despre primele trei examene la Universitatea din Aarhus, Danemarca

ipiccy_image (47)
Foto:colaj diez.md

Studenția pare să fie o perioadă roz, cu multe cunoștințe noi, cu prieteni din toate colțurile lumii, cu călătorii și distracții. Cu toate acestea, feeria studenției nu ar fi fost apreciată suficient fără cea mai provocatoare parte – sesiunea. Vlada Caraman își continuă studiile la Universitatea din Aarhus, Danemarca, Facultatea de Științe Cognitive. Tânăra a împărtășit cu noi anterior primele sale impresii în calitate de studentă în Danemarca și făcut cunoștință cu opt cluburi universitare la care are acces, iar iarna ne-a plimbat prin orașul Aarhus îmbrăcat în haine de sărbătoare. Recent, tânăra a trecut cu succes de prima sesiune și cu drag ne spune despre cele trei examenele pe care le-a susținut.

Se spune că anii de studenție sunt unii dintre cei mai frumoși și irepetabili ani din viața unei persoane. Întâlnești oameni noi și interesanți care uneori pot să-ți devină prieteni pe viață, citești și înveți pentru cursuri – dimineața devreme după o petrecere sau la miez de noapte după ce ai venit obosit(ă) de la jobul tău de student(ă), devii responsabil(ă) și independent(ă) în decizii, crești și îți creezi amintiri de neuitat. Pe lângă toate acestea, să nu uităm să menționăm legendarele perioadele de sesiune din viața fiecărui (fiecărei) student(e). Așa cum sunt ele – complicate, stresante, lungi, dar esențiale pentru procesul de învățare.

Sursă foto: Vlada Caraman/arhivă personală

Fiind studentă în primul an la universitate, am trecut, în ultimele luni, prin prima mea sesiune. Cum a fost? Destul de stresant întrucât nu eram familiară cu tipurile de examene și cu sistemul de notare din Danemarca. Însă cu un pic de organizare, efort și disciplină m-am descurcat. Cele mai mari provocări au fost să îmbin învățatul pentru examene cu jobul, să lupt cu procrastinarea și să fiu primul an departe de casă în apropierea sărbătorilor feerice de iarnă.

Sursă foto: Vlada Caraman/arhivă personală

„La finalul primului semestru, am avut trei examene”

# Primul examen a fost la programare. Acesta a fost constituit din patru portofolii îmbinate (43 de pagini de text și coduri). Unele individuale, altele în grupul de studiu. Pentru acest examen nu avem note, doar un coeficient – Passed or Failed (Trecut sau Eșuat). Nu a fost un examen ușor, dar partea bună e că aveam mereu susținerea grupului și a profesorului care ne oferea mereu feedback și sugestii cum să ne îmbunătățim lucrările.

Sursă foto: Vlada Caraman/arhivă personală

# Al doilea examen, la Cognition and Communication (Cogniție și Comunicare), a fost cel mai dificil pentru mine. Trebuia să realizăm un proiect de cercetare (10-12 pagini). Acesta include selectarea unei teme de cercetare, alegerea metodologiei studiului (proceduri și instrumente de cercetare), prezentarea de literatură de specialitate relevantă, realizarea unui experiment și, într-un final, scrierea articolului. Acest examen era posibil să-l realizezi individual sau în pereche cu cineva. Eu l-am făcut cu o colegă din Ungaria. Am ales să cercetăm schimbul dintre L1 (limba maternă) și L2 (a doua limbă învățată) în comunicare. Cel mai provocator a fost să creăm designul la experiment și să adunăm datele de la participanți.

Sursă foto: Vlada Caraman/arhivă personală

Pe lângă toate beneficiile pe care le are lucrul de grup, dacă nu este realizat corect, poate avea și unele dezavantaje, de exemplu, cantitatea de efort și resurse inegală depusă de către parteneri. Am concluzionat că munca în echipă necesită mult efort, comunicare și cooperare, componente care lipseau uneori din pregătirea noastră pentru examen (întrucât lucram la distanță în perioada sărbătorilor), însă într-un final am reușit să-l finalizăm și să-l trimitem la termen.

Sursă foto: Vlada Caraman/arhivă personală

# Ultimul examen, la Introduction to Cognitive Science (Introducere în științele cognitive), s-a desfășurat online în acest an, din cauza restricțiilor COVID-19. Examenul este unul oral, la care trebuie să prezinți timp de 23-26 de minute un subiect pe care îl extragi, după care urmează câteva întrebări din partea examinatorilor. Îmi făceam griji pentru că era primul meu examen oral de acest tip, dar și pentru că mă simțeam un pic depășită de cantitatea de informație pe care trebuia să o învăț. Mi-am făcut mai întâi conspecte, după care am învățat treptat toate capitolele. Examenul a decurs mai bine decât mă așteptam și sunt mândră că am susținut cu succes primul meu examen oral în Danemarca.

Sursă foto: Vlada Caraman/arhivă personală

„Nota de trecere este 2”

Sistemul de notare în Danemarca este diferit de cel din Moldova. E un sistem de notare pe o scară de șapte puncte, începând de la −3 și terminând cu 12. Nota de trecere este 2, se acordă pentru o performanță satisfăcătoare.

Un lucru care mi-a plăcut mult este faptul că profesorii ne-au încurajat, ne-au susținut, iar după examene ne-au oferit feedback constructiv.

Chiar dacă nu e cea mai plăcută și ușoară perioadă, sesiunea îți oferă cunoștințe și abilități utile pentru viitor.

Sursă foto: Vlada Caraman/arhivă personală

Vlada Caraman își continuă studiile la Universitatea din Aarhus, Danemarca, Facultatea de Științe Cognitive. A ales Danemarca pentru că instituțiile de învățământ superior (care sunt gratuite) oferă programe de studiu ce promovează gândirea analitică, creativitatea și munca în echipă. Mai multe despre perioada de adaptare a Vladei în Danemarca citește aici.

Autoare: Vlada Caraman

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine