Victor Babcinețchi este din Șoldănești și, la ai săi 16 ani, a reușit să revitalizeze de la zero Consiliul Raional al Tinerilor din raion, să devină președintele consiliului și să încurajeze ceilalți tineri să devină voluntari pentru dezvoltarea raionului Șodlănești. În acest articol, veți afla de unde a pornit pasiunea față de voluntariat și ce planuri are pe viitor.
Victor este un tânăr care își stabilește scopuri și le atinge în virtutea dificultăților. Este încrezător în propriile forțe și reușește să adune lângă el oameni care îi împărtășesc ideile. El ne-a povestit cum a început să facă voluntariat și ce i-a reușit până în prezent.
„Fac voluntariat de peste trei ani, am început de la vârsta de 13 ani. Am decis să fac voluntariat pentru a putea contribui la dezvoltarea acestei societăți. Mă mândresc cu faptul că la 16 ani deja sunt un tânăr cu abilități de lider formate și cu faptul că organizez multe instruiri despre educație non-formală și implic și alți tineri în dezvoltarea comunității din care face parte. Am reușit să particip în proiectul «Tânăr informat, cetățean responsabil», un proiect în care am implicat peste 300 de tineri din raion timp de șase luni. Am reușit să organizez diferite campanii de informare și sensibilizare în oraș: COVID-19, protecția mediului, stop suicid ș.a.”
„Anul 2021 a început cu provocări, dar și cu succese. Consiliul Raional al Tinerilor din Șoldănești, structura din care fac parte, era la un pas de dizolvare, așa că am decis să dau viață consiliului pentru a dezvolta sectorul de tineret în continuare. Și am reușit! La data de 27 februarie 2021, a fost reconstituit Consiliul Raional al Tinerilor din Șoldănești, formând o echipa de 27 de tineri. În aceeași zi, tinerii din raionul Șoldănești mi-au oferit votul de încredere pentru a reprezenta această structură. Atunci când am aflat rezultatele și am aflat că am fost ales președinte al CRT Șoldănești, mi-am zis: «Dacă ai un vis, muncește pentru realizarea lui»”, își amintește Victor.
„Încă când eram la prima școală de vară, în anul 2019, am fost rugați să scriem trei scopuri pe care vrem să le realizăm pe parcursul a doi ani. Unul dintre scopuri era ca să ajung președintele CRT Șoldănești. Îmi aduc și acum aminte cum am ieșit în fața tinerilor plin de emoții să le mulțumesc pentru încredere și pentru responsabilitatea oferită. Am început să generez idei de activități și modalități de a motiva și implica tinerii și așa am început de la idei direct la realizări.”
Victor a devenit mentor în materie de ghidare în carieră. Cunoaște cum să elaboreze un CV corect, cum să se pregătească pentru un interviu de angajare. Toate aceste cunoștințe le transmite colegilor săi din cadrul consiliului de tineret.
„O altă realizare este «Cursul de Formare pentru Educatori de la Egal la Egal în Ghidare de Carieră» organizat de MileniuM, un curs de 12 zile unde am învățat despre ghidare în carieră și cum e să fii educator în acest domeniu. La acest curs, mi-am descoperit competențele și abilitățile, cum să scriu corect un CV, care sunt etapele de pregătire pentru un interviu de angajare și simularea propriu-zisă a unui interviu.
Pentru prima dată în 2021, am organizat o școală de toamnă cu durata de două zile pentru 15 tineri. O muncă imensă de organizare și planificare, însă mergând înainte, am reușit să instruiesc 15 tineri din raion vorbindu-le despre consiliile locale de tineret și despre funcționarea lor eficientă, dar și cum să implice tinerii cu oportunități reduse în activitățile CLT.”
„Tot aici am fost formator pe parcursul școlii și mi-am dat seama că este ceea ce îmi place și că aș putea să mă dezvolt în acest domeniu. Aici am avut ocazia să cunosc mulți tineri și să mă conving că și ei își doresc o schimbare și vor să se implice, să facă lucruri minunate pentru comunitatea lor. Unul dintre acești tineri mi-a devenit și cel mai bun prieten. Este vorba despre Max, un omuleț care îmi insuflă încredere și motivație, un prieten loial și adevărat cu un suflet minunat.
Am participat și la «Cursul de pregătire pentru Formatori» al Rețelei Naționale a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova (RNCLTM). Despre acest curs pot zice că a fost ceea ce așteptam de mult timp pentru a putea deveni formator al RNCLTM. Am fost plăcut surprins de către cei de la RNCLTM când am fost nominalizat ca «Ambasadorul Rețelei Naționale a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova» pentru promovare și implicarea în activitatea acestora”, a relatat tânărul.
Pentru acest an, Victor și-a propus un obiectiv îndrăzneț de a constitui propria sa organizație de tineret „pentru a putea îmbunătăți nivelul de educație informală și pentru a participa la programe de granturi pentru a lăsa ceva frumos în urma mea, aici la Șoldănești”, a explicat Victor.