(galerie foto) Creștinii s-au adunat și în acest an în fața Catedralei pentru a lua apă sfințită 

boboteaza3

În data de 19 ianuarie, creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc Boboteaza. Tradițional, în această zi, în fața Catedralei se adună mai mulți oameni pentru a-și umple recipientele personale cu agheasmă sfântă. Gerul de afară sau condițiile epidemiologice nu au fost impedimente pentru creștini nici în acest an.

Pentru cei care nu au reușit să facă rost de un recipient, chiar în scuarul catedralei, unele persoane au decis să vândă sticle goale și busuioc.

Boboteaza mai este cunoscută și pentru obiceiul creștinilor de a se scufunda în apă rece. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în fiecare an, se află la datorie în această zi și vine cu recomandări pentru creștinii care decid să participe la această tradiție.

Totuși, această tradiție este una contradictorie. De exemplu, în anul 2019, preotul Maxim Melinti a declarat că „nu există nicio diferență dintre agheasma simplă și cea de ajun, nu există agheasmă mai puternică sau mai slabă. Nu vă puneți viața în pericol când mergeți la scăldat dacă nu sunteți pregătit/ă pentru acest lucru.”


Boboteaza sau Epifania este sărbătorită pe 6 ianuarie (pe stil nou) și pe 19 ianuarie (pe stil vechi) de către bisericile ortodoxă și catolică. Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. În grecește, cuvântul Bobotează este numit Teofanie sau Epifanie care se traduce prin „Arătarea Domnului”, adică a Sfintei Treimi.

Creștinii occidentali comemorează în primul rând (dar nu numai) vizita magilor la nașterea Pruncului Iisus și astfel manifestarea fizică a lui Iisus către Neamuri. Ortodocșii comemorează botezul lui Iisus în râul Iordan, văzută ca o manifestare către lume a Fiului lui Dumnezeu (Arătarea Domnului).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine