Ziua Mondială a Rezervațiilor Naturale. Câte rezervații sunt în Moldova și care are cea mai mare suprafață

Pădurea-Domnească-920×518
Foto:Roman Friptuleac. Colaj #diez

Pe 11 ianuarie, la nivel mondial, este marcată „Ziua Mondială a Rezervațiilor Naturale”, ce are drept scop accentuarea importanței protecției şi conservării unor habitate şi specii naturale importante, care se întind pe suprafețe mari și cuprind complexe de ecosisteme terestre sau acvatice. În Moldova rezervațiile naturale se întind pe o suprafață de peste opt mii de hectare.

În total, în țară sunt înregistrate 51 de rezervații silvice, nouă de plante medicinale și trei mixte: în total 63 de rezervații naturale cu suprafața totală de 8 009 ha, conform Ecopresa.

Printre cele mai importante rezervații naturale din Moldova, considerate monumente ale naturii de importanță internațională, cu varietate mare de peisaje unice, se numără rezervaţiile naturale ştiinţifice: „Codri”, „Pădurea Domnească”, „Prutul de Jos” și „Plaiul Fagului”.

Rezervaţia naturală ştiinţifică „Codri” este cea mai veche rezervaţie din Moldova, fondată în anul 1971, ocupă o suprafaţă de 5 177 ha. În rezervaţia „Codri” sunt aproape 1 000 de soiuri de plante protejate, adică jumătate din flora, caracteristică pentru Moldova.

Rezervaţia naturală ştiinţifică „Pădurea Domnească” a fost fondată în anul 1993, cu suprafaţa totală este de 6 032 ha, dintre care suprafața împădurită ocupă 3 054 ha. Scopul fondării rezervației a fost păstrarea zăvoaielor care cresc pe grindurile fluviatile, pentru ocrotirea diferitor specii de plante, în special celor rare.

Rezervaţia naturală ştiinţifică „Prutul de Jos” a fost fondată în 1991, cu o suprafață de 1 691 ha. Aproximativ două treimi din teritoriul rezervaţiei sunt cuprinse de apele lacului Beleu. Restul teritoriului este ocupat de lunca râului. Cercetările au arătat că lacul Beleu poate fi considerat în această rezervaţie un laborator natural ecologic.

Rezervaţia naturală ştiinţifică „Plaiul Fagului” a fost fondată în anul 1991, în scopul protecţiei pădurilor de fagi. Rezervaţia ocupă partea de nord-vest a Codrilor, cu o suprafaţă totală de 5 642 ha, dintre care pădurilor le revin 4 639 ha.

Rezervaţiile naturale din Republica Moldova au devenit destinaţii importante în circuitul turistic naţional şi internaţional, care anual sunt vizitate, în medie, de peste zece mii de turişti.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine