Din 29 noiembrie în Moldova, începe vaccinarea împotriva COVID-19 cu doza suplimentară și doza booster

vaccinare
Foto:Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății a anunțat că, începând cu ziua de 29 noiembrie în Moldova, începe vaccinarea împotriva COVID-19 cu doza suplimentară și cu doza booster. Imunizarea cu a treia doză se va face doar pentru anumite categorii de persoane care prezintă un risc sporit de dezvoltare gravă a infecției de COVID-19.

Mai jos, îți explicăm cum și cine poate beneficia de doza booster, dar și de doza suplimentară de vaccin.

# Ce reprezintă doza suplimentară?

Doza suplimentară reprezintă a treia doză de vaccin și este administrată persoanelor a căror sistem de apărare nu este suficient de puternic. Există dovezi că după aplicarea a două doze de vaccin, unele persoane nu dezvoltă un răspuns imun pentru a lupta cu COVID-19.

Cine sunt aceste persoane? Pacienți oncologici, pacienții după transplant de organe, pacienți cu imunodeficiențe severe, persoane cu infecția HIV în orice stadiu etc.

Când se recomandă administrarea dozei de vaccin? La un interval de 28 de zile până la trei luni după finalizarea schemei primare de vaccinare (doza a doua de vaccin).

Administrarea dozei suplimentare de vaccin se face doar la recomandarea medicului curant care supraveghează acești pacienți și poate fi administrat același tip de vaccin cu care s-a imunizat pacientul prima dată, excepție face doar vaccinul Johnson&Johnson pentru care nu există încă dovezi științifice privind necesitatea unei doze suplimentare.

# Ce reprezintă doza booster?

Doza booster se administrează persoanelor care au încheiat schema primară de vaccinare.

„Scopul principal al dozei booster este prevenirea cazurilor grave și a deceselor, mai puțin prevenirea infectării”, a specificat secretara de stat Svetlana Nicolăescu.

Cine sunt eligibili pentru doza booster? Persoanele care prezintă un risc sporit de a face forme grave și unele categorii profesionale (sunt echivalente cu acele categorii cu care a fost inițiat programul de imunizare în luna martie): personalul medical (inclusiv farmaciști, medici rezidenți), persoanele adulte cu vârsta mai mare de 60 de ani, persoanele adulte de peste 18 ani care prezintă comorbidități, personalul din cadrul centrelor de plasament, asistenții sociali comunitari, angajații din sistemul de educație și personalul din cadrul serviciilor sociale.

Modalitatea de administrare a dozei booster: la un interval de cel puțin șase luni pentru vaccinurile pentru care schema primară este cu două doze și la interval de două luni pentru vaccinurile care se administrează într-o singură doză. Se aplică atât scheme cu același vaccin, cât și scheme încrucișate. De exemplu, cei care au administrat primele doze de AstraZeneca pot administra a treia doză tot de AstraZeneca, dar pot și Pfizer sau alt tip de vaccin.

De doza booster pot beneficia și moldovenii care și-au administrat primele doze peste hotarele țării.

„Din punct de vedere științific, nu se recomandă doza booster la populația generală, la adulți și tineri sănătoși. Pe viitor, nu excludem că vom extinde aceste categorii”, a explicat Nicolăescu cu privire la aplicarea dozei booster pentru populația generală.

Referitor la călătoriile internaționale, Nicolăescu a specificat că, la ora actuală, niciun stat european nu condiționează necesitatea de a prezenta dovada dozei booster pentru a putea intra pe teritoriul țării.


În Republica Moldova, vaccinarea împotriva COVID-19 a început în luna martie 2021. Aceasta s-a realizat etapizat, în funcție de riscul persoanelor de a dezvolta forme grave. Populația generală a început a avea acces la vaccin din luna mai 2021.

E de menționat că în mai multe state din lume doza booster este accesibilă pentru toată populația. Un exemplu în acest sens este statul vecin România, acolo unde vaccinarea cu doza a treia a început în luna septembrie 2021 și este disponibilă pentru persoanele vaccinate care au cel puţin şase luni de la administrarea dozei a doua de vaccin anti-COVID. O altă diferență dintre schema de aplicare a dozei booster din România și cea de la noi ține de tipul de vaccin. De exemplu, în România, vaccinarea cu cea de a treia doză se efectuează doar cu vaccinuri pe bază de ARN Mesager. Astfel, persoanele vaccinate cu AstraZeneca vor primi doza a treia cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Moderna.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine