(foto) Universitatea #diez. Investiții, diplomație sau călătorii la New York. Mădălina Tricolici, despre cluburile universitare de la ESB Business School

ipiccy_image (14)

Cluburile universitare, pe lângă faptul că pot să-ți facă o mulțime de prieteni noi, sunt o oportunitate frumoasă de dezvoltare a competențelor personale. Mădălina Tricolici, studentă la ESB Business School din Baden-Württemberg, Germania, ne va face o excursie, în acest articol, printre cuburile universitare disponibile pentru studenții și studentele care au ales drept destinație pentru studii landul sus-menționat.

Parte din procesul de selecție a potențialelor universități la care urma să studiez a fost și gama de activități extracurriculare pe care acea universitate o are în portofoliul ei. Am observat aceste oportunități încă din SUA, unde liceul la care studiam oferea diverse cluburi și activități pe care orice student le putea alege în calitate de cursuri. Tot din perioada de liceu, știam că vreau să mă implic cât mai mult, inclusiv la etapa de licență.

La școală, am ales un al doilea curs de matematică în schimbul unui club interesant cum ar fi: cor, teatru sau sport pentru ca să nu rămân în urmă cu programa de acasă (Moldova). Prin urmare, după câțiva ani de reflecție, am înțeles greșeala făcută și am decis să mă revanșez la universitate, respectiv să mă implic cât mai mult în viața campusului.

Sursă foto: Mădălina Tricolici/arhivă personală

ESB Business School dispune de cluburi exclusiv în limba engleză. Prin urmare, am avut la dispoziție și o gamă largă de activități la care am putut participa fără a fi fluentă în limba germană. 

Ceea ce oferă universitatea pentru studenți, printre altele, sunt cele ce urmează.

Comitete studențești

Aici în fiecare semestru, sunt alegeri între studenți (studente) pentru a selecta președintele (președinta) acestei organizații, iar ulterior, se formează o echipă care negociază un buget cu conducerea universității. Urmează tot felul de activități studențești cu acest buget – de la petreceri, la activități sportive în natură. În acest fel, studenții (studentele) capătă experiență de leadership, de negociere, și de project management în afara orelor de curs. În cei trei ani de universitate, eu am fost implicată în una dintre aceste comitete, unde am putut organiza diverse evenimente cum ar fi o seară de iarnă cu izvar și prăjituri, unde mulți (multe) studenți (studente) internaționali (internaționale) au împărtășit despre cum sunt sărbătorile de iarnă în țările de unde vin ei (ele).

Sursă foto: Mădălina Tricolici/arhivă personală

Activități sportive

Aici, ai oportunitatea să te implici în competiții sportive organizate anual cu alte universități în Țările de Jos. Echipa aleasă se pregătește timp de câteva luni pentru a merge în Țările de Jos și pentru a petrece acolo un weekend cu studenți (studente) din alte universități din Europa și pentru a lua acasă marele trofeu.

Sursă foto: Mădălina Tricolici/arhivă personală

Tot în domeniul sportului, dar și al faptelor bune este ESB Cycling for Charity, un club de ciclism pentru caritate.

Donațiile pentru o cauză bună sunt o tradiție la ESB Business School. În fiecare an, studenții (studentele) de la ESB din cadrul Universității Reutlingen strâng fonduri prin organizarea unei serii de activități pentru copiii nevoiași.

Sursă foto: Mădălina Tricolici/arhivă personală

ESB Student Consulting e.V.

ESB Student Consulting e.V. este o organizație de consultanță pentru studenții (studentele) de la Universitatea din Reutlingen. Aceasta a fost înființată de studenții de la ESB Business School în 2009. Clubul oferă consultanță pro bono organizațiilor nonprofit, asociațiilor, întreprinderilor nou-înființate și întreprinderilor de afaceri stabilite. 

Sursă foto: Mădălina Tricolici/arhivă personală

Aproximativ 100 de studenți și studente de la toate facultățile și departamentele din cadrul programelor de licență și de masterat formează în acest scop echipe interdisciplinare și lucrează împreună la concepte, strategii și opțiuni de soluții – atât pentru diverse proiecte corporative, cât și pentru dezvoltarea continuă a asociației.

Pe lângă cunoștințele de specialitate dobândite în urma studiilor, acest club oferă membrilor (membrelor) ateliere de lucru și seminare regulate pentru a-și lărgi orizontul de cunoștințe, pentru a-și îmbunătăți competențele și pentru a se dezvolta personal.

Sursă foto: Mădălina Tricolici/arhivă personală

NATIONAL MODEL UNITED NATIONS (NMUN)

Diferite tipuri de modele de conferințe ale Organizației Națiunilor Unite au fost organizate timp de 45 de ani, oferind viitoarelor generații de delegați (delegate) internaționali (internaționale) posibilitatea de a discuta despre rezolvarea conflictelor globale într-un mediu autentic.

Sursă foto: Mădălina Tricolici/arhivă personală

Modelul național al Națiunilor Unite (NMUN) este conferința cu cel mai mare număr de participanți (participante). În jur de 5 000 de elevi (eleve) participanți din întreaga lume se adună la New York  pentru o conferință de o săptămână. Participarea la conferința necesită pregătire de luni de zile înainte. Eu am participat la NMUN în 2020 și a fost o experiență extrem de utilă, nu doar în a învață mai multe despre Națiunile Unite și diplomație, dar și pentru că acolo am cunoscut unii dintre cei mai buni prieteni din perioada universității. Împreună am petrecut mult timp organizând evenimente pentru strângere de fonduri învățând despre țara pe care am reprezentat-o sau doar having fun.

Sursă foto: Mădălina Tricolici/arhivă personală

Clubul de investiții

Pentru cei pasionați de sectorul financiar, universitatea a pus la dispoziție așa-numitul „Club de investiții al ESB Business School”, care și-a propus ca obiectiv să ofere studenților (studentelor) interesați (interesate) cunoștințe utile despre piețele financiare și de capital. Mai mult, clubul dorește să abordeze atât noțiuni de bază, cât și cunoștințe detaliate de specialitate legate de piața bursieră și de investițiile de capital. Ca supliment practic la cursurile universitare, clubul organizează pentru membrii (membrele) săi (sale) ateliere de lucru, seminare, prelegeri de specialitate, excursii și întâlniri regulate pe teme relevante pentru piața financiară. Membrii (membrele) au și posibilitatea de a intra în contact cu companii din sectorul financiar.

Sursă foto: Mădălina Tricolici/arhivă personală

Mădălina Tricolici a făcut un efort foarte mare pentru a putea să-și continue studiile. Tânăra a luat un gap semester, timp în care a lucrat la Londra ca să câștige bani pentru studii. Prin urmare, primul semestru în Germania, la universitatea ESB Business School, a început în luna martie. Descoperă istoria Mădălinei aici.

Autoare: Mădălina Tricolici

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine