(podcast) O deputată explică de ce unii parlamentari s-au împotrivit ratificării Convenției de la Istanbul

guraumarcela

Ratificarea de către Republica Moldova a Convenției de la Istanbul, care are drept scop prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, a pornit discuții aprinse în societate și în Parlament, instituție în care a fost votată această lege. Deputata din partea PAS, Marcela Nistor, susține că mulți dintre colegii ei din Parlament au găsit în acest subiect motiv de polemici și scandal, doar pentru a amâna votarea ei.

„Despre acest subiect se discută de ceva timp. Când s-a discutat despre asta în cadrul fracțiunii parlamentare, voturile pentru au fost în majoritate. Reținerile apar în rândurile deputaților din cauza articolului 3, în care noțiunea de gen permite o bază juridică în care tu poți ulterior să vii cu anumite propuneri legale. Asta ar putea legaliza anumite comportamente, cum ar fi, alegerea sexului la o vârstă mai fragedă. Cred că asta e cea mai mare frică a lor, însă suntem foarte departe de așa ceva. Biserica, la fel, a spus foarte clar că ei nu sunt ok cu asta. E ușor să trezim polemici și să dezbatem o problemă din viitor, din acest motiv s-a amânat ratificarea”, a declarat deputata Marcela Nistor în cadrul Podcastului „Mai Departe” cu Artur Gurău.

Tânăra parlamentară mai spune că acum e cazul să ne focusăm pe cea mai aprigă problemă pe care vine să o rezolve această convenție, și anume combaterea violenței domestice. “Cel mai important lucru acum este că sunt femei, fete, abuzate. Violența domestică este o problemă acută, foarte actuală. Dacă mergi în zonele rurale, mulți oameni de acolo, din lipsă de activități sau oportunități, nu ajung să înțeleagă ce-i asta inteligență emoțională. Problema e foarte mare”, mai spune Marcela Nistor.

Podcastul „Mai Departe” cu Artur Gurău, este difuzat deja și în format video, iar mai jos puteți urmări ediția integrală în care invitată este deputata din partea PAS, Marcela Nistor.

Rezumatul podcastului, este difuzat de Europa Liberă, și îl puteți găsi pe Google Podcasts, Apple Podcasts, Spotify sau Anchor

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine