Lituania vrea să adere la zona euro în 2015

algirdas-butkevicius-5097f14d660ab
Foto:În 14 ianuarie, premierul lituanian, Algirdas Butkevicius, a reafirmat angajamentul Guvernului său de a adopta moneda euro în 2015 PC: 15min.lt

Lituania vrea să adere la zona euro în 2015, a anunțat șeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, fiind ultimul stat baltic care ar putea adopta moneda unică, după Estonia în 2011 și Lituania în 2014.

”Autoritățile lituaniene și-au exprimat intenția de a adopta euro la 1 ianuarie 2015”, a anunțat Jeroen Dijsselbloem după reuniunea miniștrilor de Finanțe din zona euro, de la Bruxelles.

Potrivit Agerpres, Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană vor publica în iunie raportul de convergență, care arată dacă un stat membru al UE îndeplinește criteriile necesare adoptării euro, a anunțat șeful Eurogrupului.

În 14 ianuarie, premierul lituanian, Algirdas Butkevicius, a reafirmat angajamentul Guvernului său de a adopta moneda euro în 2015, precizând că va demisiona dacă Lituania nu va adera la euro peste un an.

Începând cu 1 ianuarie 2014, zona euro a ajuns la 18 membri, odată cu aderarea Letoniei, care a devenit a patra țară fostă comunistă din zona euro, după Slovacia, Slovenia și Estonia.

Potrivit unui recent sondaj, aproximativ 55% dintre lituanieni se opun adoptării euro, iar 41% sunt în favoarea trecerii la moneda unică. Cetățenii lituanieni se tem că după adoptarea euro va avea loc o creștere a prețurilor. Aceleași îngrijorări au apărut și în țările vecine, Letonia și Estonia, în momentele când au aderat la zona euro.

Potrivit economiștilor, Lituania, țară cu trei milioane de locuitori și a cărei monedă este deja legată de euro, are șanse mari să respecte până în 2015 toate criteriile prevăzute în tratatul de la Maastricht.

Președintele Consiliului european, Herman Van Rompuy, s-a declarat recent optimist că cea de-a treia țară baltică va adera la moneda unică.

”Mă aștept ca Lituania să devină anul viitor cea de 19-a țară membră a zonei euro, încheind astfel aderarea la euro a țărilor baltice”, a declarat Herman Van Rompuy.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *