Participanții primei conferințe de film documentar „Hai cu Doc!”, găzduită de Artcor, au vizionat în exclusivitate scurtmetrajului „Nanu Tudor”

IMG_2277

Olga Lucovnicova, autoarea scurtmetrajului „Nanu Tudor”, premiat cu Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, Berlinale 2021, a propus spre vizionare scurtmetrajul său în cadrul unui atelier cu proiecție închisă, în cadrul conferinței „Hai cu Doc!”. „Hai cu Doc!” este prima conferință dedicată filmelor documentare organizat la Chișinău, de către Asociația Companiilor de Creație (COR) și Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova (CNC), cu susținerea partenerilor strategici USAID, Suedia și UK. Conferința a avut loc în perioada 29-30 septembrie 2021 în Centrul Industriilor Creative Artcor.

Conferința „Hai cu Doc!” a fost inaugurată de către Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, care a asigurat participanții că Ministerul Culturii va depune toate eforturile necesare pentru ca producția cinematografică din Republica Moldova să prospere și va asigura mecanismele de susținere, inclusiv prin crearea fondului cinematografic.

„Sunt nespus de bucuros să mă aflu printre cineaști, acolo unde mă simt ca în familie, și că astfel de evenimente, unde se discută despre dezvoltarea filmului documentar au loc la Chișinău.”

Cele două zile de eveniment au adunat opt vorbitori din România, Rusia, Marea Britanie și SUA. Cel care a spart gheața a fost Alexander Nanau regizorul de film originar din România și stabilit în Germania, nominalizat la două premii Oscar cu documentarul „Colectiv”. În continuare participanții au avut posibilitatea să afle parcursul artistic al regizoarei Olga Lucovnicova, discurs care s-a încheiat cu vizionarea exclusivă a scurtmetrajului într-un format închis.

A doua zi a festivalului a prezentat oportunități reale pentru regizorii și producătorii din Moldova pentru a accesa fonduri de producere, promovare și distribuire a filmelor documentare. Participanții au urmărit prezentările Irenei Taskovsky, fondator Taskovski Films Network, companie mondială de vânzări și producție din Londra, cu filiale în toată Europa, Nataliei Arshavskaya, commissioning editor la Current Time TV, SUA, care supraveghează achiziția și coproducția celor mai bune documentare mondiale pentru Realnoye Kino (Real Cinema) și Victoria Belopolsky, Director ArtDocFest, cel mai influent festival rus de documentare.

Conferința „HAI CU DOC” a fost dedicată specialiștilor din industria creativă, regizorilor, producătorilor și distribuitorilor de film și are scopul de a promova domeniul de producție de film documentar. Trendul global arată o creștere a cererii de conținut audiovizual consumat de către populație pe platformele digitale precum Netflix, HBO și Amazon Prime. Totodată,  filmele documentare se regăsesc printre preferințele de consum, ceea ce duce la creșterea cererii și a bugetelor dedicate nișei de documentare. 

În prezent, în Republica Moldova aproape 2 800 de companii activează în industria creativă, oferind locuri de muncă pentru 13 000 de tineri profesioniști.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine