Unde au ales să-și continue studiile elevii și elevele care în acest an au obținut 10 pe linie la BAC

Foto:colaj #diez

România, Franța, Țările de Jos, Danemarca și Moldova – acestea sunt destinațiile tinerilor absolvenți, promoția 2020-2021, care au obținut 10 pe linie la BAC. Unii dintre ai au ales să-și continue studiile la mii de kilometri distanță, pe când alții au rămas aici, acasă.

 Dana Țopa – România, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Facultatea de Medicină

Dana Țopa

Dana va începe primele cursuri la universitate pe 4 octombrie curent.

Dana Țopa este una dintre tinerele care a obținut media 10 la examenul de bacalaureat, tânăra este absolventa Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Capitală și ne-a povestit în cadrul unui interviu despre experiența ei academică și despre cum a reușit să demonstreze că munca și efortul depus pe parcursul celor 12 ani de școală poate fi recompensat.

Interviul cu Dana Țopa îl vedeți aici.

 Andreea Stici – Franța, Universitatea Claude Bernard Lyon 1, Facultatea de Chimie

Andreea Stici

Andreea a început deja studiile, iar în primul an de universitate va studia Physique-Chimie-Sciences de l’Ingénieur, unde li se predă matematica, fizica, chimia și materiile transversale, comune pentru toți, informatica și sportul.

Tânăra studentă ne-a comunicat că sistemul de învățare îi pare mai ușor decât în Moldova: „Ni se preda ce noi am învățat deja în liceu sau chiar gimnaziu, dar mult mai lent. Uneori, chiar mi-e dor de momentele când trebuia în cinci minute să rezolvăm ceea ce am rezolva aici în 20. Totuși, e destul de mult și obositor, căci în unele zile am, în continuu, cursuri de la 8.0 până la 17.00, uneori chiar de aceeași materie”.

Totodată, Andreea spune că nu i-a fost greu să se acomodeze, deși este pentru prima dată în Franța: „Primele săptămâni le-am petrecut în cercul de prieteni moldoveni, care și m-au ajutat foarte mult și, cum Lyonul seamănă, într-o anumită măsură cu Chișinăul, nu îmi pare chiar așa diferită viața aici. În plus, nici limba nu e, de obicei, un impediment, căci înțeleg tot destul de bine”.

Andreea Stici a absolvit liceul „Gheorghe Asachi” din Capitală.

Vedeți interviul cu Andreea aici.

Dan Negru – Țările de Jos, Universitatea Twente

Dan Negru

În cadrul unui interviu pentru #diez, Dan spunea că își va continua studiile la facultatea de Computer Science (informatică): „Consider că acest domeniu va produce cele mai importante și frumoase schimbări în societatea viitorului și că îmi va oferi foarte multe oportunități de dezvoltare”.

Dan Negru a absolvit liceul „Mircea Eliade” din Capitală.

Citiți interviul complet aici.

Evelina Nuca – Danemarca, Universitatea Tehnică, Facultatea Inginerie Generală

Evelina Nuca

Evelina Nuca a absolvit Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din orașul Ungheni. Acum, tânăra studentă, își urmează studiile în Danemarca

Vedeți materialul cu Evelina aici.

Vlada Caraman – Danemarca, Universitatea Aarhus, Facultatea de Științe Cognitive

Vlada Caraman

Vlada a absolvit liceul „Ion Creangă” din Chișinău, iar acum își urmează studiile universitare în orașul Aarhus, Danemarca. Programul ei de licență este Cognitive Science (Științe Cognitive), care combină neuroștiința, inteligența artificială, antropologie, psihologie, filosofie și lingvistică.

Interviul cu Vlada îl vedeți aici.

Cristina Tîmbur – România, Universitatea din București, Facultatea de Matematică și Informatică

Cristina Tîmbur

Cristina a absolvit Liceul Teoretic „Boris Cazacu” din Nisporeni, iar pe 4 octombrie își va începe studiile la Universitatea din București.

Disciplinele sale preferate în liceu au fost matematica, informatica, chimia și geografia, iar catalizatorul acestor preferințe a fost alegerea sa de a studia la profilul real. Totuși, pe parcursul anilor de liceu, și-a dezvoltat o atracție aparte pentru materiile specifice profilului umanist – limba și literatura română și istoria –, acest fapt fiind demonstrat de locurile III și o mențiune pe care le-a obținut în cadrul olimpiadelor republicane.

Interviul cu Cristina îl găsiți aici.

Irina Cojocaru – Moldova, USM, Facultatea de Drept

Irina Cojocaru

Irina a absolvit Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău, iar acum își face studiile la Universitatea de Stat din Moldova.

Primele impresii ale Irinei despre studiile universitare: „La universitate e mai lejer decât la liceu, având în vedere că nu mai sunt profesorii care să te «împingă» din urmă să înveți. La USM, ești pe cont propriu; ți s-a predat tema, fii bun și învață, dacă vrei să ai acea notă bună de 9 sau 10. Tu decizi dacă obținerea rezultatelor bune este una din prioritățile tale.

Totodată, despre facultatea de drept la care învață, tânăra studentă spune: „Facultatea cuprinde un program teoretic amplu și interesant, mai ales pentru studenții cărora le place să citească multă literatură. Unicul minus ar fi faptul că se pune accent mai mult pe partea teoretică, decât cea practică. Însăși profesorii recunosc că în privința practicii, trebuie să ne interesăm singuri. Cu toate acestea, noi, cei de la drept, avem posibilitatea de a asista la ședințele de judecată la Curțile de Apel, care, în mare parte, sunt publice”.

Interviul cu Irina îl vedeți aici.

Eduard Mititiuc – Moldova, ASEM, Facultatea de Tehnologii Informaționale și Statistică Econimică

Eduard Mititiuc

Eduard Mititiuc a absolvit Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din orașul Sângera.

Eduard spune că trebuia să aleagă între ASEM și Universitatea din București, iar așa cum în România anul universitar începe cu câteva săptămâni mai târziu decât la noi, și-a propus că trebuie să încerce să studieze la ASEM pentru a vedea cum stau lucrurile. În cele din urmă, fiind impresionat de modul de predare al profesorilor și posibilitățile pe care ți le oferă facultarea, a ales să rămână să învețe aici.

„Primele zile a fost mai dificil, căci la universitate nu mai e ca la liceu. Pe lângă informațiile oferite de profesori, e necesar să studiem și individual. Abia acum am reușit să înțeleg cât de important e să îți formezi deprinderea de a învăța lucruri noi singur, căci astfel devii mai independent și mai descurcăreț”, spune Eduard.

Interviul integral cu Eduard îl găsiți pe acest link.

Cristina Dumitraș – România, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”

Cristina Dumitraș

Crisitna a absolvit Instituția Publică Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Chișinău, iar acum urmează să-și sontinuie studiile în România (studiile universitare în România încep pe 1 octombrie). Tânăra spune că este entuziasmată și deschisă pentru noile schimbări, care vor veni odată cu începerea anului de studii.

Vedeți materialul aici.

Daria Cerneavschi – România, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Facultatea Informatica Economică

Daria Cerneavschi

Daria a absolvit Liceul Teoretic „Petre Ştefănucă” din orașul Ialoveni, iar acum urmează să-și continuie studiile universitare în România.

Materialul cu Daria îl vedeți aici.

Cornelia Cobîlaș – Moldova, UTM, Facultatea Urbanism şi Arhitectură

Cornelia Cobîlaș

Cornelia Cobîlaș a absolvit Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim” din Capitală, iar acum își urmează studiile universitare la UTM: „M-am acomodat foarte repede și usor, întrucât colegii sunt prietenoși, iar cadrele didactice au o atitudine binevoitoare. Profesorii sunt adevărați profesoniști în domeniu și ne instruiesc cât se poate de bine pentru ca noi să îndrăgim această profesie și să devenim cei mai buni. De asemenea, ne încurajează și ne sprijină să ne dezvoltăm frumos și fructuos”.

Interviul cu Alina îl vedeți aici.

Taguri: #BAC 2021
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine