Ce amenzi riscă șoferii care circulă pe banda dedicată transportului public

sa
Foto:secvență video/Facebook Sergiu Corlat

Primăria municipiului Chișinău se tot laudă că oferă facilități pentru transportul public aplicând marcaj special pe străzile capitalei. Totuși, realitatea ne arată că și cu benzile speciale oamenii întârzie la muncă sau la studii din cauză că șoferii continuă să meargă pe banda dedicată transportului public, astfel îngreunând traficul.

Din păcate, în Moldova încă nu este bine conturată cultura de oferire a priorității pentru transportul public, fiind considerat inferior transportului privat, de aceea intențiile pe care le propune și le implementează Primăria Chișinău se pare că nu funcționează chiar atât de bine în realitate.

Să fie amenzile nu prea „piperate”? Ne întrebăm deoarece șoferii aleg dintre două variante: „stau cu toții în ambuteiaj” sau „am stea în frunte și îmi permit să merg pe banda dedicată transportului public”, iar deseori, a doua variantă prevalează. Motivele ar fi amenzile blânde sau neaplicarea acestora din lipsa probatoriului (n.r. lipsa camerelor pe străzi).

AICI puteți vedea un exemplu concret despre cum funcționează lucrurile în realitate (este vorba despre un videoclip surprins pe bulevardul Grigore Vieru).

Am sunat la poliție pentru a afla cum inspectorii de patrulare monitorizează și amendează acest tip de șoferi. „Da, șoferii sunt amendați, dar noi nu avem în Codul contravențional articol dedicat circulației pe banda dedicată transportului public. În același timp, noi nu putem spune câți șoferi au fost amendați până în prezent pe acest caz. Dar totuși, șoferii sunt amendați în baza articolului 240, aliniatul 1, ceea ce înseamnă că sunt sancționați cu aplicarea a teri puncte de penalizare și cu amendă de la 750 de lei până la 1 500 de lei”, ne-a comunicat ofițera de presă a poliției, Natalia Golovco.

Regia Transport Electric Chișinău a publicat o statistică care ne arată că aceste benzi într-adevăr sunt binevenite întrucât, după aplicarea lor, s-a redus considerabil numărul de curse pierdute, prin urmare, au fost transportați mai mulți pasageri și venitul s-a majorat.

Ar putea fi o imagine cu autobuz, drum şi text care spune „Numărul de curse pierdute lunar până CNMIN CS și după aplicarea marcajului RTEC CHISINAU CHISINAU 2019 1074 453 2021 1347 .. 1372 0ns 509”
facebook.com/regiachisinau

Deși implementarea benzilor speciale pentru transportul public a fost făcută de Primăria Chișinău, Ion Ceban a declarat într-o postare că primăria nu este responsabilă și de monitorizarea respectării regulilor de circulație.

„Municipalitatea creează condiții în transportul public (dezinfectant pentru pasageri, dezinfectarea unităților de transport), aduce troleibuze și autobuze, repară drumuri, creează benzi dedicate și îmbunătățește infrastructura orașului, precum și renovează accesele și repară curțile de bloc. Nu este de competența primăriei să îndeplinească rolul poliției, or, solicităm repetat întoarcerea poliției comunitare în Chișinău, care este atât de necesară.”

Primăria Chișinău intenționează să amenajeze alte benzi de circulaţie pentru transportul public, care vor face legătura între mai multe sectoare ale capitalei. Este vorba despre:
#1. Coridorul Calea Ieşilor-Ştefan cel Mare şi Sfânt-viaduct-Dacia.
#2. Alba Iulia-I. Creangă-viaduct-Dacia.
#3. Mircea cel Bătrân-B. Voievod-Gr. Vieru-A. Mateevici şi retur până la bd. Renaşterii Naţionale.

Actualmente, bandă delimitată pentru transportul public întâlnim pe străzile: A. Pușkin, bd. Grigore Vieru și str. Alexei Mateevici, iar rutele implicate în proiect sunt următoarele: ruta de troleibuz nr. 7, 10, 12, 16, 24, 28 și 26.

„Printre avantajele vizibile pentru transportul public, înregistrate în scurt timp după implementarea proiectului, pot fi evidențiate următoarele:
# creșterea vitezei de deplasare a transportului public. Stabilirea benzii dedicate a indus la creșterea vitezei de deplasare și îmbunătățirea timpului de călătorie. Pe lângă reducerea costului de operare, pasagerii, la fel, au obținut mai mult timp la dispoziție. Timpul de călătorie mai scurt, în raport cu traficul general (autoturismele personale), reprezintă un avantaj competitiv și, în perspectivă, va convinge o parte dintre cetățeni să schimbe autoturismul privat în favoarea transportului public;
# respectarea orarului și creșterea gradului de punctualitate. Pe lângă viteza de deplasare, un alt factor important pentru utilizatori, care reflectă calitatea și performanța înaltă a serviciilor de transport, este punctualitatea. Stabilirea benzii dedicate a oferit posibilitatea transportului public de a evita ambuteiajele, care la rândul său a contribuit la creșterea gradului de respectare a orarului. Așadar, punctualitatea mai bună a redus și din timpul de așteptare a unui pasager la stație.
# reducerea costurilor de operare a unităților de transport. Odată ce transportul public a înregistrat timp mai puțin în ambuteiaje, s-au redus cheltuielile și resursele necesare pentru operarea acestora”, se arată într-un comunicat al RTEC.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine