(audio) Oportunitățile Erasmus+ pentru tinerii și tinerele din Moldova. Cum să călătorești, să înveți gratuit și să primești o bursă de 900 de euro

europa
Foto:Facebook/ Daniela Lungu

Erasmus+ este un program prin intermediul căruia UE oferă schimburi internaționale de
mobilitate în universități europene la nivel de licență, masterat și doctorat – schimburile vor fi parte a programului pe care îl urmezi în universitatea ta de acasă și pot dura de la două până la 12 luni.

În cadrul programului, cheltuielile tale vor fi acoperite! De asemenea, poți aplica pentru o bursă Erasmus+ pentru a studia programe comune de masterat Erasmus Mundus (EMJMD) oferite de o asociație de universități de
top din lume.

Peste 3 600 de studenți și cadre didactice din universitățile Republicii Moldova au putut studia sau preda în Europa în cadrul proiectelor de schimburi internaționale Erasmus+ în perioada 2014-2020, iar 35 de studenți moldoveni au obținut burse de masterat. Cu siguranță merită o încercare!

De asemenea, prin intermediul programului Erasmus+, tinerii și tinerele din Moldova mai pot beneficia de un program cultural de schimb care durează 10 zile. Spre deosebire de mobilitățile academice, de acestea pot beneficia toate persoanele începând cu vârsta de 18 ani, indiferent de statutul academic pe care îl au.

Am vorbit cu Claudia Melinte, coordonatoarea Oficiului Național Erasmus, care ne-a spus mai multe despre programele Erasmus+ disponibile în Republica Moldova, dar și care sunt cele mai importante aspecte pe care studenții și studentele trebuie să le cunoască atunci când vor să depună dosarul.

În același context, am discutat și cu Victoria Popescu, participantă în proiecte Erasmus+, tânără ambasadoare europeană. Victoria a participat la 15 proiecte Erasmus+ la nivel internațional. Tânăra ne spune despre beneficiile participării într-un program Erasmus+, cum oportunitățile și-au lăsat amprenta în CV-ul și personalitatea ei, dar și cum a depășit momentele provocatoare.

Dacă ești interesat(ă) de programele Erasmus+, ascultă discuția de mai jos. Cu siguranță vei descoperi mai multe despre bursele oferite, despre oportunitățile de care poți beneficia, dar și despre modul de depunere a actelor.


Acest material a fost realizat în cadrul proiectului EU NEIGHBOURS east. Opiniile expuse aparțin autorului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine