(foto) „Calificarea este rezultatul muncii mele de ani de zile.” Dimitriana Bezede, despre pregătirea pentru Jocurile Olimpice

Cover foto

Republica Moldova va fi reprezentată la Jocurile Olimpice din Tokyo (care trebuiau să fie organizate în 2020, dar au fost amânate din cauza pandemiei) de 20 de sportivi. Echipa #diez și-a propus să vorbească cu fiecare dintre aceștia și să afle cu ce emoții merg la competiție și ce așteptări au. În interviul de mai jos, îți propunem să o cunoști pe Dimitriana Bezede, sportiva care va reprezenta Moldova la Jocurile Olimpice de la Tokyo, la proba aruncarea greutății.

Dimitriana practică sportul de la vârsta de 14 ani și spune că a fost mereu un copil activ. „Când am început să practic sportul, nici nu știam că există o astfel de probă (aruncarea greutății). Pasiunea pentru acest sport a crescut de la un antrenament la altul. După primele rezultate mai bune, am înțeles că vreau să rămân în acest sport.”

Tânăra sportivă ne-a spus că există unele momente când parcă nu mai are putere să continue și se gândește să renunțe la sport, dar cei mai puternici rezistă și trec peste aceste clipe grele. „Pentru mine, fiecare competiție este memorabilă și importantă, fiindcă mereu depun un efort colosal. Desigur că mai cu drag îmi aduc aminte de competițiile la care am reușit să câștig o medalie și de cele precum campionatele mondiale și Jocurile Olimpice.”

Dimitriana se află la a doua participare la Jocurile Olimpice. Tânăra a reprezentat Moldova la aceeași probă în 2016, la JO din Brazilia. „Îmi amintesc foarte bine de acea participare la Jocurile Olimpice. Aflată pentru prima dată la o ediție a Jocurilor Olimpice, aveam emoții foarte mari și eram entuziasmată de amploarea competiției.”

Pentru Dimitriana aceste JO sunt mult mai complicate emoțional pentru că a fost nevoită să lase copilul mic acasă cu soțul. „Pentru mine, calificarea la Jocurile Olimpice din Tokyo a fost un scop. Calificarea este rezultatul muncii mele de ani de zile.”

Pregătirile pentru Jocurile Olimpice nu diferă mult față de pregătirile pentru alte competiții. „La această ediție, vreau să obțin un rezultat cât mai bun.”

Dimitriana este susținută de familie și de antrenor. „Este foarte plăcut când suporterii susțin echipa olimpică.”

Amintim că, la jocurile Olimpice din acest an, Moldova va fi reprezentată de 20 de sportivi. Sportivii calificați la JO sunt: Zalina Petrivskaya, Serghei Marghiev (aruncarea ciocanului), Dimitriana Bezede (aruncarea greutății), Lilia Fisikovici (maraton), Andrian Mardare (aruncarea suliței), Alexandra Emilianov (aruncarea suliței), Anastasia Nichita (lupte feminine), Victor Ciobanu (lupte greco-romane), Denis Vieru, Victor Sterpu (judo), Serghei Tarnovschi, Daniela Cociu, Maria Olărașu (canoe), Alexandra Mîrca, Dan Olaru (tir cu arcul), Tatiana Salcuțan, Alexei Sancov (înot), Elena Cîlcic, Marin Robu (haltere), Anna Dulce (tir). Jocurile Olimpice de la Tokyo au loc în perioada 23 iulie-8 august 2021.

Vezi mai jos un material video despre Dimitriana și despre sportul pe care îl practică, realizat în 2019.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine