Simina Tulbure, demnitară română: „Republica Moldova are șansa să se reformeze printr-un vot proeuropean, cetățenii decid”

WhatsApp Image 2021-06-03 at 21.03.12
Foto:Simina Tulbure

Pe 11 iulie, cetățenii Republicii Moldova participă la alegeri parlamentare anticipate. Forțele pro-UE investesc speranțe enorme în contribuția electorală a diasporei, având la bază alegerile prezidențiale din 2020. Dacă se repetă numărul de voturi din străinătate primit de Maia Sandu la prezidențiale (circa 92 % din 262 000), atunci formațiunea acesteia – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) – are șanse mai mari să se apropie de o majoritate parlamentară (51 din 101 de deputați). Actualmente Maia Sandu se bucură de încrederea partenerilor europeni, dar are nevoie și de o majoritate parlamentară stabilă ce va vota reformele cerute de Uniunea Europeană şi evident de un guvern capabil să le implementeze.

În acest interviu despre puterea votului, schimbare și democrație, discutăm cu Simina Tulbure, deputată în Parlamentul României din partea USR PLUS. În programul  politic susținut de aceasta, pune accent pe sprijinirea românilor de pretutindeni, promovarea femeilor lider și a tinerilor, considerându-i pe cei din urmă catalizatorul schimbării României și a Republicii Moldova. 

 – De este important un vot pro-european în 11 iulie?

 – În scrutinul pentru alegerile prezidenţiale din 2020, cetățenii Republicii Moldova au pledat pentru și au reușit să contureze începutul unei direcții europene. Diaspora a fost mai implicată ca niciodată,  deoarece ei sunt cei care îi  susțin de la distanță și își doresc un viitor mai bun pentru toți cei rămași acasă. Totodată, doresc să contribuie la crearea unei țări din care nu ar mai fi nevoiți să plece. Eu am fost în diaspora și  știu din proprie experiență ce înseamnă să te implici de la depărtare pentru viitorul țării tale.  Cred că aceste alegeri sunt o adevărată șansă pentru a vota și forma un parlament pro-european pentru Republica Moldova. 

 Acest vot pro-european este important pentru prezentul și viitorul tinerilor, pentru educație de calitate, locuri de muncă, salarii decente.  inițiativele legislative, fie ele cât de necesare cetățeanului, dacă nu au susținere majoritară în Parlament nu pot fi  adoptate și respectiv implementate. 

Republica Moldova are șansa să se reformeze printr-un vot pro-european – cetățenii decid!

 – Ce părere ai despre situația rândurilor imense de la secțiile de vot din marile orașe europene?

 – Îmi amintesc de aceste situații și înțeleg că pentru mulți cetățeni poate fi demotivant. E important să  fie prevenite aceste situații la următoarele alegeri și să  fie deschise mai multe secții de vot pentru cetățenii din diasporă. Aceștia au dreptul la vot, la fel ca toți cetățenii  iar ponderea voturilor din diaspora poate facilita parcursul european al Moldovei. Sunt două puncte de urmărit aici: pe de-o parte, numărul cetățenilor care se înregistrează prealabil la vot, ceea ce ajută la luarea unei decizii privind numărul secțiilor de votare ce vor fi deschise de CEC, iar pe de altă parte, eficientizarea resurselor financiare – e important să fie un echilibru între acestea. Și în România mi-am propus, alături de colegii mei din USR PLUS, promovarea votului prin corespondență pentru cetățenii români din diaspora și implementarea unor metode alternative de vot precum votul electronic,  deoarece îmi doresc ca toți cetățenii să-și poată exercita dreptul la vot într-un mod eficient, rapid și fără un efort considerabil. 

Foto: Simina Tulbure

 – Cum vezi situația recentă de la CEC cu cele 150 de secții de votare pentru diaspora?

 – Dreptul de a stabili numărul secțiilor de votare în străinătate aparține Comisiei Electorale Centrale (CEC). Am urmărit cum s-au implicat cetățenii și au cerut CEC să fie deschise mai multe secții de vot în diaspora. Felicitări pentru spiritul civic și rezultatul obținut! Cred că este un exemplu de susținere reciprocă a cetățenilor – cei de acasă cer și obțin mai multe secții de votare pentru rudele și prietenii din diaspora. 

 – De la un scrutin la altul crește rata de participare la vot a diasporei. Pentru alegerile parlamentare s-au înregistrat în prealabil, online, peste 100 000 de alegători. Ce îi motivează pe cetățenii din diasporă să voteze și la sute de km de casă?

 – Timp de 9 ani am trăit și muncit în afara granițelor țării. Am investit multe ore stând la cozi infernale pentru a-mi putea exercita dreptul de vot  sperând la o Românie fără hoție, cu o economie sustenabilă, salarii decente, infrastructură performantă, sistem de sănătate la nivel internațional.  Este, de asemenea, important să redăm comunității sentimentul de mândrie  națională, care s-a alterat simțitor în ultimii ani. 

Dorim să avem și acasă oportunități și șanse egale pentru tineri și justiție echitabilă pentru cetățeni, indiferent de statut social iar bunăstarea unei societăți vine din reformele implementate, care  pot fi deranjante la început, dar de impact pentru toți pe termen lung. Schimbarea nu e un proces confortabil – deși noi oamenii ne obișnuim rapid și cu răul și cu binele, e sănătos să ne dorim mai mult bine și să ne dezobișnuim să repetăm „e bine și așa”. 

Pandemia a scos la iveală multe dintre problemele sociale și nevoia de a fi susținuți de alte instituții sau organizații internaționale, dar mai ales europene – iată de ce mă aștept ca pe 11 iulie cetățenii să-și manifeste votul pro-european și să se bucure de susținere de la Bruxelles.

 – Ce ar fi util să facem pentru a crește rata de participare la vot a tinerilor?

 – Rata de participare la vot ține foarte mult de modul în care este organizată o campanie electorală, de prioritățile care sunt în programele electorale ale partidelor, de candidați. Ori, dacă tinerii nu găsesc candidați cu care să rezoneze și de care să se simtă reprezentați, aceștia sunt mai puțini motivați să voteze. În mare parte votăm oamenii care au valori comune cu noi, care „vorbesc pe limba noastră”. Scăderea ratei de participare la vot a cetățenilor poate submina sistemul democratic pe termen lung, de aceea este necesar ca activitatea unui partid politic să nu se limiteze la campanii electorale, ci să fie active și între scrutine. E vital să implicăm tinerii, să le ascultăm problemele, să îi consultăm. Dacă urmăriți activitatea USR PLUS veți vedea că nu sunt doar cuvinte goale, am contribuit la întinerirea administrației publice din România și nu ne oprim aici. Tinerii pot veni cu idei inovatoare și o energie de care administrația publică are, în mod cert, nevoie. Programele educaționale și cele de informare pot fi instrumente relevante pentru a motiva tinerii să acorde mai mare atenție proceselor politice și implicit să se mărească și rata de participare la alegeri.

 – Ce mesaj ai pentru diaspora care va vota pe 11 iulie? 

 – Votul universal este unul din principiile de bază ale democrației. Prin vot avem posibilitatea de a alege în mod direct oamenii care ne vor reprezenta și vor lua deciziile în stat pentru următorii 4 ani. La fiecare scrutin electoral, noi, în calitate de cetățeni, ne alegem guvernanții, care sunt asemeni unor manageri temporari ai societății. Ca și în cazul oricărei organizații, resursele sau forța de muncă nu sunt suficiente. Viziunea, strategia și prioritățile liderilor pot înclina balanța către dezvoltare sau pierderi masive, la nivel de imagine și încredere în  raport cu alte organizații, precum și la nivel de resursă umană și financiară. În funcție de reprezentanții pe care îi alegem,  lucrurile din țară se vor schimba în bine sau mai puțin bine – ține de votul nostru. Cei care cred în valorile europene, în respectarea statului de drept și  în justiție, vor alege un vot pro-european. 

Dragi tineri, dragi cetățeni, vă invit să mergeți la vot pe 11 iulie și să alegeți un viitor mai bun pentru voi și familiile voastre. E vremea oamenilor competenți, care să aducă valoare acolo unde se implică!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine