Echipa #diez a vorbit cu toți cei 18 absolvenți cu 10 pe linie la examenele de bacalaureat din acest an. Am încercat să aflăm care este secretul reușitelor pe care le-au obținut la bacalaureat, dar și ce planuri au pentru viitor.
# Dana Țopa, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din municipiul Chișinău
Dana Țopa este una dintre tinerele care a obținut media 10 la examenul de bacalaureat, tânăra este absolventa Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Capitală și ne-a povestit despre experiența ei academică și despre cum a reușit să demonstreze că munca și efortul depus pe parcursul celor 12 ani de școală poate fi recompensat. Acum, Dana are în palmares patru de 10 la BAC, iar care este următorul pas din viața sa, aflați din articolul ce urmează.
Cu toții am trecut prin această etapă stresantă, responsabilă și cu multe pregătiri pentru examenul care este un punct de tranziție către alte experiențe din viața noastră. Toți știm că pregătirile pentru examenul de BAC ne-au luat timp și cel mai important este că efortul depus nu a fost în zădar, cel puțin așa a fost în cazul Danei, cea care s-a învrednicit cu patru de 10 la examenul de bacalaureat.
Interviul cu Dana Țopa îl vedeți aici.
# Laura Gherman, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din capitală
Examenul de bacalaureat reprezintă un final care încununează 12 ani de muncă asiduă pe băncile școlii. În 2021, avem 16 elevi și eleve care au obținut nota 10 pe linie la BAC (până la aflarea rezultatelor de la contestații). Laura Gherman este una dintre elevele care a reușit să susțină cu brio examenele, obținând note maxime la toate patru. Absolventa și-a făcut studiile la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Capitală.
Laura spune că a început pregătirea pentru bacalaureat încă din toamnă: „Cred că aveam cele mai mari emoții la istorie. A fost necesară o pregătire mai îndelungată din cauza materiei ample care trebuia recapitulată”. Totodată, tânăra menționează că a susținut examenul la limba și literatura română, istorie și chimie, iar la proba de engleză a fost scutită, fiindcă a susținut TOEFL-ul.
Găsiți aici interviul cu Laura.
# Andreea Stici, Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” din municipiul Chișinău
Andreea Stici este o tânără absolventă care își face studiile la liceul „Gheorghe Asachi” din Capitală. La sesiunea de bacalaureat 2021, Andreea a reușit să realizeze visul oricărui elev. Dânsa a obținut 10 pe linie la limba și literatura română, matematică și chimie, iar de examenul la franceză a fost scutită fiindcă a susținut DALF-ul la începutul clasei a XII-a.
Vedeți interviul cu Andreea aici.
# Dan Negru, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Capitală
Înaripați și emoționați, atunci când își văd rezultatele la examenele de bacalaureat, mulți se prind în ideea „așteptări versus realitate”, când realitatea, de fapt, e mai dură decât frumoasele lor așteptări. În cazul lui Dan Negru, absolvent al liceului „Mircea Eliade” din Capitală, realitatea a întrecut așteptările, le-a întrecut în măsura perfectă, tânărul a obținut patru de 10 la examenul de bacalaureat.
Citiți interviul complet aici.
# Evelina Nuca, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din orașul Ungheni
Patru de 10 la examenul de bacalaureat nu mai este un vis, cel puțin nu în cazul Evelinei Nuca, absolventă a Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din orașul Ungheni, cea care s-a învrednicit cu punctaj maxim la examenul de absolvire a liceului. Am fost curioși să-i aflăm povestea academică, de aceea, fiți alături de noi pentru a o cunoaște pe Evelina și pentru a afla despre experiența sa de pregătire pentru BAC.
Evelina ne-a povestit că a început pregătirea adevărată pentru examenul de bacalaureat chiar în ajunul perioadei de testare.
Vedeți materialul cu Evelina aici.
# Vlada Caraman, Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău
Perioada examenelor de bacalaureat este una dintre cele mai stresante din viața de elev. Dacă unii sunt mai siguri pe propriile forțe și aspiră la note mari, alții, mai modești, se mulțumesc cu note trecătoare. Totuși, visul fiecărui absolvent este să aibă 10 pe linie la BAC. Vlada Caraman, absolventa liceului „Ion Creangă” din Chișinău, este una dintre elevele care a reușit să demonstreze că munca și efortul depus pe parcursul celor 12 ani de școală poate fi recompensat, iar patru de 10 la BAC nu mai sunt un vis ireal.
Interviul cu Vlada îl vedeți aici.
# Cristina Tîmbur, Liceul Teoretic „Boris Cazacu” din Nisporeni
Eleva „de nota 10” cu care am stat de vorbă în acest interviu este Cristina Tîmbur, absolventă a Liceului Teoretic „Boris Cazacu” din Nisporeni. Tânăra a reușit să obțină patru de 10 la examenele de bacalaureat din anul acesta și ne-a povestit atât despre experiența sa la acest capitol, cât și despre personalitatea, hobby-urile și „rețeta succesului” său.
Cristina spune că disciplinele sale preferate au fost matematica, informatica, chimia și geografia, iar catalizatorul acestor preferințe a fost alegerea sa de a studia la profilul real. Totuși, pe parcursul anilor de liceu, și-a dezvoltat o atracție aparte pentru materiile specifice profilului umanist – limba și literatura română și istoria –, acest fapt fiind demonstrat de locurile III și o mențiune pe care le-a obținut în cadrul olimpiadelor republicane.
Interviul cu Cristina îl găsiți aici.
# Mădălina Costețchi, Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din Capitală
Fiecare absolvent, mai mult sau mai puțin, aspiră la note mari la examenele de bacalaureat. Unii sunt mai modești în visurile sale, alții se conduc după ideea „totul, ori nimic”. Mădălina Costețchi, absolventă a Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din Capitală, este un exemplu al perseverenței, pentru care 10 pe linie la bacalaureat, deși a fost o surpriză plăcută, a fost și o așteptare realizată.
Tânăra absolventă ne spune că, pentru ea, pregătirea pentru bacalaureat a fost rezultatul muncii consecvente pe parcursul a 12 ani de studiu: „Nu am învățat neapărat pentru acest examen, ci mai degrabă pentru satisfacerea necesității de a cunoaște și de a mă forma ca personalitate, ca om intelectual. Totuși, din martie, am început să fac câte un test de BAC pe zi, ceea ce m-a ajutat să fiu încrezătoare în mine însămi și să nu ezit la examene”.
Interviul cu Mădălina îl găsiți aici.
# Irina Cojocaru, Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău
Cojocaru Irina este una dintre absolventele care a reușit să obțină 10 pe linie la examenele de bacalaureat de anul acesta. Și-a făcut studiile la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău, iar în continuare își propune să rămână acasă și să-și continue studiile în domeniul juridic. Irina ne-a povestit despre procesul său de studiu, despre interesele și viziunile sale de viitor, dar și despre modul în care a reușit să îmbine învățatul cu timpul personal.
Irina spune că toate materiile școlare i s-au părut interesante și a cules din fiecare lecție informația care i-ar putea ajuta în viitorul profesional. Cu toate acestea însă, are o dragoste aparte pentru limba și literatura română, făcându-i plăcere să citească și să scrie versuri. Drept dovadă servesc zecile de diplome la diferite concursuri de creație proprie, jurnalul său cu însemnări și, desigur, portofoliul cu poezii.
Materialul integral cu Irina îl vedeți aici.
# Eduard Mititiuc, Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din orașul Sângera
Pentru unii absolvenți, examenul de bacalaureat este o loterie, nu știi vreodată dacă extragi biletul norocos, iar pentru alții este o recunoaștere a muncii depuse sistematic în toți cei 12 ani de liceu. Eduard Mititiuc e unul dintre tinerii care a luat 10 la toate examenele de bacalaureat, pentru că, zi de zi, e evitat scuzele și a găsit, în locul lor, mijloace pentru a excela și pentru a-și satisface propriile așteptări de la sine.
Eduard este absolvent al Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din orașul Sângera. În sesiunea de bacalaureat 2021, tânărul a fost scutit de examenul la de limba franceză, obținând nota 10 din oficiu ca urmare a deținerii unui certificat internațional de cunoaștere a limbii străine.
Interviul integral cu Eduard îl găsiți pe acest link.
# Cătălina Baidauz, Liceul Teoretic „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” din orașul Drochia
Nota 10 pe linie la examenul de bacalaureat este unul dintre cele mai mari visuri ale absolvenților ciclului liceal. În acest an, 16 tineri au reușit această performanță. Cătălina Baidauz, absolventa liceului „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” din orașul Drochia, este dintre acei elevi care au reușit să demonstreze că nota 10 la toate cele patru examene nu ține de imposibil, ci de perseverență.
Mai multe detalii despre tânăra absolventă vedeți într-un material anterior.
# Cristina Dumitraș, Instituția Publică Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Chișinău
Așteptarea mereu e infernală, în special când e vorba despre așteptarea unor rezultate care ulterior ar putea să-ți schimbe cursul vieții. Din aceste motive, tinerii sunt foarte emoționați atunci când așteaptă rezultatele la bacalaureat. Cristina Dumitraș este una dintre tinerii care au luat 10 pe linie la examenul de bacalaureat din acest an.
# Daria Cerneavschi, Liceul Teoretic „Petre Ştefănucă” din orașul Ialoveni
Pentru unii absolvenți, examenul de bacalaureat este o loterie, nu știi niciodată dacă extragi biletul norocos, iar pentru alții este o recunoaștere a muncii depuse sistematic în toți cei 12 ani de liceu. Daria Cerneavschi e una dintre tinerii și tinerele (16) care a luat 10 la toate examenele de bacalaureat.
Daria este absolventa Liceului Teoretic „Petre Ştefănucă” din orașul Ialoveni. În sesiunea de bacalaureat 2021, tânăra a fost scutită de examenul la de limba engleză, obținând nota „10” din oficiu ca urmare a deținerii unui certificat internațional de cunoaștere a limbii străine.
Materialul cu proaspăta absolventă îl vedeți aici.
# Cornelia Cobîlaș, Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim” din Capitală
Performanțele obținute sunt într-o strânsă legătură cu motivația internă și externă pe care o avem sau pe care o obținem pe parcurs. Cornelia Cobîlaș, proaspătă absolventă a Liceului de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim” din Capitală, este una dintre tinerele căreia motivația i-a adus patru de 10 la examenul de bacalaureat.
Interviul cu Alina îl vedeți aici.
# Mădălina Avornicița, Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” din Chișinău
10 pe linie la examenul de bacalaureat pare o reușită din domeniul fantasticului. 14 tinere și doi tineri au reușit să demonstreze că dacă depui muncă sistematic și perseverență, fiecare „imposibil” nu e decât o limită impusă de propria gândire. Pentru Mădălina Avornicița, absolventă a Liceului Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” din Chișinău, patru de 10 la examenul de bacalaureat nu a devenit o provocare, ci mai degrabă o confirmare a cunoștințelor și abilităților pe care și le-a format în 12 ani de școală.
# Tatiana Sviriniuc, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Bălți
Pentru unii absolvenți, examenul de bacalaureat este o loterie, nu știi niciodată dacă extragi biletul norocos, iar pentru alții este o recunoaștere a muncii depuse sistematic în toți cei 12 ani de liceu. Tatiana Sviriniuc e una dintre tinerii și tinerele (16) care a luat 10 la toate examenele de bacalaureat.
Tatiana este absolventa Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Bălți. În sesiunea de bacalaureat 2021, tânăra a fost scutită de examenul de limba engleză, obținând nota „10” din oficiu ca urmare a deținerii unui certificat internațional de cunoaștere a limbii străine.
# Magdalena Popa, Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din municipiul Bălți
Magdalena Popa este absolventa Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din municipiul Bălți, care a reușit să demonstreze că munca și efortul depus pe parcursul celor 12 ani de școală poate fi recompensat, obținând patru de 10 la BAC. Magdalena a luat inițial nota nouă la limba engleză. Eleva mai avea nevoie de două puncte până la nota maximă și a depus o contestație. În final, a obținut cele două puncte necesare pentru nota 10.
Vedeți interviul AICI.
# Eugenia Cerches, Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” din Chișinău
Examenul de bacalaureat marchează etapa de trecere a elevilor în viața de studenție. Eugenia Cerches este o tânără absolventă a Liceului Teoretic „Liviu Deleanu” din Chișinău. Ea este una dintre tinerele căreia motivația și încrederea în sine i-au adus patru de 10 la examenul de bacalaureat.
Eugenia Cerches spune că demult și-a schițat planul studiilor ulterioare și vrea să urmeze o facultate de drept în Germania: „Universitatea însă rămâne a fi o întrebare deschisă. Cauza acestei alegeri rezidă în fascinația mea pentru cultura, societatea și tradițiile etice ale acestui popor. Decizia de a urma facultatea de drept a fost inspirată de respectul meu pentru justiție și pentru adevăr. Plănuiesc însă să depun documentele și aici, la Universitatea de Stat”.
Vedeți interviul AICI.