Astăzi, 23 ianuarie, în incinta Bibliotecii Municipale B.P.Hașdeu, a avut loc evenimentul „Târgul de Oportunități pentru Elevi” organizat de către AIESEC Chișinău. Reprezentanți ai 26 de instituții și-au prezentat oportunitățile în cadrul singurului târg specializat pentru învățământul secundar, aflat deja la a doua ediție.
Scopul târgului a fost de a informa viitorii absolvenți ai liceelor despre oportunitățile de dezvoltare personală și profesională pe care le au. „Am observat că mulți elevi în timpul liceului și după finisarea acestuia nu știu ce oportunități au și la care universități ar putea merge. Din acest motiv AIESEC Chișinău și-a propus să organizeze un eveniment pentru a aduna sub același acoperiș reprezentanți ai universităților, ai diferitelor organizații și proiecte de dezvoltare”, ne-a declarat Mihai Preguza, unul din organizatorii evenimentului.
Universitățile din Chișinău și-au prezentat cea mai utilă informație pentru un viitor student, inclusiv detalii despre facultăți și discipline, suma contractului, cât și domeniile și șansele de angajare după finisarea universității. „Considerăm că alegerea facultății este un moment important în viață și ar fi bine ca decizia să se ia fiind bine informat. Elevii trebuie să cunoască cei așteaptă peste doi trei ani, ce fel de cunoștințe, abilități și competențe se așteaptă de la ei. Toate astea, ca să avem mai puțini tineri care termină facultatea și se întreabă „De ce eu nu pot să-mi găsesc un loc de muncă?”. De acea astăzi, am venit ca să-i îi invităm la Târgul de Cariere, ediția de primăvară, care va avea loc în luna aprilie și unde vor avea ocazia să interacționeze cu angajatorii, astfel ca decizia lor să fie una cât mai bună”, afirmă Eugeniu Gârlă, managerul proiectului „Târgul de Cariere”.
Marina, elevă în clasa a 12 la liceul teoretic Vasile Alecsandri, a venit la târg în căutare de noi oportunități. „Mă interesează studiile peste hotare, cât și în Republica Moldova. Am găsit cursuri gratuite de coreeană, vroiam demult să studiez această limbă, m-a bucurat mult acest lucru. Mi s-a părut o idee foarte interesantă organizarea târgului, este un loc unde poți să te informezi despre mai multe programe într-un singur loc. Aș vrea să se mai organizeze, e prima dată când vin și îmi place”, ne-a mărturisit tânăra elevă.
Cei mai mulți dintre elevi s-au adunat la standurile companiilor care oferă consultanță despre studiile din străinătate. Iată ce ne-a declarat Petru Dăscălescu, Director companiei Excel: „Venim cu o ofertă de studii în străinătate, fiind un centru comun de admitere la universități, colegii, școli și alte instituții de învățământ avem toată gama de programe de studii. Elevul poate veni și adresa absolut orice întrebare legată de condițiile de admitere, finanțare, cazare, examene, teste și alte lucruri care îl interesează.”
Elevii au avut posibilitatea să complete un formular sau să se programeze pentru o testare de evaluare gratuită a unei limbi străine să adreseze întrebări despre o anumită țară. „Din ’98 de când suntem prezenți pe piața din Moldova, Marea Britanie rămâne practic cea mai populară printre tineri în toate categoriile. Germania, Olanda, Danemarca sunt deasemenea țările care se bucură de o popularitate deosebită printre acei care pleacă la studii peste hotare. Centrul nostru oferă anual consultanță pentru 3 – 4 mii de elevi, dintre care procesăm circa 500 de dosare. Informația, consilierea și asistența în procesul de admitere nu-i costă absolut nimic”, ne-a mărturisit Petru Dăscălescu.
Totodată, la eveniment au fost prezente 17 ONG-uri și proiecte de dezvoltare personală și profesională, în cadrul cărora tinerii au șansa să acumuleze practice. Elevii au mai avut șansa să aplice la programe de voluntariat peste hotare.
LeaderSHE este un proiect inovativ orientat spre fetele tinere cu vârsta cuprinsă între 16-18 ani și care are scopul dezvoltării abilităților de lider în rândul femeilor tinere din țară. „La moment nu facem selecție pentru proiect dar îi încurajăm să urmărească activitatea ediției curente, pentru a se motiva să participe în ediția următoare. Totodată, absolventele proiectului organizează în continuu proiecte de o capacitate mai mică, destinate tinerilor de care aceștia pot beneficia”, ne-a declarat managerul proiectului, Marina Pascari.
Cei care își doreau ceva nou, au putut opta pentru un curs de studiere a limbii coreene. „Cursurile de la Centrul de Cultură și Limbă coreeană, din cadrul Universității ULIM, sunt absolut gratuite pentru orice doritor care vrea să învețe această limbă. Avem grupe cu predare în limba română, rusă, iar în viitorul apropiat chiar planificăm și în limba engleză”, afirmă Roman Vataman, student în anul 3 la Facultatea de Limbi străine, ULIM.
AIESEC Chișinău organizează al doilea an consecutiv un asemenea eveniment, la ediția anterioară participând circa 800 elevi.