(foto) Conacul Bogdasarov din raionul Orhei a fost scos de la vânzare. „Cel mai probabil, a fost deja vândut”

1-20

Conacul Bogdasarov din satul Piatra, raionul Orhei, scos anterior la vânzare de către compania imobiliară O’Key Imobil, nu mai este disponibil. Reprezentanții companiei imobiliare au comunicat că acesta a fost scos de la vânzare, iar cel mai probabil a fost deja vândut. Totodată, aceștia au spus că suma pentru conac ar fi în jur de 250 000 de euro.

Conacul familiei Bogdasarov (uneori Bagdasarov) este un monument de arhitectură de importanță națională din satul Piatra, raionul Orhei (Republica Moldova), construit în secolul al XIX-lea. Acestea se află la o distanță de aproximativ o oră de Chișinău.

Conacul dispune de:
# o suprafață de 550 de ari;
# 14 camere;
# o casă pentru personal;
# un beci;
# un grajd pentru cai;
# un lac cu apă arteziană.

Conacul a fost ridicat de nobilii armeni ai familiei Bogdasarov, despre care se spune că au venit în Basarabia din Turcia otomană, odată cu Manuc Bei. La începutul secolului al XX-lea, era o gospodărie tipică pentru o familie de nobili, incluzând ferme de păsări, porci, vite și oi, precum și terenuri de vii și livezi.

Complexul era destul de extins, fiind ocupat de acareturi de tot felul, plus o cramă (locul unde se prepara și se păstra vinul) în spatele conacului și un lac în față. Locuitorii mai în vârstă își amintesc că boierul avea și un garaj pentru mașină și tractoare, precum și o minicentrală electrică. După 1944, conacul a fost o vreme închisoare, după care fermele colhozului „Serghei Lazo”, depozit de cereale, iar bucătăria, o anexă la clădirea principală, fiind și astăzi sediu pentru brigada de tractoare.

Mai jos găsiți direcția de deplasare către conacul de mai sus.

Conacul familiei Bogdasarov – locația o găsiți AICI.

Anterior, anunțul de vânzare a fost publicat AICI.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine