A fost publicat proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral

ec4ac527dd3c71fb1389161b480eaf5c
Foto:Comisia de la Veneția va face publică opinia sa despre proiectul de lege la finele lunii martie, PC: moldova-suverana.md

A fost publicat documentul privind proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral, elaborat de Partidul Democrat, și trimis spre avizare în Veneția. Proiectul are în sine mai multe surprize atât pentru alegători cât ți pentru candidați.

La finele lunii martie curent instituția va face publică opinia sa vizavi de modificările la legislație propuse de democrați. Potrivit proiectului, sistemul electoral din R. Moldova ar urma să devină unul mixt: 51 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar ceilalți 50 – în circumscripții uninominale.

Astfel, fiecare alegător va primi două buletine de vot, unul pentru circumscripția națională și celălalt pentru cea uninominală.

Alegătorii vor vota în secția de votare în raza teritorială a căreia își are domiciliul, iar cei care au și domiciliu, și reședință, vor vota la locul de reședință. Studenții și elevii cu drept de vot înmatriculați la instituții de învățământ într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, pot vota pentru circumscripția națională la orice secție de votare deschisă în această localitate, dar vor trebui să prezinte buletinul de identitate cu fișa de însoțire, carnetul de student și să semneze o declarație pe proprie răspundere privind abținerea de la votarea multiplă.

Democrații propun un prag minim de accedere în Parlament de patru la sută pentru partide, de șapte la sută pentru blocurile electorale formate din două partide, de nouă la sută pentru cele formate din trei și mai multe organizații social-politice și de două la sută pentru candidații independenți, transmite Ziarul Național.

Dacă un partid sau un bloc electoral obține un număr mai mare de mandate decât numărul candidaților incluși în listă, acestuia i se distribuie numărul de mandate egal cu numărul de candidați în listă. Mandatele rămase sunt distribuite celorlalți concurenți electorali.

CEC va putea declara alegerile nevalabile dacă la scrutin participă mai puțin de o pătrime din persoanele înscrise în listele electorale. Documentul în engleză poate fi văzut aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *