(video) Cum să te vaccinezi în România dacă ești cetățean român cu domiciliul în Moldova? Experiența lui Ion Andronache

BeFunky-collage

Vloggerii și activiștii civici Ion și Alina Andronache au anunțat că s-au vaccinat în România. Despre cum le-a reușit acest lucru a povestit Ion Andronache într-un video pe blogul său.

„Există riscul că anul acesta nu vom avea acces la vaccinuri, iar loturile donate vor fi distribuite parțial la medici, parțial la funcționarii publici fără integritate. România deja este la a treia etapă de vaccinare, adică sunt vaccinați toți doritorii, inclusiv cetățenii români din Republica Moldova. Eu cu soția mea, ne-am vaccinat în România și dorim să vă povestim experiența noastră, adică procedura de vaccinare.

În primul rând, trebuie să dețineți cetățenia României și să aveți buletin de identitate sau pașaport român. Vaccinul este gratuit și nu este necesară polița de asigurări. Accesați site-ul vaccinare-covid.gov.ro și accesați butonul PROGRAMEAZĂ-TE. Apoi butonul „Autentificare” prin email, CONECTARE. Creați cont nou. 

Ca să finalizați procedura de creare a contului, va fi nevoie să introduceți un număr de telefon mobil românesc. Pentru aceasta, contactați vreun cunoscut din România care n-a utilizat numărul său pentru platforma de vaccinare. El va primi un cod de confirmare, pe care va trebui să-l introduceți în acest website pentru a finaliza procedura de creare a contului.

Apoi, după crearea contului, veți putea să introduceți până la 10 beneficiari, fără necesitatea altor numere de telefon din România. 

După ce ați făcut toate astea, vă programați la vaccinare, alegând singuri localitatea, data și ora dorită. Vaccinul se administrează în două doze, adică va trebui să plecați în România de două ori, iar programarea o faceți deodată pentru ambele vizite. Uneori în unele centre de vaccinare nu mai sunt locuri disponibile și puteți să vă puneți în lista de așteptare. Sau să alegeți o localitate mai mică, un sat, în care sunt locuri disponibile, așa cum am făcut eu cu soția mea. 

Pentru România, noi, Republica Moldova, suntem în zona roșie, adică cu o rată înaltă de infectare. Respectiv, traversând frontiera spre România, ar trebui să stați în carantină. Iar ca să nu stați în carantină, cu vreo două zile înainte de plecare, expediați o cerere în formatul electronic către Direcția Sănătate Publică a județului în care mergeți să primiți vaccinul, ca să obțineți o derogare, adică o excepție de la măsurile de carantină. 

În rezultat veți primi o hotărâre cu caracter individual, prin care sunteți scutiți de carantină. Însă, nu aveți dreptul să vă plimbați prin România. Sunteți obligați să ajungeți pe calea cea mai scurtă la centrul de vaccinare, să primiți vaccinul și imediat să părăsiți România.

Cum procedați la întoarcere în Republica Moldova?

Începând cu 1 aprilie, de când am intrat în stare de urgență, regulile un pic s-au schimbat. La centrul de vaccinare veți primi o adeverință. Dacă e adeverința primei doze, atunci ori prezentați poliției de frontieră un test negativ proaspăt (nu mai mult de 72 de ore), de laborator, nu din cele rapide, ori veți sta în carantină două săptămâni. Dacă e adeverința celei de-a doua doze, atunci veți fi scutiți de carantină și de test.

Și acum despre tipurile de vaccin și reacțiile adverse.

Comisia Europeană a autorizat 4 tipuri de vaccinuri. Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson. Care este mai bun? În situația Republicii Moldova oricare. 

Eficiența vaccinului va fi abia peste 10-15 zile după administrarea celei de-a două doze. După ce vaccinul și-a făcut efectul, adică organismul recunoaște coronavirusul și-l poate combate, oricum vă puteți infecta, însă sunteți protejați de formele grave, adică de pneumonie, spitalizare, masca cu oxigen sau intubare, o procedură extrem de neplăcută. Așa funcționează nu doar vaccinurile anti-covid.

Eu m-am vaccinat cu AstraZeneca, cel mai răspândit vaccin în România, deoarece este pentru stat – mai ieftin și condițiile de păstrare sunt mai simple.

Respectiv, în cazul în care contactez cu virusul, am siguranța de 60 % că nu mă voi infecta și 100 % că nu voi avea o formă gravă.

Unii oameni vaccinați au reacții adverse. Cele mai frecvente reacții adverse raportate au fost: durere la locul injectării, dureri de cap, oboseală, dureri musculare și articulare, febră, frisoane, greață.

Eu personal am avut febră, frisoane și dureri musculare. Soția a avut doar dureri de cap. 

Posibil vă întrebați de ce să vă vaccinați dacă posibil să aveți astfel de reacții adverse? Femeia știe că o va durea și posibil foarte tare, însă oricum alege să nască. Chiar dacă știm că o oarecare injecție e dureroasă, noi oricum o punem.

O altă întrebare care mi-au adresat-o mai mulți prieteni: Trebuie să mai porți mască dacă te-ai vaccinat?

În primul rând efectele vaccinului, adică imunitatea, va fi abia peste vreo 10-15 zile de după administrarea celei de-a doua doză.

În al doilea rând, cum vă spuneam, că și o persoana imună poate să se infecteze, însă nu va face o formă gravă.

Respectiv purtarea măștii va fi încă obligatorie. 

Însă, când vom ajunge la un nivel de circa 70-90 % din populație imunizată, atunci vom putea să dăm măștile jos.

Vă îndemn pe toți cetățenii români domiciliați în Republica Moldova să beneficiați de această oportunitate acordată de statul român. Vaccinându-vă, vă protejați pe voi și pe apropiații voștri care nu au încă acces la vaccin”, a explicat Ion Andronache.

Pentru solicita suspendarea temporară a măsurii de carantină pe teritoriul României, cei interesați vor transmite pe adresa de e-mail cjcci@isujis.ro următoarele date necesare:
# cerere de suspendare temporară;
# date de contact ale solicitantului (nr. telefon, adresa e-mail);
# copii ale cărților de identitate ale persoanelor pentru care se solicită suspendarea temporară de la măsura carantinării;
# data și, după caz, intervalul orar, la care se intenționează trecerea prin punctul de frontieră (intrare/ieșire);
# punctul de trecere al frontierei tranzitat;
# mijlocul de transport folosit (auto personal, nr. de înmatriculare, transport în comun rutier sau feroviar, transport aerian, etc.);
# contractul de muncă în afara țării sau alt document echivalent, după caz;
# documente medicale justificative (dacă este cazul);
# dovada programare, cu data și ora, eventual interval orar, la medic pentru investigații/tratamente sau proceduri medicale/consultații medicale care nu pot fi amânate (dacă este cazul);
# documente care să dovedească celeritatea derogării de la măsura carantinării (certificat de deces sau alt document care să justifice solicitarea);
# telefon de contact pentru a se putea solicita date suplimentare, dacă este cazul.

Pentru alte informații suplimentare, apelați la numărul de telefon permanent ISUJ – 0232.256.265.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine