Autorităţile olandeze doresc reducea cheltuielilor bugetare. În acest sens, ministrul Olandez de justiție a propus introducerea unei taxe pentru deținuți.
„Persoanele care au primit o condamnare se află în această situaţie pentru că au încălcat legea şi plătesc pentru asta. Costurile de întreţinere sunt mari, astfel că le cerem să îşi aducă şi ele contribuţia”.
Propunerea oficialilor este de taxare cu 16 euro pe zi, timp de maxim doi ani, pentru perioada petrecută după gratii. Şi părinţii minorilor aflaţi în detenţie ar urma să plătească taxa, pentru odraslele lor. Propunerea trebuie să treacă de cele două Camere ale Parlamentului olandez, dar, dacă va trece, va deveni lege în vigoare până la sfârşitul acestui an şi va putea fi pusă în aplicare.
O altă propunere legislativă, diferită de aceasta, îşi doreşte să taxeze deţinuţii pentru costurile investigaţiilor care au dus la condamnarea lor.
Dacă aceste două propuneri devin legi, vor decurge multe avantaje din implementarea lor, consideră autorităţile olandeze: în primul rând, ar aduce 85 de milioane de euro la bugetul închisorilor din Olanda, în care se află, potrivit statisticilor, 12.100 de deţinuţi.
Pe de altă parte, unii sunt împotriva acestei legi: „Sunt împotriva legilor europene privind drepturile omului, care spun că statul trebuie să suporte cheltuielile detenţiei pentru fiecare deţinut”, a declarat Pieter Vleeming, reprezentant al Offenders’ Association, o asociaţie pentru drepturile deţinuţilor, citat de AFP. „Pentru doi ani, suma va fi de 12.000 de euro. Ce faci cu omul care nu are bani şi a pierdut totul în timpul detenţiei, îl trimiţi apoi înapoi în societate cu această datorie pe cap?”, a mai spus Vleeming.
Asemenea taxe se aplică și în Danemarca şi în Germania şi mai multe ţări europene cer infractorilor să contribuie, parţial, la costurile investigaţiilor generate de infracţiunile săvârşite de ei.
Sursa: Timpul