(podcast) În 2021, copiii încă sunt discriminați în școlile din Moldova?! Jurnalist: „Încă există banca rușinii! Este un instrument de înjosire”

bordian1

Reforma în educație din Moldova stârnește în ultimii ani discuții aprinse. Unii susțin schimbările, alții nu sunt de acord cu ele în totalitate, însă mai toți spun că trebuie ceva de făcut. Cu toate acestea, elevii zilelor noastre încă mai suferă de pe urma neajunsurilor acestui sistem, iar autoritățile nu par să depună prea mult efort în a îmbunătăți lucrurile.

Jurnalistul și scriitorul Alexandru Bordian, invitat în cea mai nouă ediție a podcast-ului „Mai Departe” cu Artur Gurău, susține că sistemul educațional este încă o mare problemă a Moldovei. „Am aflat recent un lucru, că în Moldova mai există așa-numita bancă a rușinii. Banca rușinii este un detaliu despre care cunosc foarte mulți părinți, învățători care spun că implementează reforma. Când un copil scrie mai lent sau face o greșeală, el ajunge în banca rușinii. Eu nu cred că cineva dintre elevii de șapte-opt ani se bucură când ajunge în acea bancă. Ce vede acel copil în învățătorul său? O autoritate. Este primul lui contact cu autoritatea. Automat apar niște instrumente de presiune, înjosire. Instrumentele acestea sunt foarte răspândite în Moldova, dar despre ele nu se vorbește. E o stigmatizare”, spune Alexandru Bordian în cadrul podcast-ului „Mai Departe” cu Artur Gurău.

Scriitorul este de părere că discriminarea și stigmatizarea nu vor duce la nimic bun în societate. „Îmi amintesc că în școală eu scriam foarte lent. Cu toate acestea, eu nu am ajuns un ratat, un mărginaș al societății. Eu m-am integrat, plătesc impozite, merg la vot. Instrumentele acestea încă există în școli, cu toate reformele care se fac. Până și manualele noastre sunt pline de clișee, că tătarii sunt dușmani. A rămas un soi de mentalitate din perioada lui Ștefan cel Mare că tătarii sau turcii încă ne-ar fi dușmani. Sistemul educațional este cea mai mare problemă a Republicii Moldova. E un rateu de nu-mi ajung cuvinte să mă exprim”, a adăugat Bordian.

Rezumatul discuției dintre Artur Gurău și Alexandru Bordian în podcast-ul „Mai Departe” îl puteți asculta mai jos.

Găsiți aici și întreaga ediție „Mai Departe” cu Artur Gurău și Alexandru Bordian. Puteți asculta podcast-ul și pe Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, dar și pe alte rețele de audio streaming.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine