(foto) Clădirile dispărute din Chișinău. Călătorește în timp pe străzile capitalei

oldchisinau_com_2

De-a lungul istoriei sale, Chișinăul a pierdut multe clădiri istorice din motive de război sau cutremure. Acest lucru poate fi văzut datorită imaginilor din arhivă.

Platforma Old Chișinău a selectat o nouă colecție de imagini istorice din capitală din secolele XIX-XX-lea. Veți vedea ce clădiri au fost distruse și cât de frumos arăta infrastructura urbanistică din acele vremuri.

Biserica de ocrotire a Sfintei Fecioare. În prezent, aici se află Guvernul Republicii Moldova

Biserica Arhanghelii Gavriil și Mihail. Biserica a fost demolată în 1955 după construcția actualului bulevard Grigore Vieru. Pe locul templului a fost construit cinematograful „Moscova”, acum – Teatrul Național „Eugen Ionesco”.

Biserica Sfântul Andrei. După cel de-Al Doilea Război Mondial și până la sfârșitul anilor 1970, clădirea a găzduit teatrul de păpuși Licurici. Acest loc se află pe strada 31 August 1989, nu departe de Muzeul Național de Istorie.

Școala comercială din Chișinău. Clădirea a fost demolată în anii 1970. În locul lui se află Liceul A. Pușkin, strada P. Movilă.

Conacul lui Pronin a fost situat lângă intrarea actuală în parcul Valea Morilor (vizavi de USM). Clădirea a fost avariată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În anii postbelici, clădirea a fost remodelată în cinematograf de zi.

Clădirea bursei de valori a fost amplasată la colțul actualelor străzi Eminescu și Mitropolit Varlaam. A suferit în cel de-Al doilea Război Mondial, iar administrația locală a decis să nu-l restabilească.

Hotelul „Palace” era situat la colțul actualului bulevard Ștefan cel Mare si V. Alecsandri. Clădirea hotelului a fost avariată în cel de-Al Doilea Război Mondial și nu a fost restaurată.

Fostul circ amplasat pe străzile actuale bulevardul Ștefan cel Mare și M. Eminescu. În prezent, aici se află Teatrul Național Mihai Eminescu.

Magazinul Hcogan amplasat pe bulevardul Ștefan cel Mare și strada Armenească.

Temniță. În luna noiembrie 1940, în urma cutremurului clădirea a fost avariată. În locui ei a fost construită o închisoare. Se afla pe actuala stradă Bernardazzi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine