Victoria Gornet studiază Administrarea Businessului Internațional în cadrul Facultății de Economie și Business a KU Leuven din Belgia și ne-a relatat despre activitățile care au ajutat-o să creeze legături mai strânse cu colegii săi și despre multiculturalitatea care persistă în viața ei de când a devenit studentă.
„Pe lângă însușirea materiilor predate în cadrul orelor de curs, universitatea include și interacțiunea cu o mulțime de studenți din diferite țări și de diferite naționalități.
Aproximativ 20 % dintre studenții anului întâi la facultatea mea sunt internaționali
Din cei 437 de studenți ce și-au început studiile la Facultatea de Business și Economie în anul 2020, 255 învață în incinta campusului Bruxelles, 46 fiind internaționali.
Anul trecut, când eu mi-am început studiile, numerele erau de două ori mai mari. Din păcate, situația pandemică și-a lăsat urma și aici, iar pentru a crea un colectiv unit, universitatea sau, mai bine zis, consiliul de studenți internaționali a venit cu inițiativa de a crea diferite activități care să ajute la crearea unor legături mai strânse.
Am avut o săptămână de bun venit care s-a desfășurat cu șapte zile înainte de începerea orelor de curs. Prima activitate din cadrul ei a fost o excursie prin orășelul studențesc Leuven, unde și se află campusul principal al universității. În următoarele zile, ne-a fost prezentat orașul Bruxelles atât din perspectiva unui ghid, cât și din perspectiva studenților. În acest mod, am aflat mai multe despre istoria lui și am vizitat mai multe atracții turistice pe care le include. În același timp, am avut ocazia să aflu care sunt restaurantele cu cea mai bună mâncare și care sunt cele mai accesibile magazine. În următoarele zile, a fost realizată o excursie prin care s-a prezentat campusul, noi fiind ghidați și instruiți cum ar trebui să găsim sălile în funcție de numerotarea lor, iar cea mai memorabilă activitate a fost călătoria cu vaporul pe canalul din Bruxelles.
În urma tuturor acestor activități petrecute cu studenții, fiecare deja era parte a unui grup de prieteni cu care comunica pe parcursul întregului an
În timpul orelor de curs, profesorii ne împărțeau în grupuri în așa mod ca într-un grup de șapte persoane să lucreze șapte naționalități diferite, oferindu-ne posibilitatea să aflăm mai multe despre cultura fiecăruia.
În afara orelor, consiliul studențesc, din care fac parte deja al doilea an, și restul mișcărilor studențești au organizat o multitudine de evenimente adunând săli pline de studenți arzători de comunicare.
Grupul meu de prieteni este foarte unit. Atunci când unul dintre noi participa la vreun concurs sau trebuia să evolueze pe o scenă în timpul unui eveniment, restul grupului era prezent să îl susțină. Nu a trecut nicio sărbătoare fără ca noi să o petrecem împreună. De asemenea, avem obiceiul ca în fiecare lună unul dintre noi să pregătească ceva tradițional pentru a-i servi pe ceilalți, iar rezultatul participării la toate aceste activități și frecventarea orelor de curs au adus la crearea unor prietenii pe viață, la cunoașterea similitudinilor dintre diferite popoare ale lumii.
După cum ați înțeles deja, facultatea de economie din cadrul campusului Bruxelles este locul unde fiecare își poate găsi aproapele.”
Autoare: Victoria Gornet