(harta) Moldova se află în topul țărilor europene care cheltuie cei mai mulți bani pentru mâncare

piața centrală
Foto:Dumitru Vlah

Și în acest an Moldova se află în topul țărilor europene care cheltuie cei mai mulți bani pentru a procura produse alimentare. Conform unui studiu realizat de RIA Raiting, țara noastră se află pe locul trei la acest capitol, fiind depășită doar de Ucraina și Kazahstan.

Potrivit studiului, în Moldova pentru mâncare se cheltuie puțin peste 40 % din venituri, pentru alcool și tutun se cheltuie 1,8 %, pentru restaurante, cafenele și hoteluri – 2,6 %, iar pentru activitățile de cultură și divertisment moldovenii cheltuie 2,8 % din venituri.

Nici vecinii de peste Prut nu ezită să investească în mâncare, conform studiului, aceștia sunt doar cu patru poziții mai sus decât Moldova și cheltuie pentru mâncare 32,5 % din venituri.

În topul clasamentului se află țările mai dezvoltate. Cel mai puțin pentru mâncare cheltuie cetățenii Luxemburgului (8,4 %), aceștia sunt urmați de locuitorii din Marea Britanie (10,6 %) și cei din Olanda (10,6 %). În aceste țări cheltuielile pentru restaurante și cafenele sau pentru divertisment și cultură pot să le depășească pe cele alimentare.

Vedeți mai jos harta țărilor europene și întregul clasament din acest studiu.

E de menționat că, față de anul trecut, Moldova a redus procentajul pentru cheltuielile alimentare cu 3,2 %, ridicând procentajul pentru alcool și tutun cu 0,1 %, pe cel al restaurantelor și cafenelelor cu 0,7 %, iar pe cel al culturii și divertismentului cu 1,3 %.

*E de menționat că topul a fost realizat conform veniturilor populație. Respectiv, țările care cheltuie mai mult pentru mâncare, nu neapărat și mănâncă cel mai mult.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine