Universitatea #diez. Cunoaște cele șapte studente care ne vor povesti despre studiile lor peste hotare. Călătorim virtual în mai multe orașe europene

123767179_3540555836001887_8324637255539282559_n (2)

Studiile continuă chiar și pe timp de pandemie, de aceea nici Universitatea #diez nu își încetează activitatea. Acum, în călătoria noastră prin diferite colțișoare ale lumii, avem posibilitatea să facem cunoștință cu mai multe tinere care, pe parcursul anului de învățământ, ne vor relata despre experiențele lor și despre cum e să fii student departe de casă. Această ediție va fi una mai deosebită, deoarece vom cunoaște nu doar despre cum e să te integrezi într-o nouă împrejurime, într-un nou colectiv, ci și cum e să înveți în altă țară stând pe pătucul de acasă. Ne așteaptă istorioare diverse cu întâmplări, oameni, culturi și mărturii sincere despre viața internațională.

Prima persoană care a acceptat această provocare este Laura Guțu, studentă în anul III la IAE Lille-University School of Management din Franța, Facultatea de Marketing și Vânzări.

Laura a absolvit Liceul Teoretic Român-Francez Gheorghe Asachi”, a studiat la Colegiul Național de Comerț al ASEM, specialitatea Servicii Hoteliere, unde în fiecare an participa la diverse concursuri francofone și actualmente își face studiile în anul III de licență.

Îmi amintesc cum petreceam timpul pe internet citind opiniile altor tineri despre orașele din Franța, priveam diverse fotografii și îmi imaginam cum ar fi viața studențească. Deoarece m-am înscris prin intermediul Alianței Franceze, trebuia să am trei opțiuni și ale mele au fost: Lyon, Strasbourg și Lille. Ceea ce doresc să recomand viitorilor studenți este să nu se descurajeze de la un prim refuz, ci să rămână perseverenți. Eu am fost refuzată de primele două orașe, ceea ce m-a întristat enorm la început. Motivul refuzului era necorespunderea bacalaureatului meu cu formațiunea aleasă (am susținut bacalaureatul literar și am aplicat la o facultate cu profil economic). De aici vine importanța studierii cu atenție a specialității alese, a condițiilor de admitere și a corespunderii profilului personal cu facultatea. Nu regret deloc că mă aflu la Lille, deoarece m-am acomodat extrem de repede, îndrăgesc oamenii cunoscuți aici, amintirile pe care le-am creat. Lille e considerat un oraș studențesc tare viu, iar petrecerile și berea de aici nu vă vor dezamăgi! În plus, orașul se află la frontieră cu Belgia și e în apropierea unor orașe importante precum Paris, Bruxelles, Londra, Amsterdam.

În primul an, am studiat Administrare Economică și Socială, dar am înțeles că nu corespunde cu așteptările mele și m-am pregătit de admiterea la Institutul de Administrare a Întreprinderilor. Acolo procesul de înscriere a fost mai complicat: pe lângă depunerea unui dosar și trecerea unui test am avut și un interviu. Le-am trecut cu brio și asta mi-a permis să ajung acolo unde îmi doream!”

Laura învață prin programul alternance ce permite formarea atât la universitate, cât și într-o companie. Primele 35 de ore dintr-o săptămână le petrece la cursuri, următoarele două săptămâni – la practică, la fel câte 35 de ore pe săptămână. În contextul pandemiei, toate măsurile de protecție sunt respectate la universitate și la locul de muncă: reducerea capacității în săli, purtarea măștilor, acces la dezinfectant. Deoarece de curând suntem în carantină, facem orele și jobul la distanță.”

Cristina Butuc își face studiile de masterat la Facultatea de Marketing a Universității Corvinus din Budapesta.

Cristina a obținut licența la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la USM, iar odată cu absolvirea, a înțeles că jurnalismul nu e neapărat direcția în care ar vrea să-și construiască o carieră. Pe lângă facultate, a făcut și voluntariat, astfel a început să cocheteze” mult cu marketingul.

După licență, am luat o pauză de la învățat și m-am angajat. Astfel, am început să am tot mai multe sarcini și proiecte în care eram fie parte dintr-o echipă, fie responsabilă în totalitate de marketing. Așa am înțeles că aceasta e direcția în care vreau să mă dezvolt. Cunoștințele de la facultate m-au ajutat mult, în special la partea de copywriting, iar voluntariatul mi-a adus niște cunoștințe tehnice și instrumente utile. Pentru că simțeam oricum că nu sunt pregătită în totalitate să mă numesc marketer, am decis să urmez studiile de masterat în domeniu.”

Încă de când Cristina și-a luat diploma de licență, era ferm convinsă că dacă va face vreodată studii de masterat, acestea vor fi peste hotare. La baza deciziei stătea experiența ei de un semestru în Bruxelles, Belgia în cadrul programului Erasmus+, unde a rămas foarte încântată de studiile europene, iar diferența de calitate a studiilor se simțea considerabil. Probabil, ca mulți alți studenți moldoveni, nu îmi permiteam din punct de vedere financiar să merg să învăț peste hotare, iar aici a început vânătoarea pentru programe de burse. Pentru mine era important ca atât studiile să fie gratuite, cât și să am o bursă lunară. Pentru că Moldova nu este în UE, a fost destul de provocator să găsesc multe programe, respectiv alegerea nu era foarte mare. Depusesem la bursa Chevening în Marea Britanie, la care, ulterior, nu am fost acceptată. Mai găsisem o bursă în Suedia, la care, deși părea atractivă, după mai multă cercetare, am decis că nu merită să depun actele și mă înscrisesem la programul Stipendium Hungaricum, la care am fost acceptată atât de universitate, cât și de bursă.”

Stipendium Hungaricum este un program la care studenții moldoveni pot accede în urma unui parteneriat dintre Guvernul Moldovei și cel ungar, care oferă anual 40 de locuri pentru moldoveni, studenți ce doresc să-ți continue studiile în Ungaria. Îmi doream mult să vin anume în Budapesta, de aceea nici nu luam în considerare posibilitatea de a învăța în alt oraș. Chiar dacă nu fusesem până acum aici, simțeam că o să ne împrietenim de minune cu orașul, lucru care s-a întâmplat încă din primele zile.”

Revenind la viața de student, despre care spune că nu prea o simte din cauza pandemiei, a hotărât să vină la această universitate fiind conștientă că studiile vor fi 100 % online. La momentul actual, aproximativ 70 % dintre colegii mei de grupă au ajuns la Budapesta. Pentru că eram mai mulți în oraș, un curs a fost transferat și pe offline. Trebuie să recunosc, e un pic ciudat sentimentul să stai în clasă, iar în fața ta stă un ecran cu ceilalți colegi de-ai tăi care sunt în alte țări. Platforma pe care o utilizează universitatea este Microsoft Teams. Din punct de vedere tehnic, universitatea este pregătită. Folosim Neptun, platforma națională pentru studenți, pentru toate chestiunile administrative cum ar fi înscrierea la cursuri, la examene etc. Și în vremea de dinaintea COVID-19 ea era folosită. În același timp, utilizăm și platforma Moodle, unde avem programa pentru fiecare curs, temele pentru acasă. Tot acolo încărcăm lucrările, dăm teste, ne sunt acordate notele etc. Universitatea face o treabă grozavă în a ne ține ocupați. Chiar dacă nu mergem fizic la universitate, suntem foarte implicați în procesul de învățare.”

Tatiana Barbova este studentă la BME, Universitatea de Tehnologii și Economie din Budapesta.

La studiile universitare Tatiana a început să se gândească încă din clasa a 10-a, unul dintre scopurile ei fiind învățarea limbii germane și plecarea în Germania. În urma discuțiilor cu un prieten de-al tatălui ei care își făcea studiile în Budapesta, a rămas inspirată de procesul de studii și de viața de student, ceea ce a făcut-o să-și schimbe viziunile și să insiste în deciziile următoare anume pe Ungaria.

Am depus actele și am fost acceptată la BME – Universitatea de Tehnologii și Economie din Budapesta. Se consideră cea mai puternică universitate cu profil ingineresc din Ungaria, intră în top 1 000 de universități ale lumii. La moment, sunt în anul I la licență. Studiez ingineria calculatoarelor. Am șapte materii, printre care trei sunt științe fundamentale, două sunt obiectele de bază din specialitate și două sunt limbi – engleza pentru informaticieni și maghiara. Da, învăț maghiara care este considerată una dintre cele mai complicate limbi europene. Da, este obligatoriu pe parcursul întreg anului I. Și experiența mea universitară cred că este una inedită, fiindcă a început în contextul pandemiei.

Am o singură lecție în format fizic la universitate pe săptămână. Restul – online. Cu toate acestea, colegii mei de la alte facultăți au mai multe ore la universitate. La început, am fost dezamăgită, pentru că în viziunea mea universitatea este în primul rând o experiență, experiența socială pe care trebuie s-o trăiești din plin. Într-adevăr, e foarte complicat să construiești relații de prietenie cu colegii, pentru că noi nici nu ne vedem unul pe altul, doar cerem unui altuia ajutor. Pe de altă parte, am stabilit relații foarte bune cu profesorii arătând respect și interes față de obiecte. Ei au nevoie de feedback din partea studenților, iar învățarea online îl ucide aproape, de aceea ei tare apreciază inițiativa și interesul. Aștept cu nerăbdare să revenim la normal, dar situația în Ungaria devine mai rea în fiecare zi, astfel nu cred că speranțele mele vor deveni realitate în curând.”

Tatiana locuiește în cămin cu încă două fete din Moldova și spune că la cămin condițiile sunt ok. Fiecare cameră are baie separată, etajele sunt destul de curate și a avut noroc cu vecinii. Există uneori probleme cu internetul, de aceea este nevoită să plece la universitate să învețe, deși orele sunt online, dar nu regretă că locuiește la cămin.

Am făcut cunoștință cu multă lume frumoasă, a trebuit să învăț să trăiesc independent de părinți. Plus la asta, nu achit nimic pentru trai. Chiria ar ieși mult mai scumpă. Am vrut să fac cunoștință și cu unguri, pentru că la studii în engleză în mare parte vin studenți internaționali, însă ei trăiesc în alte cămine. Îmi place foarte mult ceea ce se întâmplă la momentul actual. Mă bucur de calitatea studiilor, de cercul meu social, de traiul în Budapesta. Sper că experiența aceasta în continuare va deveni și mai frumoasă.”

Madalina Jioara este studentă la Facultatea de Psihologie și Neuroștiințe din Maastricht.

Încă din clasa a 11-a, Mădălina știa că psihologia este domeniul în care și-ar putea realiza visul de a ajuta oamenii. De aceea, s-a înscris la mai multe universități, însă cel mai greu i-a fost să fie acceptată la Universitatea din Maastricht din cauza examenului de intrare dur, dar care i-a dat de înțeles că merită efortul.

Facultatea de Psihologie și Neuroștiințe din Maastricht este una dintre puținele care oferă un aspect atât de aprofundat în biologia și mecanismele neurologice de la bazele psihologiei. Dincolo de aspectul clasic al psihologiei și de diversele teorii, programa de studiu impresionează prin oportunitățile oferite: de a crea propriul proiect de cercetare încă din primul an, de a ține în mâini un creier uman, de a observa sub microscop structura neuronilor. Nu mi-a fost greu să aleg. Eram tentată de o programă atât de colorată și căreia nu i-am găsit o concurență pe măsură la nicio altă facultate de psihologie din Europa.”

Săptămânal, Mădălina dedică în medie 45 de ore pentru activitățile universitare, dintre care 15 ore se rezumă la frecventarea cursurilor care sunt de câteva tipuri, iar restul de 30 de ore sunt în întregime dedicate studiului individual, ceea ce reprezintă pregătirea pentru lecții, studierea materiei și elaborarea proiectelor.

Sistemul olandez promovează studiul individual. Chiar dacă la început nu îi înțelegeam avantajele, acum realizez cât de mult mi-a dezvoltat gândirea critică, precum și încrederea în sine. În trei ani de licență, am ocazia să studiez peste 60 de cursuri extrem de interesante și diverse, care acoperă felurite aspecte. Printre cele care m-au impresionat cel mai mult au fost: neuroanatomia funcțională, percepția, genetica, psihopatologia, inteligența artificială, bazele neuronale ale proceselor decizionale. Multe dintre cursuri încorporează și experiențe practice, de laborator. Până la izbucnirea pandemiei, acestea erau partea mea preferată a studenției. Acum însă, abordarea acestor teme practice se desfășoară complet online, observând profesorul care demonstrează experiențele ce, în alte circumstanțe, le efectuam noi. Maastricht este un oraș olandez mic, dar care este extrem de divers din cauza amplasării sale la hotar cu Belgia și Germania. Este foarte diferit de orașele mari, te simți mult mai în siguranță și este foarte curat, aranjat, fermecător prin arhitectura sa.”

Caroline Dascal este studentă la Business și Management, Universitatea Management Center Innsbruck (MCI) din orașul Innsbruck, Austria.

Caroline a absolvit Liceul Teoretic Petru Zadnipru” din Chișinău, iar la universitate a aplicat în ultimul tur de admitere, în mai, pentru că nu era sigură ce dorește cu adevărat să facă.

Informându-mă despre studiile gratuite în mai multe țări din Europa precum Germania, Austria, Danemarca, Suedia, am ales totuși Austria, deoarece m-a impresionat atât țara, cât și oportunitățile ce sunt oferite aici. Am intrat apoi pe site-ul universității MCI, unde am găsit toate documentele necesare pentru aplicare. Văzând că am toate șansele de a intra, am decis să mă înscriu. În câteva zile, am primit răspunsul că am trecut de prima etapă. Peste aproximativ trei săptămâni, urma să am interviul de admitere care, în acest an, a fost online pe Skype, iar la două zile după acesta, în data de 25 iunie, am primit vestea că sunt admisă. Cel mai amuzant moment a fost faptul că atunci când primisem diploma de bacalaureat, în iulie, eram deja admisă oficial la facultate. Deci am devenit studentă înainte de a deveni absolventă de liceu.”

Caroline a început studiile în octombrie, iar în Innsbruck a ajuns la sfârșitul lunii septembrie pentru a urma un curs de trei zile de matematică. În acele trei zile, a reușit cât de cât să cunoască viitorii colegi, universitatea și orașul. Perioada mea de adaptare a trecut foarte ușor având susținerea unei prietene care la fel studiază aici. Orașul îmi place extrem de mult fiind unul mic și nu prea aglomerat, înconjurat de munți. Situat pe râul Inn, orașul își trage denumirea de la combinarea cuvintelor Inn și Brücke, adică, în traducere directă, podul Innului. Aici locuiesc la un cămin studențesc cu alte persoane decât cele cu care sunt la facultate și sunt singură în cameră – un plus extrem de mare. La universitate, în contextul pandemiei, urmăm învățământul mixt, ceea ce presupune atât ore la facultate, cât și ore online. Pe semestru studiezi opt-nouă materii la care apoi susții examene. Îmi place foarte mult că la facultatea mea orarul este foarte flexibil. Asta presupune că de obicei ziua de vineri este liberă, iar ora începerii cursurilor variază săptămânal. Specific universității este de asemenea lucrul în grup, dar și oportunitatea de a studia peste hotare în anul III. Din prima mea lună aici, am realizat că austriecii sunt persoane foarte punctuale, serioase și mai puțin glumețe, însă dacă ai nevoie de ajutor, aceștia mereu vor fi gata pentru a te susține, chiar dacă nu ai un nivel foarte avansat de germană.

Victoria Gornet studiază Administrarea Businessului Internațional în cadrul Facultății de Economie și Business a KU Leuven din Belgia.

Visul de a-mi continua studiile într-o universitate din Europa a luat naștere când am pășit treapta liceală. Încetul cu încetul a avut loc procesul de informare despre multitudinea posibilităților existente pentru a-mi vedea visul împlinit. În timpul anului de schimb intercultural în America, ca student FLEX, siguranța acestei decizii a crescut. Ca urmare, nu am încetat să visez, am început să caut printre topurile celor mai bune universități ale lumii, una accesibilă pentru mine și pe locul 45 am găsit-o. KUL – cea mai veche universitate din Europa cu sediul la Bruxelles și cu predare în limba engleză.

Trăind într-un studio în apropierea cartierului european, a fost încă un plus pentru începutul unei noi etape în viața mea. Datorită faptului că este un oraș foarte internațional, Bruxelles-ul oferă luxul de a te descurca cunoscând doar limba engleză. Dar faptul de a cunoaște și limba franceză (una dintre cele doua limbi de stat) a fost o mare ușurare pentru a comunica. Nu a fost greu să mă adaptez la o arhitectură frumoasă, la o societate foarte eco-friendly, dar și la un sistem de transport extrem de bine dezvoltat.


Campusul este localizat exact în inima orașului. 60 % dintre studenții de la Facultatea de Economie reprezintă studenții internaționali. Obiectele învățate în primul an sunt 16 la număr, printre care se regăsesc atât psihologia, filosofia, limba germană, cât și finanțele, contabilitatea sau statistica. Orele, în cadrul campusului, începeau cel mai devreme la 8.30 și se terminau cel târziu la 19.30. Fiecare student are propriul orar foarte ușor de urmărit dintr-o aplicație pe telefon. În perioada martie-iulie, orele au trecut pe online, profesorii asigurându-ne săptămânal cu un nou videoclip pe care îl puteam urmări pentru a învăța tema.”

Victoria Iaconi este studentă la Facultatea de Medicină Generală, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș’’ din Timișoara.

Cum am ajuns să studiez în Timișoara? În 2018, am aflat despre West Summer University, un proiect care îți permite să simulezi procesul de învățare și evaluare în universitate, dar și să vezi cum e să trăiești în cămin. Am participat în cadrul Facultății de Chimie, Biologie și Geografie, iar alegerea nu a fost una aleatorie, îmi doream din start să înțeleg dacă profesia de medic este ceea cu ce vreau să mă ocup și într-adevăr, ulterior, am început să practic această profesie nobilă. Atunci, m-am îndrăgostit și de Timișoara și am înțeles că aici aș vrea să-mi fac studiile universitare. Timișoara este un oraș mare și frumos, supranumit «mica Vienă» ca urmare a vieții culturale bogate, a vestigiilor istorice, a clădirilor datând din secolul al XVIII-lea. Universitatea de Medicină și Farmacie «Victor Babeș» din Timișoara a fost alegerea perfectă pentru mine. Este o universitate de prestigiu cu ani de experiență în formarea generațiilor viitoare de medici, farmaciști și dentiști și în oferirea asistenței medicale comunității.”

Victoria este studentă în anul I la Facultatea de Medicină Generală și, în această scurtă experiență pe care a avut-o până acum, a învățat multe lucruri utile care nu doar o ajută în pregătirea pentru muncă în domeniul medicinei, dar și o inspiră pe zi ce trece.

Am opt discipline obligatorii și una opțională care, dacă este aleasă, devine obligatorie. În semestrul II, voi avea nouă discipline obligatorii și, de asemenea, una opțională. La majoritatea disciplinelor sunt cursuri, unde se predă materia teoretică, și lucrări practice, unde cunoștințele sunt puse în acțiune în laborator. În situația actuală, atât cursurile, cât și lucrările practice se fac online. Deși primul an la medicină este greu, cu multe provocări și multă informație ce trebuie asimilată într-un timp scurt, este un an în care te redescoperi, înțelegi ce înseamnă punctualitatea, responsabilitatea, răbdarea, perseverența și determinarea.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Aliona Popov
Comentarii
  • Știri pentru tine