Proteste de amploare în orașul spaniol Bilbao

104452068_Bilbao_278974b
Foto:PC: thetimes

Manifestaţie de amploare în Spania. Zeci de mii de oameni au ieşit pe străzile din oraşul Bilbao, situat în regiunea spaniolă Ţara Bascilor. Asta după ce un judecător spaniol a interzis organizarea unei manifestaţii de susţinere a membrilor fostului grup separatist ETA, aflaţi în închisoare.

Chiar dacă autorităţile au permis doar organizarea unui marş în tăcere, cei peste 100 de mii de manifestanţi au scandat sloganuri. Protestul a fost organizat de naţionaliştii din Ţara Bascilor şi partidele separatiste.

E timpul să iniţiem şi să construim o societate bazată pe respectarea drepturilor omului. Vrem ca dialogul şi înţelegerea să fie la baza tuturor partidelor“, a declarat Joseba Eigibar, membru al Partidului Naţional Basc.

Organizatoriii protestului interzis spun că intenţionau să ceară transferul foştilor membri ETA mai aproape de casă. Asta pentru că ei sunt încarceraţi în închisorile spaniole aflate la mare depărtare de Ţara Bascilor.

În 2011, grupul basc a anunţat o încetare a luptelor armate. Cu toate acestea, guvernul spaniol continuă să îl considere o organizaţie teroristă şi refuză orice dialog cu membrii acesteia. În urma atentatelor comise în Spania şi sud-vestul Franţei de ETA, peste 800 de oameni au murit.

Sursa: publika

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *