“Mâna lui Dumnezeu” descoperită în spațiu de un telescop al NASA

326855main_image_1323_800-600
Foto:Cei de la NASA au numit imaginea ”Mâna lui Dumnezeu” și e greu să-i contrazici. PC: nasa.gov

Religia și astronomia nu se pot suprapune de multe ori, dar o nouă imagine NASA cu raze X surprinde un obiect ceresc care seamănă cu “Mâna lui Dumnezeu”. Fotografia cosmică a fost produsă în timp ce un pulsar a explodat și a scos un nor enorm de materie.

Un obiect mic, dens de doar 12 mile în diametru este responsabil pentru aceasta frumoasă nebuloasă de raze X, care se întinde pe o distanță de 150 de ani-lumină. În centrul acestei imagini realizate de Observatorul Chandra X-ray al NASA este un pulsar foarte tânăr și puternic, cunoscut sub numele de PSR B1509 – 58, sau B1509 pe scurt. Pulsarul este o stea neutronică care se învârte rapid, emană energie în spațiul din jurul său pentru a crea structuri complexe și interesante, inclusiv una care seamănă cu o mână cosmică mare.

În această imagine, razele X de energie joasă sunt detectate de Chandra ca roșii, gama medie este verde, iar cele mai energetice sunt colorate în albastru. Astronomii cred că pulsarul B1509 are circa 1.700 ani și este situat la aproximativ 17.000 de ani lumină depărtare.

Stele neutronice sunt create atunci când stele masive rămân fără combustibil și eventual ajung la un colaps. B1509 se învârte în jurul axei sale de aproape 7 ori pe secundă și elimină energie în mediul său la o viteza foarte mare – probabil din motiv că are un câmp magnetic intens la suprafața sa, estimat de 15 bilioane ori mai puternic decât câmpul magnetic al Pământului.

Combinația de rotație rapidă și de câmp ultra-magnetic puternic face ca B1509 să fie una dintre cele mai puternice generatoare electromagnetice din galaxie. Acest generator elimină o energie eoliană de electroni și ioni în afara stelei neutronice. Precum electronii se deplasează prin nebuloasa magnetizată, ei radiază energia lor departe și astfel a creat și elaborat nebuloasa văzută de Chandra.

Sursa: NASA

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *