(video) 11 curiozități despre Chișinău mai puțin cunoscute de noi. Ce aport au adus Pârcălab și Bănulescu Bodoni pentru oraș

oldchisinau_com-PALACE-0071

Ion Ștefăniță, directorul Agenției Inspectarea și Restaurarea Monumentelor, a povestit multe curiozități despre Chișinău. Echipa #diez a selectat toate curiozitățile expuse de el în cadrul emisiunii „Actualitatea LA RAPORT”.

#1. Chișinăul a fost pentru prima oară atestat în documentele din 1436.

#2. În 1641, Chișinăul trece în proprietatea mănăstirii Sfânta Vineri din Iași.

#3. Mirosul neplăcut din sectorul Ciocana a fost mereu. El venea din râul Bâc încă din secolul al XIX-lea, când citadinii sacrificau bovinele în albia râului Bâc.

#4. Vlaicu Pârcălab a gestionat moșia Chișinău circa 60 de ani pe timpurile lui Ștefan cel Mare.

#5. După 1812, când Basarabia a devenit o gubernie a Imperiului Rus, cu aportul mitropolitului Bănulescu Bodoni, centrul administrativ politic și economic al Basarabiei a fost numit Chișnău. Se discutau și variantele cu Tighina și Lăpușna, dar s-a oprit pe principiul geografic, adică localitatea care se află în centrul Basarabiei.

#6. Începând cu anul 1813, Chișinăul a început să se dezvolte. Tot atunci a fost întocmit primul plan urbanistic.

#7. Chișinăul este printre puținele orașe din Europa unde avem o aglomerație de pivnițe pe metru pătrat. Doar în perimetrul din centrul istoric avem de la opt la 16 pivnițe.

#8. Pivnițele din Chișinău au fost ținute în secret, deoarece ele erau folosite în perioada sovietică în scopuri militare, erau transformate în buncăre. Era un tabu de a nu cerceta subteranele Chișinăului.

#9. Prima instituție primară de învățământ din Chișinău este actualul liceu „Gheorghe Asachi”, care a fost deschis în anul 1864.

#10. Orașul Chișinău a început de la intersecția străzilor Albișoara și Pușkin.

#11. Hramul Chișinăului este sărbătorit din anul 2002 în data de 14 octombrie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine