„Cel mai important pentru mine este să-i învăț pe elevi să gândească.” Istoria de peste 37 de ani de predare a profesorului de matematică Vasile Jardan

profesor

Jardan Vasile, originar din Călărași, este profesor de matematică la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din municipiul Chișinău. De 37 de ani, profesează ca dascăl de matematică… deși nu aceasta i-a fost prima profesie.

Vasile Jardan, acum unul dintre cei mai iubiți și respectați profesori de matematică, nu întotdeauna și-a imaginat că va ajunge să predea zilnic în fața a sute de elevi. Inițial, profesorul și-a început cariera fiind programator, aprofundând mai mult științele informatice. Totuși, decizia de a deveni profesor a fost influențată puternic de părinții săi. Ambii fiind dascăli, dintotdeauna și-au dorit ca și copiii lor să le urmeze calea; astfel, Vasile Jardan face parte dintr-o generație de trei matematicieni profesori.

„Am început a profesa la Călărași, în localitatea mea natală, în calitate de profesor de matematică, dar și de informatică, teorie desigur, pentru că nu erau calculatoare pentru elevi pe atunci. Când am văzut privirea și entuziasmul din ochii elevilor la lecțiile de matematică, mi-am dat seama că aceasta e ceea ce vreau să fac mai departe”, menționează domnul Jardan. În așa mod, a ajuns să se dedice doar reginei tuturor științelor – matematica. Spune că mirarea, curiozitatea și fascinația elevilor pentru acest obiect l-au determinat să se concentreze pe matematică – o disciplină complexă și care te învață să gândești.

Inspirat de marele matematician german David Hilbert, Vasile Jardan susține că urmează același scop ca și Hilbert – să facă matematică în clasă și să o aducă acasă, să vină cu idei, metode și noi descoperiri acasă după lecțiile cu elevii săi. „Cel mai important pentru mine este să-i învăț pe elevi să gândească, să le incit procesul de analiză, logică, astfel încât să obțină de la matematică lecția cea mai importantă în viață – să gândească”, ne explică Vasile Jardan, întrebat care este cel mai important mesaj pe care dorește să-l transmită elevilor săi. Profesorul pune mult accent pe aplicarea cunoștințelor în practică, pentru că, fără practică, teoria își pierde farmecul.

Dascălul se mândrește mult cu fiecare absolvent din fiecare generație crescută de el. Își amintește emoționat cât de mândru a fost să afle că unul dintre elevii săi de la Călărași lucrează acum la Google, o mare realizare și reușită pentru discipolul său.
Cu anii, profesorul a observat o mare schimbare între generații datorită digitalizării și a utilizării tot mai frecvente a calculatoarelor și telefoanelor mobile: „Nu știu dacă o pot numi o schimbare spre bine sau spre rău, pentru că elevii folosesc diferit aceste tehnologii; cei care au interes academic și vor să învețe și să afle mai mult se folosesc pozitiv de accesul la informație. Însă, cei care nu caută știință, ci distracție, nu profită de laturile pozitive ale tehnologiei, ci dimpotrivă”.

A fi profesor, pentru Vasile Jardan, înseamnă a te dezvolta și perfecționa continuu, a învăța mereu și a deveni mai bun, mai informat. Cu alte cuvinte, e necesar să te dedici studierii toată viața, ceea ce poate deveni uneori greu, obositor și îți răpește mult din timpul liber sau din timpul dedicat familiei. „Știți, școala te absoarbe cu totul, nu îți lasă timp pentru nimic altceva, pune stăpânire pe tot timpul liber și cere de la tine mereu mai mult. Când îți asumi să fii profesor, îți asumi și responsabilitatea de a te dedica complet și a fi toată viața într-o continuă perfecționare. Și apoi… mă gândeam ce aș face eu dacă nu aș fi profesor… business? Acolo trebuie alte aptitudini și cunoștințe, pe care eu nu le am acum și în care trebuie iarăși să investești, iar eu mă simt bine și împlinit ca profesor și voi continua să fac ceea ce știu eu mai bine”, ne povestește determinat domnul Jardan.

Nu în ultimul rând, ne-am dorit să aflăm părerea dascălului referitoare la importanța educației pentru societate, la care răspunsul primit a fost: „Acum, în pandemie, în sfârșit, societatea a văzut cât de importanți sunt medicii pentru noi, ce rol au și cât de mare nevoie avem de ei; sper ca același lucru să se întâmple cândva și cu profesorii. Educația este primordială pentru societate – noi, profesorii, suntem principalii vinovați pentru reușitele sau nereușitele discipolilor noștri. Un profesor poate influența substanțial elevul, îl poate inspira sau îl poate lăsa cu o traumă pe viață, nu trebuie să neglijăm niciodată puterea unui profesor asupra viitorului elevilor săi”.

„Tuturor colegilor mei le doresc, în aceste timpuri grele, să fie întâi de toate sănătoși, să-i păzească Dumnezeu și să le dea multă sănătate, să se protejeze, iar restul va fi bine!”, le urează Vasile Jardan, profesorul de matematică cu o experiență de peste 37 de ani, tuturor colegilor profesori, învățători și celor ce se dedică pentru a contribui la educația societății noastre.


Acest articol este realizat cu susținerea Primăriei municipiului Chișinău în cadrul campaniei de informare „Profesorul meu”, care are scopul de a aduce recunoștință și mulțumiri cadrelor didactice din capitală cu ocazia Zilei profesionale a lucrătorului din învățământ.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine