(video) Facultatea de Istorie și Filosofie a USM realizează lecții audio despre accidentul nuclear de la CAE Cernobîl. Cum le poți accesa

usmq-620×349

Cel mai mare accident din secolul al XX-lea, cauzat de om, s-a produs la 26 aprilie 1986 la Centrala Atomoelectrică de la Cernobîl, situată pe teritoriul Ucrainei, la 15 kilometri de orașul Cernobîl, în regiunea Kiev, unde a explodat un reactor nuclear. În urma accidentului, teritoriile mai multor țări au fost expuse contaminării radioactive. Astfel, în urma consecințelor grave de peste ani, care se resimt și în prezent, prin decizia Adunării Generale a Națiunilor Unite (AGNU), pe 26 aprilie este marcată Ziua Internațională a comemorării victimelor catastrofei de la CAE Cernobîl.

De menționat e că la lichidarea consecințelor avariei nucleare au participat cetățeni din mai multe republici ale fostei URSS, printre care 3 500 de cetățeni moldoveni. Toți ei și-au pus viețile în pericol pentru a lichida consecințele avariei. Mulți dintre ei și-au pierdut viața, alții au devenit invalizi. La Chișinău, în parcul „Valea Trandafirilor” se află Memorialul victimelor catastrofei de la Cernobîl.

Omenirea trebuie să-și cunoască și să-și cinstească eroii, de aceea este foarte importantă marcarea acestei date. În special astăzi, când întreaga lume este antrenată în lupta cu virusul COVID-19, este necesar să înțelegem cât de mult contează solidaritatea umană și ajutorul reciproc, scrie USM.

Comunitatea academică a USM va fi implicată, în perioada septembrie-decembrie 2020, într-o serie de activități, evenimente comemorative, probe sportive consacrate eroismului participanților la lichidarea consecințelor catastrofei de la CAE Cernobîl și ale altor avarii nucleare. Studenții USM-iști vor avea posibilitatea să facă mai multe incursiuni în istoricul evenimentelor, să cunoască persoane care au participat la lichidarea consecințelor avariei.

În acest sens, Facultatea de Istorie și Filosofie a USM înregistrează și plasează pe canalul de YouTube al facultății lecții audio despre accidentul nuclear de la CAE Cernobîl, intitulate sugestiv de autorul acestora, Ion Xenofontov, doctor în istorie, conferențiar universitar „Societatea post-Cernobîl sau gulagul atomic”.

Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării va organiza în memoria participanților căzuți la lichidarea consecințelor catastrofei de la CAE Cernobîl mai multe proiecții publice, o serie de comunicări, dezbateri, dar și duplexul dintre studenții FJȘC și studenții Universității de Stat „Taras Șevcenko” din Kiev cu titlul semnificativ „Cernobîl – durerea și conștiința noastră comună”.

Participarea întregii comunități academice a USM la evenimentele și activitățile organizate de facultățile universității noastre pentru a comemora eroii și victimele teribilei catastrofe va contribui la perpetuarea memoriei comune în vederea neadmiterii unor astfel de dezastre pe viitor.

Taguri: #PromoUSM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine